Κυριακή 11 Απριλίου 2021

11 Απριλίου 1961-Σήμερα 2021η Επέτειος. ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ "Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ"

γράφει ο Περικλής Χατζηγιάννης

Η ενδεκάτη Απριλίου 1961 θεωρείται η γενεσιουργός ημερομηνία της ίδρυσης του Συνδέσμου Φιλάθλων Κατερίνης «Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ».

Επιλογή οφειλόμενη στο γεγονός ότι την Τρίτη 11-4-1961 συναποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις των δύο προς συνένωση ομάδων της Κατερίνης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ίδρυση 1928) και του Ολύμπου ( ιδρύθηκε 1945) την ενοποίηση σε ένα συλλογικό φορέα.

Την ενδεκάτη Απριλίου χίλια εννιακόσια εξήντα ένα, την επέλεξα παρουσιάζοντάς την στο βιβλίο «30 Χρόνια Πιερικός» το οποίο συνέγραψα το έτος 1991 και έγινε ευρέως αποδεκτή από όλους ως η ημέρα των γενεθλίων του Πιερικού.

Στις 11-4-1961 λοιπόν, με συνοπτικές διαδικασίες τα μέλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και χωρίς χρονοτριβή αποδέχονται την πρόταση, όχι όμως και τα αντίστοιχα του Ολύμπου. Το σώμα των μελών του Ολύμπου μετά από έντονους διαξιφισμούς και μετά από πολύωρη διαδικασία, συναποδέχονται τελικά την κοινή πορεία.

Η γενική συνέλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του συλλόγου που παραχώρησε το καταστατικό του μετά από κλήρωση για τροποποίηση και μετονομασία, πραγματοποιήθηκε στο καφενείο «Δρανδάκη» επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, ενώ του Ολύμπου στο καφενείο «Παράδεισος» στην τότε οδό διαδόχου Κωνσταντίνου.

Η κοινωνία της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα αποδέχθηκε με χαρά και ικανοποίηση το εγχείρημα, θεωρώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα που θα διαπρέψει στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας, το οποίο καθιερώθηκε δύο χρόνια πριν.

Δεν ήταν άλλωστε λίγοι εκείνοι οι φίλαθλοι που δικαίως πίστευαν ακράδαντα ότι μόνο με συνένωση και αξιοποίηση, τα ταλέντα της περιοχής θα καταξιωθούν , αλλά και η πόλη θα καμαρώνει για τις αγωνιστικές επιτυχίες του ολοένα αναπτυσσόμενου δημοφιλέστατου αθλήματος, του ποδοσφαίρου.

Επί των ονομαστηρίων. Η επωνυμία του νέου συλλόγου, Σ.Φ.Κ. « Πιερικός», επιλέγει μεταξύ των προτεινόμενων ακόμα, Αθλητική Ένωση Κατερίνης και Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κατερίνης. Χαρακτηριστικά, επίσης για να αξιοποιηθεί το πλεονάζων αξιολογότατο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα, «θυγατρική» του Πιερικού, ο Απόλλων Κατερίνης, προϊόν της τροποποίησης του καταστατικού του Ολύμπου.

Όπερ και εγένετο Πιερικός. Τα σωματείο το οποίο αποτέλεσε το αθλητικό σημείο αναφοράς μιας πόλης που αναζητούσε την ταυτότητά της από της πληγές της προσφυγιάς και των δύσκολων χρόνων του μεταπολέμου.

Ο Πιερικός ήταν η ευκαιρία. Γιατί απλά εξέφραζε τη δυναμική της περηφάνιας.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Αναζητώντας τα στοιχεία των νομικών διαδικασιών, με πηγή το πολύτιμο ιστορικό αρχείο των Αδελφών Νικολάου και Δημητρίου Ξενίδη, ο Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ λαμβάνει τον αριθμό 9/1961 στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Κατερίνης.

Η αίτηση έγκρισης του καταστατικού του νεοϊδρυθέντος συλλόγου δικάζεται με πληρεξούσιο δικηγόρο τον αείμνηστο Ευάγγελο Σουσουρογιάννη, στις 12 Ιουνίου 1961. Ο Δικαστής Ι. Κόρδας, αποφασίζει:

« Το Δικαστήριον δεχόμενον την υπό κρίσιν αίτησιν. Διατάσσει. 1/ την διά του δελτίου δικαστικών δημοσιεύσεων του Τ.Σ.Ν. και της ἐνταῦθα εκδιδομένης εφημερίδος «Νέα Εποχή» δημοσίευσιν περιλήψεως, τα ουσιώδη στοιχεία των τροποποιήσεων του καταστατικού του ἐνταῦθα εδρεύοντος σωματείου υπό την επωνυμίαν «Α.Γ.Σ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» κατά το από 4-6-1961 πρακτικόν της συνελεύσεως αυτού και 2/ την μετά την τήρησιν της διατυπώσεως ταύτης και την τελεσιδικίαν της παρούσης καταχώρησις των ως άνω επενεχθεισών τροποποιήσεων εις το παρά τω δικαστηρίω τούτω τηρούμενον δημόσιον βιβλίον των σωματείων.

Εκρίθη, απεφασίσθη εν Κατερίνη τη 12 Ιουνίου 1961 και εδημοσιεύθη αυτόθι τη 12 Ιουνίου 1961.»

Αυτό ήταν το ξεκίνημα. Ο Πιερικός μεσουράνησε στα πρώτα του χρόνια. Μικρές υποχωρήσεις και πάλι ψηλά. Ώσπου ήλθαν τα πέτρινα χρόνια. Νέα και πάλι μικρή αναλαμπή. Για να φθάσουμε στο σήμερα, όπου η ομάδα της Πιερίας προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τμήμα, ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και τα τμήματα καλαθόσφαιρας πετόσφαιρας και στίβου. Μάλιστα η ομάδα της καλαθόσφαιρας παρουσίασε μεγάλες επιτυχίας, αγωνιζόμενη την περίοδο 1982-83 στην πρώτη εθνική κατηγορία.

Η ΕΥΧΗ-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ-Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα 11 Απριλίου 2021, με αφορμή τα εξηντάχρονα, ο κορυφαίος σύλλογος γιορτάζει. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα επανέλθει εκεί που του αρμόζει, στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ευχόμαστε. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΙΕΡΙΚΕ.

Αλλά και με την ευκαιρία των σημερινών γενεθλίων, οφείλουμε να υποστηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια της ομάδας πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Αθλητικού Μουσείου Κατερίνης και της συγγραφής της ιστορίας του Πιερικού, με βάσει το πολύτιμο και πληρέστατο αρχείο των Αδελφών Ξενίδη. Ελπίζω και εύχομαι το ιστορικό αρχείο να αξιοποιηθεί σύντομα καθώς και η δημιουργία του μουσειακού χώρου.

Την ομάδα πρωτοβουλίας πλαισιώνουν εκτός από το Νικόλαο και Δημήτριο Ξενίδη, η εκπαιδευτικός-προϊσταμένη καινοτόμων δράσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μιράντα Παππά, ο φίλαθλος και αθλητικός παράγοντας, Δημήτριος Αδαμόπουλος και ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Γαλανός.

Το όλο εγχείρημα είναι εφικτό να υλοποιηθεί αρκεί τα μέλη της πρωτοβουλίας να βρουν αποδέκτες, αρωγούς και συμπαραστάτες τους φορείς της πολιτείας όσο και ιδιαίτερα της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι το χρωστούν άλλωστε στην ιστορική αθλητική ταυτότητα της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα.

Ο χρόνος θα δείξει.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης