Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Έχει το "Χριστός Ανέστη" πνευματικά δικαιώματα;

Σύμφωνα με το Youtube ναι! Όπως και το "Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια"...

Σε βίντεο που ανέβασε η "ΑΛΗΘΕΙΑ" από την Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Κατερίνης στις 24 Απριλίου 2022, ψάλλεται από τον ιερέα και τον κόσμο, το Χριστός Ανέστη. Το Youtube όμως μετά την ανάρτηση του βίντεο, μας έστειλε... ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων από μία εταιρεία του εξωτερικού. Η ειδοποίηση δεν επηρεάζει την προβολή του βίντεο, αλλά δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να προβάλει διαφημίσεις και να έχει έσοδα από το... Χριστός Ανέστη!!!

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια: «Το τροπάριο είναι τμήμα της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας του Βυζαντινού Τελετουργικού και ήταν σε χρήση κατά τον 5ο και 6ο αι. Η προέλευσή του είναι άγνωστη. Ο μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ (2009) τοποθετεί την καταγωγή του στον 2ο αι.»

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν κάποιος να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα από το Χριστός Ανέστη; Εμείς θα το ψάξουμε το θέμα, θα επικοινωνήσουμε και με το αρμόδιο τμήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να δούμε τελικά αν υπάρχει κάποιος συνθέτης ή... απόγονος του που να διεκδικεί την συγγραφή του Χριστός Ανέστη!!!

Παρόμοιο περιστατικό μας έτυχε το 2016 όπου μία άλλη εταιρεία διεκδίκησε και αυτή πνευματικά δικαιώματα και διαφημίσεις από το... "Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια"!!! Μπορείτε να διαβάσετε τι γράψαμε τότε, εδώ.

Το Χριστός Ανέστη: