Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Μήνυμα για τη γιορτή της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Έρχεται να υπενθυμίσει σ΄ όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση της κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους.

Οι γυναίκες, συνεχίζουν να αποτελούν λόγω της θέσης τους τον πυρήνα της οικογένειας αξιώνουν, διεκδικούν και απαιτούν το σεβασμό και την ίση μεταχείριση στην κοινωνία και στην εργασία, καταρρίπτοντας παράλληλα προκαταλήψεις, σχετικά με το «ασθενές φύλο» και όλα αυτά μέσα σε ένα άκρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με τις γυναίκες πρώτα και «εύκολα» θύματα της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, του ρατσισμού, της βίας, ενδοοικογενειακής, σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής κ.α, να αγωνίζονται στον καθημερινό στίβο της ζωής για ισότητα στην κοινωνία, στην εργασία, στις ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική άνοδο, κοινωνική και οικονομική καταξίωση.

Η 8η του Μάρτη λοιπόν δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής. Είναι μια μέρα απότισης φόρου τιμής, αλλά πρωτίστως υπενθύμισης του χρέους μας απέναντι σε όλες τις γυναίκες, γυναίκες του μόχθου, γυναίκες απλές και καθημερινές, γυναίκες που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση, γυναίκες που βιώνουν διακρίσεις και ανισότητες, γυναίκες με κοινωνικό έργο, γυναίκες της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών. Γυναίκες που δίνουν δύσκολες, συνεχείς και συχνά άνισες μάχες για να προχωρήσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία ένα βήμα πιο μπροστά».

Τέλος, προσωπικά θα ήθελα να τιμήσω και ν΄ αναφερθώ στην Ελληνίδα γυναίκα μονογονέα.

Αυτή τη διπλά ηρωίδα, που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και μεγαλώνει τα παιδιά της τις περισσότερες φορές παντελώς μόνη, αφού το ίδιο το κράτος που θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα της λάμπει δια της απουσίας του. Πάρα ταύτα δίνει τους δικούς της μεγάλους αγώνες να επιβιώσει οικονομικά και κοινωνικά και σχεδόν πάντα τα καταφέρνει.

Σ αυτές τις γυναίκες πραγματικά ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες


Μαρία Νικολαΐδου
Δημοσιογράφος
Πολιτευτής Ελλ. Λύσης Ν. Πιερίας