Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Το 2024 ας σταματήσουμε να δίνουμε απλόχερα «λευκές επιταγές» και ας απαιτήσουμε να γίνονται σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» μας

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αυτή καθεαυτή, αλλά αποτελεί την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων...» (χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άρθρο 1).

Ευχή μας για το νέο έτος 2024, να βάλουμε... μυαλό και να σταματήσουμε να δίνουμε «λευκές επιταγές» σε όλους αυτούς που κάνουν ουρές για να μας σώσουν, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται ότι το μόνο που θέλουν να σώσουν είναι ο... εαυτός τους! Ερμηνεύουν την στήριξη και την ανοχή μας, ως μία άγραφη διαρκής συναίνεση στο να κάνουν ότι θέλουν αυτοί χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες μας, τα θέλω και τα πιστεύω μας. Και παραβιάζουν, εξευτελίζουν και ποδοπατούν όλες τις «κόκκινες γραμμές» μας! 

Ας απαιτήσουμε το 2024 να γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» μας στην ζωή μας, στην ελευθερία μας, στην εργασία μας, στην μόρφωση των παιδιών μας, στην αξιοπρέπεια μας, στα εθνικά μας θέματα, στην υγεία, την θρησκεία μας! Πρώτα όμως θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να σεβαστούμε τις «κόκκινες γραμμές» που βάζουμε και όχι κάθε τρεις και λίγο να τις σβήνουμε και να χαράζουμε καινούργιες...


* «Δε σημαίνει τίποτα αν η ελευθερία μάς ωφελεί ή μας βλάφτει. Χρωστούμε να είμαστε ελεύθεροι. Δεν είναι δικαίωμα, αλλά μια υποχρέωση. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για το έθνος και για τον κάθε πολίτη, ζήτημα αυτοσεβασμού.» (Γεώργιος Θεοτοκάς, 1905-1966, Έλληνας συγγραφέας).