Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει: «Σε ποια επιστημονική ή άλλη εισήγηση βασίστηκε ο αποκλεισμός των μαθητών που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ από τη δυνατότητα παρακολούθησης της σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχεται;»
Διαβάστε την ερώτηση του κ. Βελόπουλου και την απάντηση της υφυπουργού Ζέττας Μακρή:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 13/04/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Διακριτική δυσμενής μεταχείριση μαθητών Λυκείου»
Κυρία Υπουργέ,
Εκ της αναγνώσεως αλλά και εκ της πρακτικής εφαρμογής της υπ’ αρ. «Δ1α/Γ.Π.οικ. 22437» ΚΥΑ: «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» διαπιστώθηκε ότι, μολονότι λαμβάνεται μέριμνα για τους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ωστόσο, δεν λαμβάνεται μέριμνα για τους μαθητές, οι οποίοι για ανεξάρτητους λόγους δεν επιθυμούν, κατόπιν απόφασης των κηδεμόνων τους, να κάνουν την εν λόγω εξέταση. Οι λόγοι αυτοί ανάγονται ενδεικτικά σε επιφυλάξεις των κηδεμόνων των τελευταίων, σχετικά με τη διενέργεια της ως άνω ιατρικής πράξης, την αποτελεσματικότητά της, την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους και ασφαλώς, ζητήματα που άπτονται της συνταγματικότητας των παραπάνω διατάξεων. Οι τελευταίοι μαθητές δεν γίνονται δεκτοί στα μαθήματα και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να παρέχεται στους μαθητές, που διαπιστωθούν ότι είναι φορείς του ιού και μάλιστα, χωρίς η παρακολούθηση γι’ αυτούς να είναι υποχρεωτική.
Κατόπιν των παραπάνω, δημιουργείται μια αναιτιολόγητη και ιδιαίτερα δυσμενής διάκριση σε βάρος των μαθητών, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ, στους οποίους δεν παρέχεται η δυνατότητα να συνδεθούν στην σύγχρονη ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση, μολονότι, παραμένουν σπίτι τους και δεν συντρέχει, επομένως, ως προς αυτούς φόβος να συγχρωτιστούν με άλλους μαθητές και συνεπώς, λόγοι Δημόσιας Υγείας. Η διάκριση αυτή δημιουργεί σοβαρή διακινδύνευση στην προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους εξέλιξη, καθώς, πέραν των άλλων, ο αποκλεισμός τους, τόσο από την δια ζώσης εκπαίδευση, όσο και από την τηλεκπαίδευση, συνεπάγεται γι’ αυτούς συνεχιζόμενες απουσίες.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε ποια επιστημονική ή άλλη εισήγηση βασίστηκε ο αποκλεισμός των μαθητών που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ από τη δυνατότητα παρακολούθησης της σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχεται;
2. Τι προτίθεσθε να πράξετε, σχετικά με τις απουσίες των ως άνω μαθητών, που δεν υποβλήθηκαν για τους ανωτέρω λόγους στο εν λόγω διαγνωστικό τεστ, οι οποίες μετράνε, ήδη, από τη Δευτέρα 12/04/2021, την στιγμή, μάλιστα, που για τους μαθητές που νοσούν, η υποχρέωση παρακολούθησης δεν είναι υποχρεωτική, άρα, σε αυτούς δεν λογίζονται απουσίες, ακόμη και αν δεν παρακολουθήσουν την παρεχόμενη τηλεκπαίδευση;
3. Πέρα από τυχόν ιατρικές εισηγήσεις, υπήρξε ή ζητήθηκε εισήγηση αναφορικά με την συνταγματικότητα εκείνων των διατάξεων, που αποτελούν αναιτιολόγητη και ιδιαίτερα δυσμενή διάκριση κατά των μαθητών που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ, ενόψει, ιδίως, του γεγονότος ότι, η άρνησή τους αυτή δεν δημιουργεί διακινδύνευση σε τρίτους, επομένως, δεν εδράζεται σε λόγους Δημόσιας Υγείας;
4. Προτίθεσθε να επιτρέψετε την πρόσβαση των μαθητών, που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ στην σύγχρονη ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία συνεχίζει να παρέχεται;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
-------------------
ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 5930/13-4-2021»
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 5930/13-4-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Τα γενικά μέτρα προστασίας που ισχύουν λόγω της πανδημίας για τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων περιγράφονται στο άρθρο 6 της της αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69543/31-10-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β' 4810), όπως αυτή τροποποιήθηκε και παρατάθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/07.01.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β'23) και στη συνέχεια παρατάθηκε εκ νέου έως την 31-7-2021 με την αριθμ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 20267/1.4.2021 Κ.Υ.Α. (Β' 1288).
Επισημαίνεται ότι, οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID- 19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. γ) Αν ο μαθητής έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος. Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τους μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/τα, προκειμένου αυτοί/ές να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ισχύουν οι διατάξεις της αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β'455) όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της με αρ. πρωτ. 43274/ΓΔ4/14-04- 2021 ΚΥΑ (Β' 1512) με τίτλο «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05-02-2021 κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας «Σύσταση και συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/τα, προκειμένου οι μαθητές/τριες αυτοί να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» (Β' 455)». Σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ, η δικαιολόγηση των απουσιών τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 των μαθητών/τριών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται δια ζώσης και οι οποίοι δεν πάσχουν οι ίδιοι/ίδιες από κάποιο σοβαρό νόσημα πλην όμως συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη COVID - 19, γίνεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση ειδικής επιστημονικής Επιτροπής. Οι ανωτέρω μαθητές/τριες μετά την απόφαση της παραπάνω Επιτροπής δύνανται να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) από τη Δευτέρα 12-4¬2021, εκδόθηκε η με αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 22437/9-4-2021 ΚΥΑ (1440 Β') σχετικά με την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID - 19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη βάση της προαναφερόμενης ΚΥΑ, η Γενική Δ/νση Σπουδών Α' θμιας και Β' θμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε την αρ. πρωτ. 41224/ΓΔ4/10-4-2021 εγκύκλιο με οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του διαγνωστικού ελέγχου. Επισημαίνεται ότι μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο διανεμήθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια.
Επίσης, με το από 22-04-21 δελτίο τύπου με θέμα «Συνολικός προγραμματισμός για τη συνέχιση και λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με το βλέμμα στραμμένο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς», ανακοινώθηκε η επιστροφή όλων των μαθητών Α' θμιας και Β' θμιας Εκπαίδευσης στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία από τις 10 Μαίου 2021 με δήλωση αυτοδιαγνωστικού τεστ, παράλληλα με τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η παράταση του σχολικού έτους έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Λύκεια και η μη πραγματοποίηση προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν η υπ’ αριθμ. πρωτ. 48293/ΓΔ4/27-4-2021 (Β'1767) Υ.Α. με θέμα: «Λήξη μαθημάτων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2020- 2021» και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 57891/ΓΔ4/24-5-2021 (Β'2415) Υ.Α. με θέμα:
“Τροποποίηση της υπό στοιχεία 48293/ΓΔ4/27-4-2021 απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Λήξη μαθημάτων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2020-2021» (Β’ 1767)”, καθώς και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 55831/Δ2/19-5-2021 (Β’ 2095) Υ.Α. με θέμα: «Προαγωγή-Απόλυση μαθητών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων κατά το σχολικό έτος 2020-2021». Τέλος, εκδόθηκε η υπ’ αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.30518/17-5-2021 (Β’ 2020) Κ.Υ.Α. με θέμα: «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID -19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Οδηγίες, επεξηγηματικό υλικό, καθώς και βίντεο για την ενημέρωση όλων των πολιτών είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και το πλαίσιο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης βασίζονται στις εισηγήσεις και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, στη βάση των επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ