Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Η κοινωνία υποφέρει και αυτοί ασχολούνται με τρίχες και νύχια...

Πρόστιμα στα άτομα που πηγαίνουν σε σπίτια και κουρεύουν τον κόσμο θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Την σχετική διάταξη θέλει να φέρει για ψήφιση στην βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Θα παρακολουθούν στο ίντερνετ και στα κοινωνικά μέσα (facebook, instagram, twitter κ.α.) τις αναρτήσεις για να βρίσκουν ποιοι πάνε σε σπίτια και κουρεύουν ή φτιάχνουν νύχια κ.α. για να τους βάζουν πρόστιμα.

Ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι ότι έτσι υπάρχει απώλεια φορολογικά εσόδων όσο και αθέμιτος ανταγωνισμός.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικών εσόδων που χάνονται από το κράτος, που είναι και αυτό ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Εμένα με απασχολεί περισσότερο ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από αυτούς που πηγαίνουν στα σπίτια, δουλεύουν μαύρα και άρα μπορούν να έχουν λιγότερο κόστος, να παίρνουν λιγότερα χρήματα από αυτούς που τους παρέχουν την υπηρεσία και άρα να ανταγωνίζονται αθέμιτα τους άλλους που έχουν φτιάξει καταστήματα κι έχουν έναν σωρό έξοδα», είπε.

Δεν σκέφτηκε ο κ. Γεωργιάδης ότι τα άτομα που πάνε στα σπίτια για κούρεμα και περιποίηση νυχιών κ.α. το κάνουν αυτό γιατί πρώτον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στήσουν το δικό τους μαγαζί με όλους αυτούς τους φόρους και τα έξοδα που απαιτούνται και δεύτερον πολλά από αυτά τα άτομα είχαν καταστήματα στο παρελθόν και αναγκάστηκαν λόγων των υπέρογκων εξόδων (νοίκια, φορολογία) και της κρίσης (μνημόνια, κορονωιός) να κλείσουν τα μαγαζιά τους και για να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους κατέφυγαν αναγκαστικά στην «μαύρη» εργασία. Επίσης επωφελήθηκαν και οι πολίτες που τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν ιδίως τώρα να πληρώνουν 6-10 ευρώ "χαράτσι" σε ράπιντ τεστ για να μπουν π.χ. σε ένα κομμωτήριο.

Ναι να σταματήσει η «μαύρη» εργασία (κανείς δεν λέει ότι είναι σωστό) και να έχει έσοδα το κράτος και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Πριν από όλα αυτά όμως η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει την φορολογία των καταστημάτων, να δώσει κίνητρα στους πολίτες να ανοίξουν τα δικά τους καταστήματα, να καταργήσει τα πιστοποιητικά που χρειάζεται να έχει κάποιος για να μπει σε ένα κομμωτήριο και να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Μετά ας κυνηγήσει την «μαύρη» εργασία!

Μακάρι η κυβέρνηση να είχε τις αντίστοιχες ευαισθησίες και ανησυχίες και το ίδιο πάθος για τις αυξήσεις στην ΔΕΗ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την ανεργία και την ακρίβεια, ώστε ο πολίτης να έχει χρήματα και αντί να ψάχνει κάποιον να έρθει σπίτι του να τον κουρέψει, να πάει κατευθείαν στα κομμωτήρια... 

* Στον σύνδεσμο όσα είπε στην βουλή ο κ. Γεωργιάδης: https://youtu.be/N2LYFdOcYHs

* Image by Markus Spiske from Pixabay