Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων: «Δεν μπορείς να υποβάλλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση, ακόμα και αν αυτή είναι μια ένεση...»

Η Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Άννα Ζαΐρη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών.

Η κ. Ζαΐρη δήλωσε τα εξής: «Οι συνταγματολόγοι είναι αρνητικοί σε αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να υποβάλλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση, ακόμα και αν αυτή είναι μια ένεση και μάλιστα στον βαθμό που αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό του. Το υποχρεωτικό είναι κάτι που θα πρέπει να σχετίζεται πάντα με το κατά πόσο μπορεί ο άλλος. Η υποχρεωτικότητα είναι αδύνατη γιατί κανείς οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Άλλο κίνδυνο διατρέχει ο Α΄ άλλο κίνδυνο διατρέχει ο Β΄. Το να υποχρεώσεις κάποιον να εμβολιαστεί είναι μια λύση απολυταρχική κατά κάποιο τρόπο. Οπωσδήποτε η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον, αλλά επειδή υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες που δεν μπορεί κάποιος να τις αποκλείσει, δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να εμβολιαστεί. Μπορεί να έχει αλλεργίες, βαριές καρδιοπάθειες κ.α. Για να υποχρεώσεις κάποιον αν δεν εμβολιαστεί, να αλλάξει υπηρεσία ή θέση, αυτό θα πρέπει πάντα να γίνεται με την συγκατάθεση του ενδιαφερομένου. Αν τον μετακινήσεις βιαίως ή χωρίς την θέληση του, είναι ένας τρόπος εκβιασμού. Υπάρχει και το ζήτημα της ηθικής αντιμετώπισης. Όταν έχεις αυτή την άρνηση και αυτή η άρνηση σου δεν συνάγει με το λειτούργημα, το επάγγελμα που κάνεις, θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα, αλλά σίγουρα δεν μπορείς ούτε να τον απολύσεις, ούτε να τον υποχρεώνεις σε κάτι για το οποίο δεν είναι υποχρεωμένος. Σε κάτι που αδυνατεί να το κάνει. Θα πρέπει σε έναν υπάλληλο-εργαζόμενο να του προσφερθεί μια άλλη δυνατότητα επαγγελματική.»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ.

* Φωτογραφία από Radoan Tanvir από το Pixabay