Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΣΕΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: Καμιά κάμερα σε καμιά τάξη, καμία εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία!

Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σχολειά μοιάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο με υγειονομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.

Tο Υπουργείο Παιδείας, αντί να πάρει έστω και τώρα τα στοιχειώδη μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια όλων, όταν μάλιστα τα κρούσματα στα σχολεία πολλαπλασιάζονται, αντιμετωπίζει την πανδημία ως μια ευκαιρία για να προωθήσει με ευλάβεια άλλα σχέδια, όπως αυτό της τηλεκπαίδευσης και της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων. Με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους το Υπουργείο επιχειρεί να εξαπολύσει ένα νέο κύμα επιβολής της τηλεκπαίδευσης και της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων. Επιχειρεί να ‘’στήσει’’ κάμερες σε τάξεις ή σχολεία που λειτουργούν, για όσα παιδιά τυχόν απουσιάζουν λόγω της πανδημίας. Επιχειρεί να "στήσει" κάμερες για διαδικτυακές τάξεις σε σχολεία ή ομάδες σχολείων για παιδιά που απουσιάζουν λόγω πανδημίας και να συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί εκεί το διδακτικό τους ωράριο. Επιχειρεί να "στήσει" κάμερες στα σπίτια των εκπαιδευτικών για διαδικτυακές τάξεις και καθολική σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με εξάωρο (!) μάλιστα ημερήσιο πρόγραμμα για τμήματα ή σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας. 

Είναι σαφές ότι η τηλεκπαίδευση και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας cisko webex, με διαδικτυακές τάξεις και κάμερες από το σχολείο ή τον ιδιωτικό χώρο των εκπαιδευτικών που προώθησε και προωθεί το Υπουργείο με αφορμή τον covid - 19 αποτελεί για την Κυβέρνηση ένα κρίσιμο εργαλείο για να συρρικνώσει τις εκπαιδευτικές δομές και να σαρώσει τις εργασιακές σχέσεις - νέες ρυθμίσεις για "τριμηνίτες" αναπληρωτές - στo δημόσιο σχολείο, όμως είναι μια διαδικασία που παραμένει νομικά έωλη και διάτρητη, αλλά και αντιπαιδαγωγική, καθώς παραδίδει στην ιδιωτική εταιρεία δεδομένα και στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών και των μαθητών, δεν αφορά το σύνολο των μαθητών και το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και δεν μπορεί να μετατραπεί σε βασικό εργαλείο διδασκαλίας και κάλυψης της ύλης!


Έξω οι κάμερες από τα σχολεία!


Oι κάμερες στα σχολεία είναι ένα βαθιά αντιπαιδαγωγικό μέτρο. Η βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας προδίδει την παιδαγωγική σχέση και την παιδαγωγική εμπιστοσύνη εκπαιδευτικού και μαθητών, υπονομεύει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Η σχολική αίθουσα είναι χώρος απαραβίαστος, ανήκει στην κοινότητα της τάξης και δεν μπορεί να ελέγχεται και να παρακολουθείται. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μην επιτρέψουν σε κανένα σχολείο, σε καμιά σχολική αίθουσα να εφαρμοστεί το αντιπαιδαγωγικό αυτό μέτρο.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να πάρουν συλλογικές αποφάσεις μη εφαρμογής της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων και απόρριψης της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προωθεί ο Υπουργείο.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε περίπτωση προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, να οργανώσουν τη δουλειά τους επιλέγοντας τις μορφές και τους τρόπους που ο καθένας θεωρεί καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό, όπως και την περίοδο της καραντίνας, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις παιδαγωγικές ανάγκες του κάθε τμήματος, αλλά και τις δυνατότητες των μαθητών τους, ώστε να διασφαλίσουν την καθολική συμμετοχή τους και να κρατήσουν ζωντανή την σχέση τους με τους μαθητές τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να καταλήξουν σε σχέδιο πρακτικού που θα διακηρύσσει ότι είναι μη αποδεκτή η διαδικασία της on-line μετάδοσης μαθημάτων. Αξιοποιούμε και συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή, που κήρυξε το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020 για την μη εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 (ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων, ώστε να εμποδιστεί η ζωντανή αναμετάδοση της ζωντανής διδασκαλίας και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως αυτοτελές εργαλείο-υποκατάστατο της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση «αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής» για κάποιο «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός». Καλούμε την ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να επαναβεβαιώσουν άμεσα την απόφαση για απεργία-αποχή.

Ο ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας καλύπτει συνδικαλιστικά κάθε συνάδελφο και κάθε σύλλογο διδασκόντων για τα παραπάνω και θα παράσχει όποια ενημέρωση, αρωγή και συνδρομή χρειαστεί στις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΝΤΟΦΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ