Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση Τ.Ε Πιερίας του ΚΚΕ. Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της Πιερίας από τις ζημιές της χαλαζόπτωσης

Για ακόμη μια φορά οι αγρότες της Πιερίας βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, λόγο της χαλαζόπτωσης και της ζημιάς που αυτή προκάλεσε την Παρασκευή 28 Μάη.

Η πιο πάνω αρνητική εξέλιξη, έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα των καλλιεργειών τους.

Οι ζημιές εκτείνονται από την Κατερίνη έως το Δίον και αφορούν τις καλλιέργειες σε ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, καλαμπόκια, καρπούζια, φράουλες, κάπνα και καλλιέργειες κηπευτικών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται, τη στιγμή μάλιστα, που ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους).

Η ΤΕ Πιερίας απαιτεί:

· Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των παρακάτω χωριών του δήμου Δίου - Ολύμπου: Βαρικό, Κονταριώτισσα, Δίον, Καρίτσα, Νέα Έφεσος, όπως επίσης και των εξής περιοχών της Κατερίνης: Μουτσάρα, Τσουκνίδα, Βουλίκια, Βλάχα, Νησέλι.

· Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

· Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι