Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ούτε οι σκοπιανοί δεν θα τα έλεγαν καλύτερα...

Στην Βουλγαρία πήγε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε συναντήσεις με τους εκεί Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της γείτονας χώρας.

Στις δημόσιες δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης έκανε ζήτησε από τον Βούλγαρο ομόλογο του να στηρίξει την ένταξη των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να θυμίσουμε ότι η Βουλγαρία έχει βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων "λόγω ταυτότητας", κάτι που αν και όφειλε δεν έκανε η ελληνική πλευρά. Με απλά λόγια ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Βούλγαρους να πάρουν πίσω το βέτο.

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης: «...είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον κ. Πρωθυπουργό την ελληνική θέση, ότι σε μία περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων μας. Είναι συμφέρον πολιτικό, συμφέρον οικονομικό, συμφέρον ασφάλειας.

Άλλωστε αυτή η προοπτική γίνεται πάντα -το ξέρουμε και οι δύο χώρες μας- μοχλός προόδου στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά. Και για αυτό η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνάμε πάντα ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ένωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην άμεση και ταυτόχρονη σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία, πάντα με βάση τα γνωστά κριτήρια. Υπολογίζουμε στη στήριξή σας για τον κοινό αυτό στόχο.»