Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Η Αφρική θρηνεί τον θάνατο δύο ηγετών της. Σύμπτωση και οι δύο ήταν αρνητές του κορονωιού...

Δεν βρίσκονται εν ζωή πλέον ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι και ο Πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Νκουρουνζίζα. Οι δύο Αφρικανοί ηγέτες πέθαναν σε ηλικία 61 και 56 ετών αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Νκουρουνζίζα πέθανε το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι απεβίωσε χθες 17 Μαρτίου 2021. Ο θάνατός τους οφείλεται κατά άλλους σε καρδιακή προσβολή, για άλλους οφείλεται στον κορονωιό. Ένα άλλο κοινό στοιχείο των δύο αποβιωσάντων Προέδρων είναι ότι οι χώρες τους έχουν κοινά σύνορα.

Και οι δύο τους είχαν αρνηθεί την ύπαρξη του κορονωιού και δεν επέβαλαν μέτρα στις χώρες τους, ούτε απαγορεύσεις, ούτε καραντίνες, ούτε μάσκες κ.α. Ενώ αρνήθηκαν να κάνουν παραγγελίες εμβολίων από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ο Πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Νκουρουνζίζα δήλωνε «γεννημένος ξανά Χριστιανός», ενώ ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι είχε εξαγγείλει πόλεμο κατά της διαφθοράς.
 
Οι θεωρίες για τον θάνατό τους πάρα πολλές. Δεν ήταν μεγάλης ηλικίας, ούτε είχαν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς τι πραγματικά συνέβη, μιας που η ενημέρωση από τις αφρικανικές χώρες είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Θεωρίες όπως ότι την πάτησαν που δεν πίστεψαν στον κορονωιό, ότι πίσω από τον θάνατό τους κρύβονται μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και συμφέροντα, ότι η πολιτική τους δεν ήταν αρεστή στην νέα τάξη πραγμάτων, ότι η διαφθορά στις χώρες τους ευθύνεται και άλλες πολλές, αντί να ρίξουν φως στα αίτια του θανάτου τους, προκαλούν σύγχυση και παραπληροφόρηση.

Σίγουρο όμως, είναι ότι το να πεθάνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο δύο Πρόεδροι Αφρικανικών κρατών, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο...