Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Καλύτερα άλλα όχι τέλεια...

Καλύτερη η σημερινή ημέρα για τους μαθητές που κάνουν τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους, αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν.

Προβλήματα παρουσιάζονται και σήμερα, αφού κάποια μαθήματα γίνονται κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης κάποια άλλα όχι. Κάποιοι μαθητές συνδέονται κανονικά την μία ώρα, δεν μπορούν την επόμενη, αλλά η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με χθες όπου επικράτησε το απόλυτο χάος.

Λογικά μέρα με τη μέρα τα προβλήματα θα λιγοστεύουν (έτσι ελπίζουμε) μέχρι να πλησιάσουμε σε κάποια μορφή «κανονικότητας».


Θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά πράγματα για την εκπαίδευση των μαθητών-τριών των Γυμνασίων-Λυκείων όπως:

Να μην σταματήσουν τα "ζωντανά" μαθήματα οι μαθητές τουλάχιστον της Γ΄ Λυκείου, της πιο κρίσιμης τάξης για το μέλλον τους και να γινότανε σε περισσότερες τάξεις ή και εκ περιτροπής. Να γινότανε εκ περιτροπής μαθήματα (μέρα παρά μέρα) για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Τα παραπάνω φυσικά τα γνώριζε το Υπουργείο Παιδείας, μπορούσε να τα εφαρμόσει και δεν το έκανε, οπότε ότι και να λέμε εμείς τώρα...

Από την άλλη τα προβλήματα στις συνδέσεις στο ίντερνετ θα παραμείνουν κυρίως για τις οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση. Και εδώ καμία μέριμνα από την πολιτεία τουλάχιστον για τις πολύτεκνες οικογένειες, άλλα και για όσες οικογένειες έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν συνδέσεις σπίτια τους.

Ομολογουμένως πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα (τηλεκπαίδευση), για μία χώρα που «νοσεί» στην ηλεκτρονική παιδεία, τόσο στην εκπαίδευση της όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή και την ποιότητα αυτής. Η κυβέρνηση είχε τον χρόνο να βελτιώσει αρκετά πράγματα, κάτι που δεν έκανε μέχρι σήμερα και προσπαθεί τώρα ασθμαίνοντας να τα βγάλει πέρα.

Η ουσία όμως και η πραγματικότητα είναι ότι η Εκπαίδευση έχει πληγεί σοβαρά από τα μέτρα για τον κορονοϊό, όπως φυσικά και άλλοι τομείς, οικονομία, κοινωνία κ.α. που οι αρνητικές επιπτώσεις με μία πιο προσεχτική και ουσιαστική πολιτική μπορεί να μην εξαλειφόταν κατά 100%, αλλά θα παρήγαν πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους πολίτες.

*Φώτο από την πρώτη ημέρα της τηλεκπαίδευσης