Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ο εκ Λιτοχώρου Πιερίας Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, ορίστηκε τοποτηρητής της Μητροπόλεως Καστορίας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, αναλαμβάνει τοποτηρητής στην χηρεύουσα Μητρόπολη Καστορίας μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, έχει καταγωγή από το Λιτόχωρο Πιερίας και η "ΑΛΗΘΕΙΑ" τον είχε συναντήσει τον Ιούλιο του 2018 στον Αιμιλιανό Γρεβενών, όπου βρέθηκε για να λειτουργήσει στην εορτή του Προφήτη Ηλία, στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό του χωριού.

Μαζί του είχε μιλήσει ο Μιχάλης Κανταρτζής και μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη μαζί του, όπως και να δείτε σε βίντεο την ομιλία του Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, στον Αιμιλιανό Γρεβενών την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018.:


«Μιλώντας με τον Μητροπολίτη Γρεβενών διαπιστώσαμε την προσπάθεια του Σεβασμιώτατου να δώσει ζωή στα ορεινά χωριά των Γρεβενών, αλλά κυρίως να δείξει με την παρουσία του και με άλλες δράσεις ότι θα βρίσκεται δίπλα τους και θα τους στηρίζει με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Είναι δεκάδες τα ορεινά χωριά των Γρεβενών -ίσως και περισσότερα- στα οποία δεν υπάρχουν οι βασικές δομές και υπηρεσίες που θα έδιναν κίνητρα στους κατοίκους να μείνουν σε αυτά.

Για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι αυτών των χωριών, δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχουν σχολεία, η παρουσία της αστυνομίας είναι υποτυπώδεις, η συγκοινωνία προβληματική (υπάρχουν χωριά που λεωφορείο πηγαίνει κάθε δυο εβδομάδες…), τον χειμώνα αλλά και μετά από κακοκαιρίες κόβεται το ρεύμα, αν υπάρξουν έκτακτες βλάβες αυτές αποκαθίστανται μετά από καιρό, το οδικό δίκτυο δεν είναι και στην καλύτερη του κατάσταση και φυσικά δεν υπάρχουν δουλειές για κάποιον που θα ήθελε να μείνει σε ένα ορεινό χωριό και πολλά άλλα...

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πολιτικής όλων σχεδόν των κυβερνήσεων που οδήγησαν την ελληνική ύπαιθρο στην ερημοποίηση και μετακίνησε το σύνολο του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν είναι αυτή η εικόνα μόνο στα Γρεβενά αλλά σε όλη την Ελλάδα, με τον Νομό Γρεβενών όμως να αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα.

Εδώ έρχεται και η προσπάθεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ, να στηρίξει σε πρώτη φάση τους μόνιμους κατοίκους με την παρουσία του εκεί και να τους δώσει δύναμη και πίστη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών όταν πληροφορήθηκε ότι είμαστε από την Κατερίνη, ρώτησε για την υγεία του πρώην Μητροπολίτη Αγαθόνικου και προσευχήθηκε να του δίνει δύναμη ο Θεός, ενώ έδειξε να είναι ενήμερος για το σημαντικό έργο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου.

Η παρουσία του Σεβασμιώτατου στην Μητρόπολη Γρεβενών έχει αφήσει πολύ καλά σχόλια μέχρι στιγμής ανάμεσα στους πιστούς, που εκτιμούν το έργο του και συμπαραστέκονται στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης.»



Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Εκδημία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Καστορίας κυροῦ Σεραφείμ
(29/12/2020).

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Καστορίας κυροῦ Σεραφείμ.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ γεννήθηκε τό 1959 στό Ἀγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στή Ριζάρειο Σχολή Ἀθηνῶν, ἐν συνέχειᾳ στήν Ἀνωτέρα Ἐκκλησιαστική Σχολή Ἀθηνῶν, ἀπό τήν ὁποία ἀπεφοίτησε τό 1983, καί κατόπιν σπούδασε τήν Ἱερά Ἐπιστήμη στήν Θεολογική Σχολή Ἀθηνῶν, λαβῶν τό πτυχίο τό ἔτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε τό 1983 καί Πρεσβύτερος τό 1987.

Ὑπηρέτησε ὡς Διάκονος, Ἐφημέριος – Ἱεροκῆρυξ καί Ἱερατικός Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, ὅπου ἀνέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό καί πνευματικό ἔργο καί ἰδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στόν τομέα τῆς νεότητας καί τῆς Ἱερᾶς Ἐξομολογήσεως.

Παράλληλα ὑπηρέτησε ὡς Διευθυντής Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καί στήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὡς ὑπεύθυνος Πρωτοκόλλου ἀρχικῶς καί ἀπό τοῦ ἔτους 1990 ὡς Γραμματεύς αὐτῆς, ἕως τῆς ἡμέρας τῆς εἰς Ἐπίσκοπον ἐκλογῆς του. Μητροπολίτης Καστορίας χειροτονήθηκε τήν 5η Ὀκτωβρίου 1996.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Καστορίας κυροῦ Σεραφείμ θά ψαλεῖ αὔριο, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στίς 11.00 π.μ. στόν Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριᾶς, τηρουμένων ὅλων τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων γιά τήν προστασία ἀπό τόν κορωνοϊό.

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Καστορίας ὡρίσθη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενῶν κ. Δαβίδ. Ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος θά ἐκφωνήσει τόν ἐπικήδειο λόγο ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αὐτῆς.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος