Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021. Απόψεις για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τι ακριβώς σημαίνει η Κύπρος να είναι ανοχύρωτη Πολιτεία το ζήσαμε όλοι μας το 1974. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε επεξηγήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία το 1974 έμεινε ανοχύρωτη στο έλεος της Τουρκικής βουλιμίας όταν το συντεταγμένο Κράτος είχε εκ των έσω διαλυθεί πολιτικά και στρατιωτικά. Η πολιτική και στρατιωτική διάλυση προκλήθηκε από ντόπια εδώ και στην Ελλάδα, ξενοκίνητα πιόνια.

Δυστυχώς, παρά την ανασύσταση και αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο και την επανάκτηση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολιτικά και ισότιμα κυρίαρχου Κράτους στη Διεθνή Οικογένεια, εδώ και 47 χρόνια συνεχίζει να επικρατεί και να εφαρμόζεται η ξενόφερτη πολιτική αποστρατικοποίησης και αμυντικής αποδυνάμωσης της. Όπως τότε, το 1974, έτσι και σήμερα η ξενοκρατία (Βρετανοκρατία) στον τόπο μας συνεχίζει να ελέγχει ευρεία στρώματα της Κομματικής ζωής του τόπου, τα οποία εξυπηρετούν με την πολιτική, τις θέσεις και τη στάση τους τη ξένη Διπλωματία, η οποία οδηγεί τις εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού.

Γιαυτό, η Αδούλωτη Κερύνεια χαιρετίζει την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με στόχο την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, καθώς και τη στρατηγική αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Προσβλέπουμε σε εξέλιξη της κίνησης αυτής, έτσι ώστε να καλυφθεί πλήρως και η Κύπρος αναβιώνοντας και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου – Ελλάδος, το οποίο και πάλι καθ΄ υπόδειξη των ξένων τερματίστηκε αδικαιολόγητα. Αυτό αποτελεί καθολική απαίτηση τόσο των Ελλήνων της Κύπρου, όσο και της Ελλάδος.

Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν πάντοτε αίτημα και της Αδούλωτης Κερύνειας ως βασική προϋπόθεση ενισχυτική των Διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωσης της Κύπρου μας. Οι θέσεις της Αδούλωτης Κερύνειας στο Μανιφέστο του Σωματείου από το 1977, ήταν και ισχύουν και σήμερα ως φιλοσοφία, ως ακολούθως:

6. Στρατιωτική ετοιμότητα:

Το Σωματείο μας πιστεύει ότι η Κύπρος εφόσον βρίσκεται σε ημικατοχή πρέπει να έχει στρατιωτική ετοιμότητα με πρώτιστη μέριμνα την τυχόν προέλαση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και για να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν, διότι για ένα Λαό υπό κατοχή όλες οι επιλογές πρέπει να είναι ανοικτές. Η αμυντική θωράκιση της ελεύθερης Κύπρου αποτελεί μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω διεξαγωγή του αγώνα μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε σε οποιαδήποτε περίπτωση ανεξαρτήτως του πόσο δυνατός είναι ο εχθρός και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αρνητικές για μας εξελίξεις. Πιστεύουμε ότι η αμυντική μας θωράκιση μπορεί να επιτευχθεί πολιτικώς και στρατιωτικώς.

Στον πολιτικό τομέα η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις για προσφορά κάλυψης του νησιού σε περίπτωση νέας επιδρομής από δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας.

Στον στρατιωτικό τομέα η άμυνα να προγραμματίζεται και να ελέγχεται από τη δική μας κυβέρνηση γιατί έλεγχος εκ των έξω δεν αποτελεί εγγύηση άμυνας.

Για να είναι αποτελεσματική η άμυνα θα πρέπει να αξιοποιηθεί ολόκληρος ο λαός με το να στρατευθεί στην προσπάθεια επαγρύπνησης κατά εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών.

Πρέπει να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις ώστε ο κάθε Κύπριος να μπορεί να προσφέρει υπηρεσία στην άμυνα της πατρίδας και της οικογένειας του.

Η γραμμή αντιπαράταξης μπορεί να φρουρηθεί και να παρακολουθείται αποτελεσματικά σε όλο της το μήκος με την οργάνωση , εκπαίδευση και χρήση του πληθυσμού που ζει κατά μήκος της γραμμής.

Παρομοίως να χρησιμοποιηθεί ο λαός οργανωμένος και καλά εκπαιδευμένος κάτω από την καθοδήγηση του κράτους για να φυλάει τα μετόπισθεν. Ο κάθε ένας να οργανωθεί και εκπαιδευτεί για να προστατεύσει τη γειτονιά του, το χωριό του, την πόλη του και όλοι σαν σύνολο την Κύπρο. ΄Όταν ο κάθε ένας ξέρει το πόστο του από τώρα και είναι οργανωμένος στην περιοχή του, την ώρα του συναγερμού θα αποφευχθεί η σύγχυση και ακαταστασία που γνωρίσαμε το 1974. Είδαμε Κερυνειώτες να μην γίνονται αποδεκτοί για κατάταξη στην Κερύνεια διότι έπρεπε να παρουσιαστούν στην μονάδα τους στη Λευκωσία. Πολλοί βρήκαν το θάνατο κατευθυνόμενοι προς τη Λευκωσία για να καταταγούν τη στιγμή που ο πόλεμος γινόταν στην Κερύνεια.

Η οργάνωση του λαού να συμπληρωθεί με την προμήθεια εξοπλισμού και την υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών που σαν κράτος έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε.

΄Ένας στρατιώτης για να αποδώσει στο μέτωπο πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι φεύγοντας από το σπίτι του για να υπηρετήσει θα υπάρχει στα μετόπισθεν μέριμνα για την οικογένεια του. Πρέπει όλοι όσοι δεν έχουν ένα πόστο , γυναίκες, παιδιά και γέροι να ξέρουν τι θα κάνουν , πού θα πάνε και ποιος θα τους μετακινήσει στην έσχατη περίπτωση. Δεν μπορεί ένας στρατιώτης να προσφέρει θετικά στο μέτωπο όταν εγκαταλείπει την οικογένεια του στην τύχη.

Τα σχέδια τη πολιτικής άμυνας πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και όχι μόνο στους λίγους. Τα σχέδια αυτά θα είναι άχρηστα αν δεν τα γνωρίζει καλά αυτός που θα τα εφαρμόσει. Αν υπάρχει άγνοια κατά την ώρα του συναγερμού μόνο πανικός θα προκληθεί γιατί είναι αδύνατο να δοθούν και να εφαρμοστούν οδηγίες αυτοστιγμεί.

Πρέπει σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν μεγάλα και στερεά καταφύγια σχεδιασμένα σωστά. Είναι αδιανόητο να κτίζονται πολυκατοικίες μέσα στην πόλη χωρίς να είναι υποχρεωτικό να κτίζεται και το ανάλογο καταφύγιο. Η αξιοποίηση υπογείων χώρων οικοδομών οι οποίες δε σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια πρέπει να αποτελεί μόνο προσωρινό μέτρο και παράλληλα θα πρέπει να προωθείται το σωστό σχέδιο για δημιουργία μόνιμων καταφυγίων. Ισχυρό, Ενιαίο Αμυντικό Σύμφωνο-ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πηγή: Σωματείο «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

* Το Σωματείο «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ» ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1974, αμέσως μετά από την Τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση που την ακολούθησε. Σκοπός του Σωματείου, όπως διατυπώνεται στο Καταστατικό του Σωματείου το οποίο συντάχθηκε το 1974