Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ελληνοτουρκικό – Μεταναστευτικό – Ε.Ε. - Ουγγαρία

του Στέλιου Παπαθεμελή*


Την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα έγκυος και ΑΜΕΑ βιάσθηκε στο κέντρο των Αθηνών ομαδικά από Αφγανό και Πακιστανούς (το συνηθέστερο συνδικάτο εγκλήματος που δρα στις μέρες μας σχεδόν ανενόχλητο).

Λέμε «σχεδόν» για να μετριάσουμε κάπως την όλη τραγικότητα των γεγονότων.

Στα Ελλαδοτουρκικά συνόψισε την αλήθεια ο τίτλος του ρεπορτάζ τής «Δημοκρατίας» (25.6.21): «Ο Ερντογάν τα πήρε όλα και ο Κυριάκος πανηγυρίζει». Ο πρωθυπουργός μας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σύνολη πραγματικότητα. Απ’ αυτό δεν υπάρχει χειρότερο. Ενώ η Τουρκία δεν έχει ανακαλέσει καμιά από τις προκλήσεις, ο πρωθυπουργός μας κανοναρχεί: «Εάν επανέλθει στις προκλητικές της συμπεριφορές». Μα δεν εγκατέλειψε ποτέ την προκλητική της συμπεριφορά. Τι σημαίνει «εάν επανέλθει»;

Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χωρίς καθυστέρηση» να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όσον αφορά το Μεταναστευτικό (3,5 δισ. + 1,9 δισ. που χρωστά στη Τουρκία). Οι όροι είναι αποφυγή οποιαδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η αποδοχή τής επιστροφής στη Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα. Είναι οι 1.400 πρόσφυγες που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν στη πρόσφατη συνάντησή τους. Το Συμβούλιο, παρότι καταδικάζει την εργαλειοποίηση τού Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες, δεν κάνει ατυχώς καμία αναφορά στη δεύτερη προϋπόθεση. Η διατύπωση όμως δείχνει κυρίως την επιθυμία να κλείσει η Τελωνειακή Ένωση το συντομότερο, παρά να αλλάξει στάση στο Κυπριακό η Τουρκία.

Επίσης σημειώνει πως «λυπάται που η άτυπη Συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν άνοιξε το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση, την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές των τούρκων - αφού ποτέ δεν πήρε πίσω τις απαιτήσεις της - εις βάρος της χώρας μας αλλά και της Κύπρου γι’ αυτήν την περιοχή.

Αντ’ αυτού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων (που η ίδια προκαλεί). Καλά κρασιά!

Για άλλη μια φορά, η Ουγγαρία είναι το μεγάλο θέατρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μάχης. Συγκεντρωμένοι στις 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, 17 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν σθεναρά την αντίθεσή τους σε ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» μεταξύ ανηλίκων και κατηγορούνται, σε αυτόν τον τίτλο, για στιγματισμό ΛΟΑΤ άτομα. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, που ήταν παρόντες στο Βέλγιο εκείνη την ημέρα, ποτέ δεν εμφανίστηκε μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής τόσο συναισθηματική: ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, προτείνοντας μάλιστα στον αρχηγό της ουγγρικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ορμπάν, να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Πηγή: https://www.lefigaro.fr/vox/monde/la-hongrie-accusee-par-bruxelles-l-opposition-entre-les-deux-europe-est-plus-affirmee-que-jamais-20210629 (Μετάφραση Ε. Νιάνιος).


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης