Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλια, Κατάσκοποι, Hackers, Χρήμα: «Έφυγε» ο John le Carré

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


Στο προηγούμενο άρθρο μου «Μας νανούρισαν ως ‘Εμίρηδες’, ξυπνήσαμε ‘Κακομοίρηδες» που φιλοξενήθηκε εδώ αναφέρθηκα στη χρησιμότητα του αποκαλούμενου «πιασάρικου τίτλου» που λειτουργεί ως δέλεαρ για να κεντριστεί η προσοχή των αναγνωστών σε κάποιο κείμενό μας.

Στο σημερινό άρθρο θα καταχρασθώ παραφραστικά την έννοια του όρου «ποιητική αδεία» ώστε με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του John le Carré ως μυστικού πράκτορα και επιτυχημένου συγγραφέα, να καλύψω με «μια συμβολική δρασκελιά» πηγαίνοντας ανατολικά, την απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας πηγαίνοντας δυτικά μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Και πριν κατηγορηθώ για καταχρηστική παράφραση της «ποιητικής άδειας» μπαίνω αμέσως τώρα στο θέμα μου.

Το σημερινό άρθρο μου το ξεκινώ, από τον τίτλο, με μια επίκαιρα χρήσιμη αναφορά στο γεγονός ότι δεν είναι πια μαζί μας ο John le Carré (κατά κόσμον David Cornwell), ο παγκοσμίως γνωστός Βρετανός συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων που υπήρξε πράκτορας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών ΜΙ-5 και ΜΙ6.

Ο John le Carré καθιερώθηκε το 1963 με το best-seller μυθιστόρημά του (κάποιοι θεωρούν ότι περιέχει και αυτοβιογραφικά στοιχεία) «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» το οποίο όταν μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη γνώρισε επίσης τεράστια επιτυχία ως κινηματογραφικό έργο με πρωταγωνιστή τον Richard Burton.

Από την στιγμή που εμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ο Π.Ο.Υ. τον βάπτισε covid-19 και τον χαρακτήρισε ως «πανδημία» ξεκίνησαν ταυτόχρονα και οι εντατικές προσπάθειες για την ανεύρεση εμβολίου ικανού να αναχαιτίσει την νέα απειλή για το Ανθρώπινο γένος.

Στον ανταγωνισμό για τη δημιουργία κατάλληλου εμβολίου, ως στόχο γοήτρου και κερδών, ενεπλάκησαν οι γίγαντες της διεθνούς Φαρμακοβιομηχανίας και ταυτόχρονα μεγάλα και επώνυμα Πανεπιστημιακά Ιατρικά Ερευνητικά Εργαστήρια και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, στη Ρωσία και στην Κίνα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες και στις αρχές του φθινοπώρου υπήρχαν διεθνώς δύο εμφανείς και μία «αφανής» εικόνα δραστηριοτήτων:

Στη πρώτη βλέπαμε τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπης και στις ΗΠΑ να προσπαθούν να αποφύγουν την κατάρρευσή τους από τους τεράστιους αριθμούς ατόμων, μεγάλων ηλικιών με υποκείμενα νοσήματα, με θετική διάγνωση στον covid-19 και με ανάγκη εισαγωγής σε Νοσοκομείο και για κάποιους νοσηλείας σε Μ.Ε.Θ.

Στη δεύτερη εικόνα δεν βλέπαμε αλλά ακούγαμε τις ειδήσεις για τις όντως υπεράνθρωπες προσπάθειες εξειδικευμένων ερευνητών Ιδιωτικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να δημιουργήσουν το «ποθητό-σωτήριο-εμβόλιο» για έλεγχο της πανδημίας.

Υπήρχε, τι κρίμα αλήθεια, και μια ΤΡΙΤΗ εικόνα την οποία δεν βλέπαμε εμείς οι κοινοί θνητοί, αυτή που αναφέρω στον τίτλο μου, την οποία περιέγραφε τόσο συναρπαστικά, στα μυθιστορήματά του ο εκλιπόν John le Carré. Αυτή την Τρίτη εικόνα την «έβλεπαν», οι εξειδικευμένες Μυστικές Υπηρεσίες Ευρώπης και Αμερικής.

Σε αυτήν την «αθέατη» εικόνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του περασμένου Μαΐου, πρωταγωνιστές ήταν οι εξειδικευμένοι στην υποκλοπή δεδομένων κατάσκοποι και hackers της Ρωσίας, της Κίνας, της Β. Κορέας και του Ιράν.

https://www.theguardian.com/world/2020/may/03/hostile-states-trying-to-steal-coronavirus-research-says-uk-agency

Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν φέρνοντας στο προσκήνιο τη γνωστή Ρωσική ομάδα hackers που στόχευε τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (και της συνεργαζόμενης Βρετανικής φαρμακευτική εταιρείας AstraZeneca).

https://www.ft.com/content/dc2e7569-a5ce-4ee5-b584-7ccee6a9dfee

https://www.bbc.co.uk/news/technology-53429506

Λεπτομερείς αναφορές υποκλοπής δεδομένων από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από Αμερικανικά ιδιωτικά και Πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια έκανε σχετικό άρθρο των New York Times δημοσιευμένο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

https://www.nytimes.com/2020/09/05/us/politics/coronavirus-vaccine-espionage.html

Και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης μεταξύ του τρόμου που προξενεί ο covid-19 και της ελπίδας για το σωτήριο εμβόλιο, εντελώς ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι μάλλον επίκειται η συνεργασία των δημιουργών του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Βρετανικής φαρμακευτικής AstraZeneca με τους δημιουργούς του Ρωσικού εμβολίου Sputnik 5…

https://www.theguardian.com/world/2020/dec/11/oxford-covid-vaccine-to-be-combined-with-sputnik-jab-for-trial

https://www.bbc.co.uk/news/health-55273907

https://www.bbc.co.uk/news/health-55273907

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στόχος της συνεργασίας των Βρετανών ερευνητών Οξφόρδης/AstraZeneca με τα Ρωσικά Ιδρύματα Russian Direct Investment Fund (RDIF) και το Ρωσικό Κυβερνητικό Gamaleya Institute, που δημιούργησαν το εμβόλιο Sputnik5 είναι να ερευνηθεί πόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η παροχή μίας δόσης του Βρετανικού και μίας του Ρωσικού από του να παρέχονται δύο δόσεις του κάθε ανεξάρτητου εμβολίου. Το Βρετανικό και το Ρωσικό εμβόλιο απαιτούν δύο δόσεις, συντηρούνται σε περιβάλλον 2-8 β. Κελσίου (ενός τυπικού ψυγείου) και κάθε δόση κοστίζει $3-4.

Φρονώ ότι αξίζει να τονισθεί και να υπογραμμισθεί ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και το Sputnik5 χρησιμοποιούν τεχνολογία συγγενή με τα υπάρχοντα «αντιγριπικά» εμβόλια ενώ το εμβόλιο της Pfizer/Bio-N-tech απαιτεί δύο δόσεις και περιβάλλον θερμοκρασίας συντήρησης -70β.Κελσίου και κοστίζει περίπου $19 κάθε δόση. Το εμβόλιο της Moderna απαιτεί επίσης δύο δόσεις, περιβάλλον θερμοκρασίας περίπου -30-35 β. Κελσίου και κοστίζει περίπου $37 κάθε δόση, χρησιμοποιούν τεχνολογία παρέμβασης στο DNA γνωστή ως mRNA.

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/16/latest-moderna-vaccine-success-is-good-news-but-high-price-may-restrict-access

https://fortune.com/2020/12/10/covid-vaccine-pfizer-questions-biontech-how-effective-side-effects-approved-price-ingredients-doses-pandemic/

Είναι πλέον γεγονός ότι το «χρυσό μετάλλιο» της κούρσας παρά το υψηλότερο από το Βρετανικό και Ρωσικό κόστος και τις απαιτήσεις συντήρησης σε -70 β. Κελσίου έχει κερδίσει το εμβόλιο που κατασκεύασαν η Αμερικανική Pfizer και η Γερμανική Bio-N-tech που πρώτη ενέκρινε και δοκίμασε σε πολίτες της η Αγγλία, ακολούθησαν οι ΗΠΑ και σύντομα τρίτη στη σειρά θα είναι η Ε.Ε.

Επιστρέφω στον μακαρίτη John le Carré ο οποίος στην τηλεοπτική συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2010 στον γνωστό δημοσιογράφο Jon Snow του Βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel-4 έβαλε τον George Smiley, πρωταγωνιστή σε πολλά βιβλία του, να λέει (σε ελεύθερη μετάφραση):

«Αντιμετωπίσαμε τον Κομμουνισμό τώρα η επόμενη δουλειά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις υπερβολές του Καπιταλισμού…»

http://www.channel4.com/news/articles/uk/le+carr233+betrayed+by+aposbad+lotapos+spy+kim+philby/3766077.html

Κλείνοντας, θα είναι ΑΤΟΠΗΜΑ να ρωτήσουμε τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις Κυβερνήσεις της Δημοκρατικής Δύσης εάν ο πρωταρχικός στόχος στην ξέφρενη κούρσα ανακάλυψης αποτελεσματικού εμβολίου που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 ήταν μαζί με τη σωτηρία της ζωής το «χρυσό μετάλλιο» της ΠΡΩΤΙΑΣ και, φυσικά, του ΚΕΡΔΟΥΣ που θα αποκομίσουν;