Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Μετά την κατακραυγή του κόσμου και των κομμάτων ο Πρωθυπουργός πήρε πίσω το πρόστιμο των 500 ευρώ

Με την ίδια ευκολία που το ανακοίνωσε, με την ίδια ευκολία το πήρε πίσω..

Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση τα 100αρικα είναι σαν... στραγάλια. 

Λίγη ώρα νωρίτερα στην βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την εξωφρενική αύξηση του προστίμου για το κορονωϊό από τα 300 στα 500 ευρώ. Μετά από την κατακραυγή του κόσμου στα κοινωνικά δίκτυα και τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης» για 7 ή 10 ημέρες (7 είπε στην αρχή, μετά από λίγο το έκανε 10 ημέρες...) δεν θα αυξηθεί το πρόστιμο και μετά θα δει τι θα κάνει.

Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ μετά την τελευταία φράση του Πρωθυπουργού... χειροκροτούσαν που  το πρόστιμο παρέμεινε στα 300 ευρώ!

➤ Δηλαδή μας κάνουν και χάρη που δεν αυξάνουν τα πρόστιμα! Και το θέμα δεν είναι αν το πρόστιμο θα είναι στα 300, 500, ή 1000 ευρώ, αλλά ότι δεν είναι δυνατόν σε μία ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία να επιβάλλονται πρόστιμα, περιορισμοί των ελευθεριών και απαγορεύσεις στο όνομα καμίας πανδημίας, επιδημίας, κρίσης ή οτιδήποτε άλλου λόγου! Η καταστολή και η τιμωρία ποτέ δεν είναι η λύση.


Τι είπε ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του: «Αναφερθήκατε, κ. Τσίπρα, στα πρόστιμα. Είπατε ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό. Κοιτάξτε να δείτε, γιατί υπάρχει ένα πρόστιμο; Ένα πρόστιμο υπάρχει για να τιμωρηθεί κάποιος ο οποίος εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα και εν προκειμένω η παραβίαση αυτή του κανόνα έχει επιπτώσεις όχι στον ίδιο αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και έχουμε πρόστιμα, γι’ αυτό και έχουμε κανόνες, γι’ αυτό και έχουμε ποινές. Και πράγματι μπορεί να έχουν μπει και κάποια πρόστιμα σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ξέφυγαν για κάποια λεπτά και να τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο.
Όμως, ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.
Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτής της πανδημίας. Δεν τιμωρούμε τον εαυτό μας, δεν είναι περίπτωση π.χ. δεν φοράει κάποιος τη ζώνη του στο αυτοκίνητο κι αν δεν την φορέσει που και εκεί ερχόμαστε και του επιβάλουμε τι πρέπει να κάνει ο ίδιος θα τιμωρηθεί, ο ίδιος θα υποστεί τη ζημιά αλλά παρά ταύτα στην πατερναλιστική λογική ότι το κράτος έρχεται και του επιβάλει αυτό το οποίο ξέρει ότι είναι σωστό.
Εδώ δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση. Εδώ είμαστε στην περίπτωση που μια συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για τον ίδιο, γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να έχει όμως τραγικές επιπτώσεις για τους γύρω του και τους συγγενείς του, για ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει το πρόστιμο.
Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει.»