Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΔΥΟ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

Τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεξικού και Έξαρχο Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα οι Επισκοπικές χειροτονίες δύο Κολομβιανών κληρικών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου χειροτονήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μυρίνης κ. Αθηναγόρας (κατά κόσμον Saul Alfonso Perez Galvis). Η χειροτονία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού. Έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες εν Μεξικό κ. Ιγνάτιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Φιλομηλίου κ. Ηλίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου χειροτονήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος (κατά κόσμον Louis Antonio Torres Esquivel). Η χειροτονία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπογκοτά Κολομβίας. Έλαβαν μέρος ο Αρχιεπίσκοπος εν Μεξικό κ. Αλέξανδρος (Εκκλησίας ΟCA) και ο Επίσκοπος Μυρίνης κ. Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Και στις δύο χειροτονίες συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολλοί πιστοί, λίγοι εντός των Ιερών Ναών, λόγω της πανδημίας, χιλιάδες όμως μέσου του διαδικτύου.

Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή του ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και στις δύο Επισκοπικές χειροτονίες. Οι δύο νέοι Επίσκοποι, πριν 22 χρόνια, βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι στην Ιερά Μονή Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Κίτρους κ. Αγαθόνικο και υπηρέτησαν ως κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Έκτοτε διατηρούν στενούς δεσμούς με την Πιερία.

Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκαν την Κατερίνη, μετά την Επισκοπική εκλογή τους, προκειμένου να λάβουν την ευχή τόσο του Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αγαθονίκου, όσο και του Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου. Με την ευκαιρία αυτή, συνάντησαν, στα πλαίσια Ιερατικών Συνάξεων τους κληρικούς και πολλούς πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως, δεχόμενοι τη χαρά και τη συγκίνηση της τοπικής Εκκλησίας της Πιερίας που αποτέλεσε την πνευματική μήτρα της εισδοχής τους στην Ορθοδοξία.

Ιδιαίτερα, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου ο Εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Τιμόθεος συναντήθηκε με τα μέλη των Νεανικών Συνάξεων φοιτητών-απόφοιτων λυκείου και εργαζόμενων, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της ΓΕΧΑ Κατερίνης. Ο Θεοφιλέστατος, σε μια ζεστή συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας μοιράστηκε με τους νέους της Κατερίνης τα αισθήματα των πνευματικών δωρεών του Θεού που αποκαλύφθηκαν στον ίδιο τόσο με την παλαιότερη κλίση του προς την Ορθοδοξία όσο και με την πρόσφατη κλήση του προς την Αρχιερωσύνη. Απάντησε σε ερωτήσεις των νέων και, μέσα σε ένα κλίμα αμεσότητας και ειλικρίνειας, προδιέγραψε το σπουδαίο έργο, πνευματικό και ανθρωπιστικό, που επιτελείται στην Κεντρική Αμερική αλλά και τη μαρτυρία που δίνει η Ορθοδοξία.

Οι δύο νέοι Αρχιερείς θα υπηρετήσουν ως Βοηθοί Επίσκοποι της αχανούς Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικό και Κεντρικής Αμερικής (20 Κράτη) υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρα. Να σημειωθεί ότι είναι οι πρώτοι Κολομβιανοί Επίσκοποι στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.