Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

«Τα ανάκτορα Τατοΐου»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


Στο φύλλο της «Καθημερινής» της 29-11-20 δημοσιεύθηκε άρθρο του διακεκριμένου δημοσιογράφου κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου με τον τίτλο «Η συμπλεγματική δημοκρατία»...

στο οποίο γίνεται μια αντικειμενική και άκρως τεκμηριωμένη προσέγγιση του χρονίζοντος θέματος του κτήματος και των ανακτόρων του Τατοϊου της τέως Βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος. Μιας δυναστείας που δέσποζε για πάνω από ένα αιώνα στη χώρα μας.

Μετά την κατάργηση της Βασιλείας [1974], καμιά κυβέρνηση δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα για την διατήρηση,ως ιστορικού πλέον μνημείου, του συγκροτήματος των ανακτόρων και των ανυπολόγιστης αξίας αντικειμένων [οικοσκευής, πινάκων, κειμηλίων, αμαξών, αυτοκινήτων κλπ] που υπήρχαν τον χρόνο που αναχώρησε οριστικά από τα ανάκτορα η εν λόγω οικογένεια του Κωνσταντίνου Β΄. Το 1992 μάλιστα, ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια η τότε κυβέρνηση επέτρεψε στον τέως να παραλάβει από τα ανάκτορα όσα αντικείμενα θεώρησε ότι ανήκαν στην κυριότητα του, με συνέπεια να φορτωθούν σε 6 νταλίκες εκατοντάδες τεράστιας αξίας αντικείμενα και να μεταφερθούν στο Λονδίνο, όπου τα σημαντικότερα εκποιήθηκαν από τον γνωστό οίκο δημοπρασιών Christie’s. Θα μπορούσε με μια συμφωνία το Ελληνικό Δημόσιο να τα κρατήσει έναντι μιας αξιοπρεπούς αποζημίωσης.

Ατυχώς όμως και τα εναπομείναντα βασιλικά αντικείμενα [17000 περίπου] εγκαταλείφτηκαν μέχρις εσχάτων στη φθορά του χρόνου και αρκετά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες ή λεηλατήθηκαν από επιτηδείους, λόγω πλημμελούς φύλαξης των κτηρίων. Σε αντίθεση με την δική μας αβελτηρία, σε άλλα κράτη όπως στη Γαλλία, που αναφέρει ο αρθρογράφος, αλλά ακόμη και την κομμουνιστική Ρωσία που επισκέφθηκα πριν πολλά χρόνια, όλα τα ανάκτορα των παλιών μοναρχιών και τα αντικείμενα τους διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και αποτελούν πόλο έλξεως χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Εμείς από το σύμπλεγμα μήπως θεωρηθούμε αντιδημοκρατικοί σπεύσαμε ακόμη και ονομασίες οδών να αλλάξουμε μετά την μεταπολίτευση, όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, λες και η Βασιλεία δεν υπήρξε ποτέ κομμάτι της νεώτερης ιστορίας μας. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα από την παρούσα Κυβέρνηση με επικεφαλής την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη θα περισώσει ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό αυτό μνημείο.