Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Κατερίνης: Ανακούφιση των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κατερίνης εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω προς έγκριση μέτρα μετά και την δημοσίευση και της έρευνας από το επιμελητήριο Πιερίας, που στοχεύουν στην ανακούφιση των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου...

λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες,

Α) Απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν λόγω πανδημίας τη λειτουργία τους από:

1. Τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας.

2. Τα τέλη κοινόχρηστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων) για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ΚΥΑ, για το 1ο εξάμηνο του 2021.

3. Τα ενοίκια σε ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο δήμος για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

4. Τα ενοίκια από κυλικεία δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

5. Τα ενοίκια των κυλικείων των σχολικών συγκροτημάτων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Β) Μείωση των δημοτικών τελών για όλο το 2021 για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους.

Γ) Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των παρακάτω μέτρων:

• Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.

• Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, οι οποίοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους δήμους.

• Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους δήμους, όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.

• Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αυτές.

• Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

• Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας επί το δυσμενέστερο.

• Να μη γίνουν μειώσεις μισθών των εργαζομένων και συνταξιούχων.

• Να νομοθετηθεί το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (13ος-14ος μισθός) για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

• Μονιμοποίηση τώρα όλων όσοι εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).

• Προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

• Να προσληφθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ως προσωπικό σχολείων.

• Πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ΙΔΟΧ με διάφορες συμβάσεις στον δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται.

• Να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.

• Ο δήμος να ενταχθεί στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης
Νίκος Τσουπέης
Δημοτικός Σύμβουλος