Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η πειθώ που θα γίνει υποχρέωση και ο διαχωρισμός των ανθρώπων που έρχεται. Σύντομα στις οθόνες σας...

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άφησε να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή.


Από την πειθώ θα πάμε στην υποχρέωση, αν ερμηνεύουμε σωστά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή: «Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.»

«Διευκολύνσεις» (προνόμια-ελευθερίες) σε εμβολιασμένους υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας σαφές ότι θα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που εμβολιάστηκαν και θα έχουν...διευκολύνσεις και αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν και θα έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους πολλές δυσκολίες: «Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.»

Στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού αντέδρασε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης: «Η ανατριχιαστική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για δυνατότητα των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και μπαρ, από το φθινόπωρο να μην επιτρέπουν την είσοδο σε μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, παραπέμπει σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα! Ο πρωθυπουργός ψεύδεται όταν λέει ότι: “ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο κατάστημά του μόνον εμβολιασμένους”. Τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων δεν τους θέτει ο εκάστοτε επιχειρηματίας, αλλά η συντεταγμένη πολιτεία και η κυβέρνηση. Εκτός εάν ο πρωθυπουργός εννοεί ότι μετά τους «ειδικούς», που δήθεν παίρνουν τις αποφάσεις για τα μέτρα, τώρα αποφάσισαν να….. κυβερνήσουν και οι εστιάτορες, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί.»