Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης): Εκδήλωση τιμής στα «Τάχνιστα» και τους μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά του ναζισμού

Έγινε την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 η προγραμματισμένη εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης) και της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ για τους 27 μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στα Τάχνιστα στις 18-4-1943.

Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Συλλόγου τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

Στις 18 του Απρίλη συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ , το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), στην τοποθεσία «Ταχνιστα» στην Κάτω Μηλιά .

Η μάχη δόθηκε εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής που από τον Απριλη του 1941, δυο χρόνια πριν, εισέβαλαν στην Ελλάδα και την κατέλαβαν,

Η κύρια και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση , το ΕΑΜ, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ που, αν και παράνομο, προσέφερε την οργανωτική και πολιτική του εμπειρία και τα καλυτέρα παιδιά του σ’ αυτόν τον δύσκολο και γεμάτο κινδύνους αγώνα κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής.

Στις αρχές του 1943 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων γινοντουσαν όλο και πιο πυκνές.

Είχαν ήδη γίνει κτυπήματα του ΕΛΑΣ στον Άγιο Δημήτριο και τη Μορνα.

Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης –Αθήνας γινόταν όλο και πιο συχνά στόχος των αντάρτικων επιθέσεων …

Το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να αντιδράσει. Μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των γιουγκοσλάβων ανταρτών στη Βοσνία, μετέφεραν δυνάμεις τους στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εδώ.

Τουλάχιστον 5.000 γερμανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και τη βοήθεια των γερμανοντυμενων Ελλήνων του Πουλου εξόρμησαν στην ορεινή Πιερία. Ξεκίνησαν από την περιοχή Λαμίας –Δομοκού και μετά ήρθαν στην περιοχή του Όλυμπου-Πιεριων , για να πάρει σειρά μετά το Βέρμιο.

Στις 16 του Απριλη του 1943 βομβάρδισαν το Λιτόχωρο, σκότωσαν κατοίκους και έκαψαν σπίτια.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ «ΤΑΧΝΙΣΤΑ»

Στις 18 του Απριλη του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα στρατοπεδευσαν στην Κάτω Μηλιά , ενώ οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν πιάσει τα γύρω υψώματα. Ο ΕΛΑΣ επιτίθεται και μπαίνει στο χωριό . Σκοτώνεται ένας γερμανός αξιωματικός και μερικοί στρατιώτες. Η μάχη όμως ήταν άνιση. Οι αντάρτες υπερέχουν στον ανταρτοπόλεμο, υστερούν όμως σε μάχη εκ παρατάξεως με έναν τακτικό , αριθμητικά υπέρτερο και καλυτέρα εξοπλισμένο, στρατό.

Το τμήμα του Παντελή Μυλωνά εγκλωβίζεται και παρά τον αντιπερισπασμό άλλων αντάρτικων δυνάμεων πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Είκοσι οκτώ μαχητές του ΕΛΑΣ πέφτουν μαχόμενοι τον ξένο κατακτητή.

Οι δυνάμεις των γερμανών εξορμούν στα Πιέρια και τον Όλυμπο .

Πίσω τους αφήνουν καμένη γη.

Καίνε δεκατέσσερα χωριά και ένα μοναστήρι του Όλυμπου και των Πιεριων . Μεταξύ αυτών είναι και το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά , η Κάτω Μηλιά , ο Άγιος Δημήτριος και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.

Ο ΕΛΑΣ ελίσσεται και αποσύρεται προς την Πίνδο , με σκοπό να διατηρήσει τις δυνάμεις του προς το παρόν και να επανέλθει αργότερα..........................................................Ο ΕΛΑΣ συνέχισε την ένδοξη αγωνιστική παράδοση των ανυπότακτων κατοίκων της περιοχής σε κάθε ξένη κατοχή και της έδωσε νέο νόημα και ποιότητα.

Η μάχη αυτή έχει περάσει στις πιο λαμπρές σελίδες της τοπικής ιστορίας, έστω και αν η επίσημη ιστοριογραφία την αποσιωπά ή την υποβαθμίζει..

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει υποχρέωση να την αναδείξει , να την μελετήσει και να διδάξει στη νέα γενιά το αγωνιστικό μήνυμα που στέλνουν τα 28 παλληκάρια από τον τάφο τους.

78 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα.

Ιδιαίτερα σήμερα που ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι φανερός, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και σε κινητοποίηση.

Η κυβέρνηση ΝΔ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑς ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παραχωρεί γη, θάλασσα και αέρα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθέσεις στις οποίες συμμετέχει με τεράστιους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας. έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας, να μην παρασχεθεί καμιά διευκόλυνση σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στους ΝΑΤΟικους δολοφόνους.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία στη Λιβυη. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τις θάλασσές μας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να σταματήσουν οι ασκήσεις ξένων --αμερικανικων στρατευμάτων στο Λιτοχωρο.

Καμιά αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

Παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.

Καλουμε την κυβέρνηση να διεκδικησει τις Γερμανικες Επανορθώσεις και πολεμικες Αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης)