Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

"Μη επιτρεπτή παρουσία"...

Ξεπερνούν σε έμπνευση ακόμα και τον Τζορτζ Όργουελ με το μυθιστόρημα του "1984", οι συνεχείς «ανακαλύψεις» από την κυβέρνηση, νέων μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης των πολιτών.

Ο πολίτης πρέπει να δίνει αναφορά κάθε στιγμή τι κάνει, που βρίσκεται, αν νοσεί, τι αγοράζει, τι πουλάει, τι τρώει, τα πάντα. Πρέπει να νιώθει ότι πάντα κάποιος θα τον παρακολουθεί, θα τον ελέγχει.

Η κυβέρνηση, όλα αυτά τα βαπτίζει, με εντυπωσιακά ονόματα και τίτλους και δημιουργεί συνεχώς νέες μεθόδους «εξυπηρέτησης» των πολιτών, τις οποίες ονομάζει "πλατφόρμες". Όλα γίνονται όπως μας λένε, για το καλό του πολίτη, της ασφάλειας του και της δημόσιας τάξης και υγείας.

Η ιστορία με τον κορωνοϊό είναι βούτυρο στο ψωμί των κυβερνήσεων. Απαγορεύσεις, περιορισμοί, πρόστιμα, βεβαιώσεις μετακίνησης, κ.α. μπήκαν στην ζωή μας, και αν κάποιοι πιστεύουν ότι με το τέλος της πανδημίας-επιδημίας, θα εκλείψουν, είναι μάλλον γελασμένοι. Ήδη σε πολλές δημόσιες δομές, όπως πανεπιστήμια και δικαστήρια, ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης πραγματοποιούν ελέγχους, πάντα με την ευλογία των δημόσιων αρχών.

Τελευταία προσθήκη (μέχρι την επόμενη) στην φαρέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού είναι μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα με την ονομασία «edupass.gov.gr». Εκεί όσοι εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία, μαθητές,φοιτητές, εκπαιδευτικοί κ.α.. θα δηλώνουν τα στοιχεία τους και με βάση την καταχώρηση τους θα τους αποδίδεται ένας "λεκτικός χαρακτηρισμός" που θα αντιστοιχεί στις ακόλουθες καταστάσεις για την είσοδο ή όχι στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές δομές:

1. Μη επιτρεπτή παρουσία
2. Επιτρεπτή παρουσία
3. Επιτρεπτή παρουσία «στενής επαφής επιβεβαιωμένου κρούσματος» 

Σκοπός της πλατφόρμας «edupass.gov.gr» είναι ο έλεγχος της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για τη δυνατότητα της φυσικής παρουσίας και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία στις ανωτέρω εκπαιδευτικές δομές στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Δηλαδή αν το σύστημα εκτιμήσει και διαπιστώσει με βάση την καταχώριση που έκανε κάποιος (αν νόσησε, νοσεί, εμβολιάστηκε ή όχι, αν ήταν στενή επαφή "κρούσματος", αν έκανε κάποιο τεστ ή όχι, κ.α.), ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις εισόδου σε ένα σχολείο ή πανεπιστήμιο, τότε θα του απαγορεύεται η είσοδος. Με απλά λόγια θα «τρώει πόρτα». Δεν φτάνει να είσαι υγιείς, θα πρέπει να το αποφασίζει η "πλατφόρμα" αυτό!

Ποια η αναγκαιότητα μίας νέας πλατφόρμας ελέγχου; Δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι ελέγχου; Δεν υπάρχει π.χ. το myschool στα σχολεία; Το gov.gr; Τα αρχεία των πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας; Τα τεστ που δηλώνονται σχεδόν καθημερινά; Θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία ακόμα πλατφόρμα;

Η απάντηση είναι εύκολη. Πρέπει να περάσεις εσύ και το ιστορικό σου (στην προκειμένη, το ιατρικό σου ιστορικό), από κόσκινο, από συνεχόμενους ελέγχους για να μην ξεμάθεις και να νιώθεις συνεχώς την ανάσα της κυβέρνησης πάνω σου. Πρέπει να συνηθίσεις να ελέγχεσαι, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να ζητάς μόνος σου τον έλεγχο! Μόνο έτσι θα ζεις, φυσικά με τον τρόπο που άλλοι επιλέγουν για σένα.

Και όσο σαν κοιμισμένοι, σαν υπνωτισμένοι δεχόμαστε τα πάντα, οι έλεγχοι θα αυξάνονται, μέχρι που και για να σκεφτείς θα πρέπει να πάρεις άδεια...

Μπορείτε να διαβάσετε τα νέα μέτρα στο ΦΕΚ της κυβέρνησης "1 Οκτωβρίου 2021 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4558"


* Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay