Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Σε διαβούλευση ο νόμος για τα "ζώα συντροφιάς". Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους πολίτες...

Από την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ».






Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 20.5.2021 και ώρα 22:00.

Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια του νέου νόμου, συγκέντρωσε η διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, δηλαδή τα ζώα που έχουμε σπίτια μας. Από εκεί και πέρα προβλέπονται τσιπάκια, μητρώα, υποχρεώσεις, ποινές και πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν θα συμμορφωθούν με όσα προβλέπονται στο νέο νόμο. Ιδίως για τα πρόστιμα, είναι ιδιαίτερα αυστηρά και ξεκινούν από τα 300 ευρώ και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φθάσουν τις 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται. Τα πρόστιμα τα εισπράττουν οι Δήμοι και θα πρέπει να εγγράφονται με τρόπο διακριτό σε ειδικό λογαριασμό (ΑΛΕ) στον προϋπολογισμό του Δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων, την ίδρυση νέων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος νόμου.


➤ Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που διαβάσαμε στην διαβούλευση για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς: «Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών φυλών σκύλων πού βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης. Με την υποχρεωτική στείρωση όχι μόνο θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και το είδος σκύλος από την Ελλάδα. Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονική είναι και πράξη κακοποίησης και βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου). Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και η επιβολή της ως υποχρεωτική είναι πράξη παράνομη και αντισυνταγματική. Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση των σκύλων πού είναι δεσποζόμενοι και ανήκουν στις Γηγενείς Ελληνικές φυλές. Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση όλων των καθαρόαιμων σκύλων πού διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικό όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογική ομοσπονδία.»


➤ Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης στις 4 Απριλίου, είχε δηλώσει ότι  «το νομοσχέδιο είναι σωστό και δε θα αλλάξει». Τότε για ποιο λόγο γίνεται η δημόσια διαβούλευση; Δεν θα ληφθούν υπ' όψιν οι ενστάσεις, παρατηρήσεις, αντιρρήσεις των πολιτών; Έχουν τελικά καμία σημασία οι δημόσιες διαβουλεύσεις;

➤ Αν θέλετε να διαβάσετε το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ή να κάνετε κάποιο σχόλιο, μπείτε εδώ: http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919