Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μηνύματα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Διαβάστε τα μηνύματα που μας έστειλαν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, κόμματα κ.α. για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Μήνυμα του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού για την 25η Μαρτίου


25η Μαρτίου. Η μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 25η Μαρτίου 1821. Η μέρα που επέλεξε ο Επίσκοπος παλαιών Πατρών Γερμανός να υψώσει στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας το λάβαρο της Επαναστάσεως, “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία”.
25η Μαρτίου 2021. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ιστορική μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σ´όλους εκείνους που έταξαν τη ζωή τους στην αναγέννηση της Ελλάδος. Σ´αυτούς που δεν υπολόγισαν το μέγεθος και τις δυνατότητες του αντιπάλου, αλλά ήταν αποφασισμένοι να δώσουν και τη ζωή τους ακόμη για την αποτίναξη του επί 400 χρόνια Τουρκικού ζυγού.
Δερβενάκια, Αλαμάνα, Μανιάκι, Μεσολόγγι, Πέτα και τόσα άλλα μέρη της Ελλάδος μας ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών για να ανθίσει το δένδρο της ελευθερίας.
Δυστυχώς, ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά του κορονοϊού COVID-19 δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε την ιστορική αυτή επέτειο με τη λαμπρότητα που της αρμόζει. Λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας κατά του COVID-19, ας συμβάλουμε όλοι μας στη νίκη της Πατρίδος μας και σ´αυτόν τον πόλεμο.
Η αδυναμία πραγματοποιήσεως λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων, ουδόλως μειώνει την αξία και τη σημασία της επετείου.
Και κάτι ακόμη, πολύ εύκολο αλλά πολύ σημαντικό. Ας στολίσουμε όλοι το μπαλκόνι ή το παράθυρο του σπιτιού μας με το γαλανόλευκο σύμβολο της Πατρίδος μας, την ένδοξη ΣΗΜΑΙΑ μας. Με τον τρόπο αυτό, ας αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές του ´21.
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η αιώνια Ελλάδα μας

Αναστάσιος Δ. Μανώλας
Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

-------------------

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Όλοι οι Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης γιορτάζουμε την Εθνική Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821 αλλά και τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Αναπολούμε τις δάφνες και τις δόξες των προγόνων μας, αφιερώνουμε τη σκέψη μας στη μνήμη των αγωνιστών του '21 και γονατίζουμε με ευλάβεια σε όλους εκείνους, που με τους αγώνες τους, πριν διακόσια χρόνια, το αίμα και τη θυσία τους, μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της λευτεριάς.
Οι αγώνες κατά την Ελληνική Επανάσταση αποδεικνύουν αυτό που θεωρούμε όλοι αυτονόητο: την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στην βάση της χριστιανικής θρησκείας και της ανάμνησης της κοινής Βυζαντινής κληρονομιάς, που δεν υπονόμευσε ούτε το σκοτάδι των τεσσάρων αιώνων Οθωμανικής σκλαβιάς.
Η επέτειος των ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΕΤΩΝ από την Επανάσταση μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού διότι η Ιστορία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον.
Στον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκοκρατίας συναντούμε μέσα από την ιστορία πρόσωπα που έδρασαν για την Απελευθέρωση και τα οποία οφείλουμε στη σημερινή εποχή να τα προβάλλουμε ως πρότυπα για τους Νεοέλληνες. Αγωνιστές που εμφορήθηκαν από υψηλές αξίες, ιδέες και ιδανικά, ήτοι από την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, την Ενότητα και την Ομόνοια, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον.
Τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικά και δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες μας.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημέρα τόσο για το Έθνος μας όσο και για τη Χριστιανοσύνη, με πίστη στο Θεό, ενότητα, ομοψυχία και σεβασμό στις αξίες των προγόνων μας και στις αξίες του Έθνους μας, καλούμαστε με ισχυρή βούληση να συμβάλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και με υπερηφάνεια, σεβασμό και συγκίνηση να υψώσουμε τη γαλανόλευκη, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του 1821 διότι ό,τι είμαστε σήμερα το χρωστάμε σε αυτούς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

----------------------

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την 25η Μαρτίου & την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση


Η 25η Μαρτίου, διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων, μία αδιάρρηκτη στο χρόνο ενότητα της εθνικής μας συνείδησης.
Ειδικά φέτος, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η εμβληματική αυτή επέτειος εορτάζεται με λαμπρότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακτινοβολώντας τις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Δικαίου.
Για εμάς στον Δήμο Κατερίνης είναι ιδιαίτερη η χαρά που «κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη Σημαία», με μία σειρά εκδηλώσεων – δράσεων που προετοιμάζουμε και θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θα τιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενωτικά και με αισιοδοξία.
Άλλωστε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της πρωτόγνωρης απειλής που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου μας εμπνέει, καθώς παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Μήνυμα πίστης, ελπίδας και ειλικρινούς πατριωτισμού, που μας καλεί όλους να δώσουμε παντού και να κερδίσουμε ασύμμετρες μάχες, κατοχυρώνοντας την ειρήνη, την ασφάλεια, την εθνική και κοινωνική συνοχή.
Ενωμένοι, με πάνδημη συσπείρωση, ομοψυχία και αλληλεγγύη είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

----------------------

Μήνυμα Φώντα Μπαραλιάκου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Συμπατριώτες, Τούτη την ώρα που συντάσσω αυτό το μήνυμα νιώθω πως ό,τι και να γράψω για την αυριανή επέτειο είναι φτωχό και λίγο. Νιώθω πως μέσα σε ελάχιστες γραμμές είναι αδύνατο να εκφράσω το δέος, την περηφάνεια και το σεβασμό μου για τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του ΄21. Νιώθω πως τα μεγέθη αυτών των ηρώων δεν περιγράφονται, δεν τα καλύπτει κανένας έπαινος, δεν τα αποδίδει ολοκληρωμένα καμιά αναφορά, όσο προσεκτικά συνταγμένη κι αν είναι.
«…ὅτι ἡ τύχη μας ἔχει τους Ἕλληνες πάντοτε ὀλίγους. Ὅτι ἀρχὴ καὶ τέλος, παλαιόθεν καὶ ὥς τώρα, ὅλα τα θερία πολεμοῦν νὰ μας φᾶνε καὶ δὲν μποροῦνε, τρῶνε ἀπὸ μας καὶ μένει καὶ μαγιά»» γράφει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, συμπυκνώνοντας μέσα σε λίγα λόγια την ιστορική μοίρα του Ελληνισμού. Πάντα λίγοι ήμασταν, ανέκαθεν αριθμητικά υστερούσαμε, διαχρονικά ενσαρκώναμε τον Δαυίδ στις αναμετρήσεις μας. Ποτέ, όμως, δεν δειλιάσαμε, δεν φοβηθήκαμε τον υπέρτερο εχθρό ή δυνάστη, ποτέ δεν κιοτέψαμε.
Είχαν να μοιάσουν οι ήρωες του ΄21. Είχαν πρότυπα. Τους τριακοσίους των Θερμοπυλών και τους Έλληνες των Περσικών πολέμων, τους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης. Και αυτούς τους προγόνους δεν τους διδάχτηκαν σε σχολειά. Άκουσαν γι’ αυτούς από τους γέροντες κληρικούς που πάσχιζαν με το ψαλτήρι και τον απόστολο να μάθουν στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα το παρελθόν τους, τις ρίζες τους, τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους τους, μαζί με την πίστη στο Θεό.
Σχεδόν τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης είναι μακρύς καιρός. Και κάτω απ’ τον ζυγό ενός κατακτητή που επεδίωξε ουκ ολίγες φορές με το παιδομάζωμα και τους εξισλαμισμούς να αφελληνίσει τον κατακτημένο. Όμως η ελληνική ψυχή έμεινε αδούλωτη. Ο σπόρος της λευτεριάς ήταν βαθιά θαμμένος και περίμενε την κατάλληλη ώρα για να ανθίσει. Οι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού άνοιξαν τον δρόμο. Ο Ρήγας Φεραίος τραγούδησε στο Θούριο «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή», ο Αδαμάντιος Κοράης, ο Άνθιμος Γαζής διακήρυτταν την ανάγκη να ξεσηκωθεί το Γένος, οι Φιλικοί ανέλαβαν την οργάνωση του εγχειρήματος, η ιδέα της λευτεριάς διαδόθηκε μέσα από τους πύρινους λόγους του Παπαφλέσσα και τόσων άλλων….
Και τον Φεβρουάριο, πρώτα στη Μολδοβλαχία, μα κι αμέσως μετά τον Μάρτιο του 1821 στο Μοριά έγινε η αρχή. Και καθώς οι μέρες και οι μήνες προχωρούσαν τα ψυχωμένα παλικάρια των οπλαρχηγών πρόσθεταν νέες σελίδες στην ένδοξη ιστορία της Ελλάδας. Μετατρεπόταν αυτοί σε πρότυπα για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους οι Έλληνες των Βαλκανικών Πολέμων και όσοι βροντοφώναξαν το ΟΧΙ του 1940.
Φίλες και φίλοι, η φετινή επέτειος ορόσημο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία μας προσφέρει την ευκαιρία να αναλογιστούμε ποιος λαός είμαστε. Η χώρα μας ταλανίζεται, όπως και όλος ο πλανήτης, από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, εδώ και πολύ καιρό. Ένας νέος εχθρός, μικροσκοπικός, αόρατος και ύπουλος, μας έχει καθηλώσει. Μας έχει στερήσει την ελευθερία μας, την κανονικότητά μας. Παράλληλα, η προκλητικότητα της γείτονος Τουρκίας συνεχίζεται με προφανή στόχο την αμφισβήτηση των κεκτημένων μας.
Λιγόψυχοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Ακόμη κι όταν διαφωνίες και έριδες κινδύνευαν να διχάσουν, να ματαιώσουν την κοινή προσπάθεια, το υφέρπον ελληνικό σθένος αναδυόταν, η ομοψυχία και η σύμπνοια κατίσχυαν. Σήμερα, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821 όχι μόνο μέσα από τους διθυραμβικούς λόγους μας γι’ αυτούς. Σήμερα, αποδεικνύουμε πως είμαστε άξιοι απόγονοι τους , άξιοι συνεχιστές της ατραπού που χάραξαν με την θυσία και το αίμα τους.
Τα 200 χρόνια από την στιγμή που «…εγένετο ΕΛΛΑΣ» ας είναι το ορόσημο μιας νέας εθνικής ανόρθωσης, μίας νέας ενατένισης του μέλλοντος με πυξίδα τα λόγια του Μακρυγιάννη ««Τούτην την πατρίδα την ἔχομεν ὅλοι μαζί… Εἴμαστε εἰς το «ἐμεῖς» κι' ὄχι εἰς το «ἐγὼ».
Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας
Χρόνια πολλά Έλληνες
Ζήτω η 25η Μαρτίου του 1821

-------------------

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Το μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τιμούμε φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Τιμούμε τον απελευθερωτικό αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, που οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους.
Παράλληλα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που πλαισιώνει το νόημα της εθνικής επετείου και ευαγγελίζεται τον ερχομό της ελευθερίας.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η συνειδητή, οργανωμένη και ηρωική απόφαση ενός υπερήφανου λαού για ένοπλη αντίσταση και ξεσηκωμό ενάντια στους πανίσχυρους Οθωμανούς.
Ήταν η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, που διατύπωσε το θεμελιώδες αίτημα της εθνικής, της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αυτές τις αρχές και αξίες καλούμαστε σήμερα να δικαιώσουμε.
Σήμερα, που δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση της εποχής μας.
Σήμερα, που αποδεικνύουμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στην μεγάλη αυτή εθνική επέτειο λοιπόν, εμπνεόμαστε από το ιδανικά του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για να υπερβούμε τις δύσκολες μέρες και να χαράξουμε σταθερή την εθνική μας πορεία.
Χρόνια πολλά Πατρίδα!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

-----------------

Μήνυμα του Αντιδημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Δύο αιώνες ακριβώς από την Επανάσταση του 1821, το μήνυμα της εθνικής παλιγγενεσίας συνεχίζει να φωτίζει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη Ελληνική ιστορία, τη γεμάτη αγώνες για Λευτεριά και Δημοκρατία.
Η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα ιδεώδη είναι η σημαντική κληρονομιά όσων αγωνίστηκαν για ελευθερία, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε και να διαφυλάξουμε απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής μας.
Αναμφίβολα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 εκτός από ημέρα περηφάνιας αποτελεί και ευκαιρία να αναλογιστούμε το χρέος μας, έναντι όσων αγωνίστηκαν δοξάζοντας το έθνος μας, αλλά κυρίως έναντι των επόμενων γενεών. Οφείλουμε να παραδώσουμε αναλλοίωτα τα μεγάλα ιδανικά, διαμορφώνοντας μέσα από τις καθημερινές μικρές ή μεγάλες «επαναστάσεις» μας, συνθήκες προόδου και ευκαιριών.
Χρόνια Πολλά!


--------------

Μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Πιερίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Η χώρα μας, το έθνος μας, οι Έλληνες απανταχού στο κόσμο γιορτάζουμε φέτος τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, κάτω από δύσκολες συνθήκες και σίγουρα όχι έτσι όπως όλοι θα θέλαμε και όπως αρμόζει στη σημασία του γεγονότος.
Τα μέλη της ΔΕΕΠ ΝΔ ΠΙΕΡΙΑΣ υποκλινόμαστε με δέος στην μεγαλοσύνη, στην ανδρεία, στο αδάμαστο ελεύθερο πνεύμα και στο ανυπότακτο φρόνημα όλων όσων έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα 200 χρόνια μετά ελεύθεροι σε μία χώρα που αναπτύσσεται, προοδεύει και απέναντι στις προκλήσεις των καιρών δίνει την μάχη της.
Οι δοκιμασίες της σύγχρονης εποχής πολλές, μία από αυτές μεγάλη και απρόσμενη βιώνουμε σήμερα.
Όπως το 1821 οι έλληνες βγήκαμε νικητές σε ένα ασύμμετρο και άνισο αγώνα έτσι και σήμερα θα βγούμε νικητές με όπλο την ενότητα και την εθνική ομοψυχία.
Τιμή και Δόξα σ’όσους μας χάρισαν την ελευθερία.
Τιμή και δόξα σ’όσους έκαναν το αδύνατο δυνατό.
Τιμή και δόξα σ’όσους δίδαξαν στην ανθρωπότητα ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΠΙΕΡΙΑΣ
Χαράλαμπος Απ. Μπρουσκέλης
Ο Γραμματέας
Νικόλαος Β. Ντούλας

------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, και η σκέψη μας επιστρέφει στα θεμελιώδη. Έναν μοναδικό – σαν παραμύθι αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, και την συνακόλουθη ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους που, σήμερα, σε άλλη μία πρωτόγνωρη εμπειρία για την γενιά μας, είναι εδώ για όλους μας, η κοινή μας στέγη.
Ένας αγώνας, που μας δίδαξε στην πράξη το «μέλλον».
Tην κοινή προσπάθεια από όλους - για όλους, για το κοινό μας σπίτι, αλλά και την πίστη και την απόφαση να ζούμε και να προοδεύουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ελεύθερο και δημοκρατικό, με τρόπο που να καθορίζουμε οι ίδιοι τους όρους και τις συνθήκες της ύπαρξής μας.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά τον αγώνα για την ίδρυση του νέου ελληνικού Κράτους, περήφανοι για τους προγόνους μας, δεν υπάρχει καλύτερη τιμή γι’ αυτούς και την πατρίδα μας, από το να δείχνουμε κι εμείς ενότητα και τόλμη όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, όπως όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και σε όλες τις μελλούμενες προκλήσεις αυτής της νέας εκατονταετηρίδας.
Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Πατρίδα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.

----------------

ΜΗΝΥΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
Αυτά που μας ΕΝΩΝΟΥΝ είναι ΠΟΛΛΑ και ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ!!!
Χρόνια πολλά για τη διπλή εορτή της εθνικής μας παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

---------------

Θανάσης Λιακόπουλος: Μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Φίλες και φίλοι Η εμβληματική επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι ημέρα χαράς, ημέρα γιορτής και ευλάβειας, ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ακόμη ημέρα περισυλλογής και ευθύνης.
Πριν από 200 χρόνια οι πρόγονοι μας πέτυχαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Πριν από 200 χρόνια ο υπόδουλος Ελληνισμός αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να επιχειρήσει να ανακτήσει την πολυπόθητη ελευθερία του μετά από 400 περίπου σκληρής σκλαβιάς. Αποτόλμησε να εναντιωθεί σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και συγκυρίες, απέναντι στο τεράστιο μέγεθος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να βροντοφωνάξει «Ελευθερία ή Θάνατος».
Κι αν ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας φάνταζε άνισος για όσους υπολογίζουν την νίκη ή την ήττα μόνο με βάση τους αριθμούς, οι Έλληνες τους διέψευσαν. Απέδειξαν πως όταν η ψυχή παραμένει αδέσμευτη και ελεύθερη, όταν μπολιάζονται η Αγία Πίστη του Χριστού με τη γενναιότητα και την ελευθεροφροσύνη, τα μεγέθη σμικρύνονται, οι αριθμοί καταρρέουν, το ακατόρθωτο γίνεται πράξη.
«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα» αναφέρει ο Γέρος του Μοριά στα απομνημονεύματά του. Κανείς δεν δείλιασε μπροστά στη δυναμική του αντιπάλου και δυνάστη Τούρκου. Μήτε οι Φιλικοί, μήτε ο Κολολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότασρης, ο Ανδρούτσος, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, η Μπομπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Κανάρης, ο Μιαούλης και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές.
Σήμερα αυτές τις προσωπικότητες τιμούμε. Αλλά κυρίως τιμούμε το πλήθος των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους και με το θάνατό τους έβαλαν τα θεμέλια για να είμαστε εμείς σήμερα λεύτεροι.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε ένας λαός με μακρά ιστορία, παράδοση και πολιτισμό. Είμαστε ένα έθνος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει να λησμονούμε τις καταβολές μας.
Φέτος τα 200 χρόνια ελευθερίας μας βρίσκουν χωριστά. Μας βρίσκουν να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, σαν σύγχρονοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ας έχουμε οδηγό και φάρο μας τους αγωνιστές του 1821, τους άξιους προγόνους μας, τις αξίες τους, τα ιδανικά τους. Με πνεύμα ενωτικό, με συλλογικότητα, με πίστη στη δύναμη της ελληνικής ψυχής θα ξεπεράσουμε κι αυτό τον σκόπελο. Ας ψάλλουμε όλοι μαζί τον Ύμνο εις την Ελευθερία, ο καθένας μας χωριστά αλλά και όλοι μαζί σήμερα στις 6:00μ.μ.
https://www.facebook.com/events/284939526354906/
Ας πάρουμε μία πρωτοβουλία να ενώσουμε τις φωνές μας για να αντηχήσει ο ελληνικός ουρανός από την περηφάνια μας….
Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες,
Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού συνδυασμού ''Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα''
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

----------------------


Κίνημα Αλλαγής Πιερίας : "Το 1821 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στον αγώνα"

Το 1821 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα: Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά. Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια.
Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή
Κωνσταντίνος Κιτιξής
Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

-----------------------

Νίκος Μακρίδης : «200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα»

Η 25η Μαρτίου αποτελούσε πάντα για εμάς τους Έλληνες ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης για όλους εκείνους τους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας και κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα του ελληνικού έθνους.
Η μέρα αυτή έχει διπλή σημασία για το Ελληνικό Ορθόδοξο Έθνος.
Αφ’ ενός αποτελεί ημέρα μνήμης και εθνικής γιορτής και αφ΄ ετέρου γιορτή της Ορθοδοξίας μας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ο οποίος αποτελεί πηγή πίστης για το Ελληνικό Έθνος.
Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ήρωες αυτούς, είναι να αποτιμήσουμε φόρο τιμής, να σεβαστούμε την ελευθερία που μας χάρισαν και με ομοψυχία να αγωνιστούμε για να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στις επερχόμενες γενιές.
Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αυτή την ομοψυχία και την αγωνιστικότητα για την πατρίδα μας.
Τη σημερινή μέρα θα την γιορτάσουμε με έναν «περίεργο» τρόπο, όμως τα συναισθήματα και το ελληνικό πνεύμα υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε ελληνική ψυχή και αυτό δεν μπορεί να μας το πάρει κανεις..
Ζήτω η 25η Μαρτίου !!!
Ζήτω η Ελλάδα !!!
Ζήτω η Ορθοδοξία !!!

Με τιμή ,
Νίκος Μακρίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κατερίνης