Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ: ΥΠ'ΟΨΙΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Αναμένοντας τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου και προετοιμάζοντας ήδη στις σχολικές αίθουσες το εορταστικό κλίμα με αναφορές και δραστηριότητες στα γεγονότα των ένδοξων εκείνων ημερών και των ιστορικών στιγμών που άφησαν ιστορία, μια άλλη ιστορία φαίνεται να γράφεται ερήμην μας...

μια ιστορία που όταν πια θα την αναγιγνώσκουν οι μελλοντικοί αναγνώστες φοβόμαστε ότι θα είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε παρέμβαση και αλλαγή. Τώρα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της ιστορίας και να διορθώσουμε χωρίς να είναι πλέον αργά την κατεύθυνση των γεγονότων.

Στο όνομα του “Covid-19” στερηθήκαμε πολλά, στερηθήκαμε ελευθερία, δικαιώματα, στερηθήκαμε τη μόρφωση και το δικαίωμα ισότιμα να συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι μαθητές λόγω παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης, στερηθήκαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις και πλήθος μορφωτικών και πολιτισμικών δράσεων, στερηθήκαμε παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις. Στο όνομα του “Covid-19” ας μη στερηθούμε «Να είμαστε δάσκαλοι».

«Σμίλεψε δάσκαλε ψυχές», κραύγαζε και κραυγάζει ακόμη ο Κωστής Παλαμάς μέσα από τους στίχους του. «Θέμελα βάλε τώρα βαθειά…ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει», και ως δάσκαλοι κραυγάζουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς να μην επιτραπεί για άλλη μια φορά να καταπατηθεί κάθε δικαίωμα να εορτάσουμε αυτούς που κάποτε με τη δική τους τόλμη και ανδρεία μάς έφεραν ως εδώ, μάς χάρισαν τη λευτεριά που εμείς τόσο απλόχερα και απερίσκεπτα θυσιάζουμε. Κι αν οι μεγαλύτεροι θα έχουμε έστω και κάτι από αυτά τα χαμένα ιδανικά να θυμόμαστε, στα αλήθεια τι θα έχουμε τάχα διδάξει τους νεότερους και τι άραγε θα έχουν αντιληφθεί από την έννοια της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ; Τι θα διδαχθούν άραγε από τη δική μας συμπεριφορά, όταν φοβόμαστε να μιλήσουμε, γιατί μας έκλεισε το στόμα μια μάσκα, όταν διστάζουμε να εκφραστούμε, όταν αποφεύγουμε να αγκαλιαστούμε και να έρθουμε κοντά στον διπλανό από τον φόβο και μόνο ενός ιού; Ας δείξουμε τουλάχιστον για αυτά τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και τα ΣΠΟΥΔΑΙΑ, για αυτά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τόσο κόπο, τον απαραίτητο σεβασμό και την ανδρεία. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» και θέλει περισσότερο ΤΟΛΜΗ να τη διδάξουμε και να την υπερασπιστούμε με το δικό μας παράδειγμα πρώτα.

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια σε κάθε απόφαση που αποτρέπει τους εορτασμούς των Εθνικών Επετείων με τον τρόπο που τους αρμόζει. 

Διαφωνούμε με έκτακτα μέτρα και αποφάσεις αντικρουόμενες, που από τη μια επιτρέπουν συγκεντρώσεις και περιφορές αμφιλεγόμενης σημασίας (ΑΜΑΛ) με ασαφείς και αδιευκρίνιστους σκοπούς και από την άλλη απαγορεύουν και ακυρώνουν παρελάσεις εθνικής σημασίας και κύρους όπως συνέβη με αυτήν της 16ης Οκτωβρίου στον τόπο μας, στην Κατερίνη. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να παρελάσουν, όπως άλλωστε ήδη κάνουν την ώρα της Φυσικής Αγωγής στις πρόβες τους στα σχολεία, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας που προβλέπονται για την ώρα της άθλησης. Κι εμείς ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς, έχουμε δικαίωμα να τους παραδώσουμε τη σκυτάλη ενός ελεύθερου κόσμου με ιδανικά και αξίες και να τους καμαρώσουμε ως γνήσιους Έλληνες να τιμούν την ΠΙΣΤΗ και την ΠΑΤΡΙΔΑ. Ας μη θυσιάσουμε στο όνομα του “covid” όσα οι πρόγονοι μας για να αποκτήσουν θυσίασαν και τη ζωή τους ακόμα.

“Σμίλεψε δάσκαλε ψυχές…..κι αν λίγη δύναμη μες στο κορμί σου μένει” γιατί, στα αλήθεια, δε σου άφησαν πολλή ακόμα δύναμη για να αντισταθείς και να φωνάξεις, σε περιόρισαν μέσα σε έναν υπολογιστή να διδάσκεις με τρόπο άψυχο και ψυχρό, σε εξέτασαν εξονυχιστικά για το εάν εμβολιάστηκες ή όχι για να σε κρίνουν και να σε κατηγοριοποιήσουν, σε υποχρέωσαν να κάνεις πράξεις που δε συμφωνείς και δεν εγκρίνεις, να αστυνομεύεις μαθητές εάν φορούν ή όχι μάσκα, εάν έφεραν ή όχι το self test, σε διέταξαν να αξιολογήσεις σχολεία με συνθήκες άθλιες για τις οποίες χρόνια φώναζες να βρεις το δίκιο σου και τώρα η ευθύνη θα βαραίνει εσένα, σε όρισαν ως αξιολογητή συναδέλφων όσοι δεν αξιολογήθηκαν για τίποτα από όσα έπραξαν ως σήμερα …..και με όση φωνή σου απομένει, ένα μόνο σου μένει να φωνάξεις για να δικαιωθείς, έστω και στο τέλος, μπροστά στα μάτια των μαθητών σου:

ΟΧΙ στην κατάργηση των παρελάσεων, ΟΧΙ στην οποιαδήποτε αναβολή και ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων που αφορούν στη μνήμη των ΕΘΝΙΚΩΝ μας ΕΠΕΤΕΙΩΝ.

Ίσως έτσι καταφέρεις, ίσως έτσι καταφέρουμε όλοι μαζί να χτίσουμε «της κοινωνίας το ΠΑΛΑΤΙ».


Ο. Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ (ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ)