Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Σαν σήμερα το 168 π.χ. η Μάχη της Πύδνας

Ήταν η τελευταία μάχη μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων στις 22 Ιουνίου 168 π.Χ. που σήμανε και την οριστική υποταγή της Ελλάδας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Μακεδονία ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που αντιστεκόταν σθεναρά στον ρωμαϊκό επεκτατισμό.

Η Μάχη της Πύδνας έγινε στην πεδιάδα ανάμεσα στους ποταμούς Αίσονα (Μαυρονέρι) και Λεύκο (Πέλεκας) που σήμερα βρίσκεται η Κατερίνη. Επικεφαλής των Μακεδόνων ήταν ο Βασιλιάς Περσέας και των Ρωμαίων ο ύπατος Αιμίλιος Παύλος. Μαζί με τους Ρωμαίους ήταν και οπλίτες από πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας που είχαν συμμαχήσει μαζί τους (Αιτωλία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Πέργαμος).

Οι απώλειες για τους Μακεδόνες υπολογίζονται περίπου στους 25.000 άντρες, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αιχμαλωτίστηκαν. Ο Βασιλιάς Περσέας, αιχμαλωτίστηκε και μαζί με τα παιδιά του μεταφέρθηκε στην Ρώμη όπου και διαπομπεύθηκε δημόσια από τους νικητές Ρωμαίους. Μετά την ήττα στην Πύδνα, η μία μετά την άλλη πόλεις της Μακεδονίας έπεσαν στα χέρια των Ρωμαίων. Όσες ελληνικές πόλεις είχαν δείξει φιλομακεδονική στάση, είτε κατελήφθησαν με την βία είτε καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους. Περισσότερες από 70 ελληνικές πόλεις λεηλατήθηκαν και χιλιάδες Έλληνες οδηγήθηκαν στην σκλαβιά. Στην Ρώμη παρέλασαν εκατοντάδες άμαξες με λάφυρα από την Μακεδονία. Αγάλματα, έργα ζωγραφικής, χρυσός, μακεδονικά σκεύη ανεκτίμητης αξίας κ.α. κατέληξαν στα χέρια των Ρωμαίων.