Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+

«Ευρωπαϊκή Διακρατική Κινητικότητα Σχεδίου Σχολικών Ανταλλαγών ERASMUS+»

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης συμμετείχε από τις 2 έως και τις 7 Μαΐου 2022 στην διακρατική κινητικότητα του προγράμματος...

Erasmus+ Δράση KA229 - Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Games Always Make Everyone Smart. The culture of inclusion in European citizenship: by playing we include» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Covilha της Πορτογαλίας.

Mαθητές της Στ΄ Τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, ταξίδεψαν στην Πορτογαλία συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Παπανικολάου Κωνσταντίνο (διευθυντή), Τσικούρα Κωνσταντίνο (Συντονιστή του Προγράμματος) και Μπαλούκα Ιωάννη (εκπαιδευτικό της Στ΄ Τάξης). Εκεί συναντήθηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Ιταλία και την Πολωνία. Την κινητικότητα διοργάνωσε το σχολείο της Πορτογαλίας Escola Secundária Quinta das Palmeiras και οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί του με θέμα το μάθημα της Ιστορίας μέσα από το παιχνίδι στη μαθησιακή διαδικασία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος συμμετείχαν σε παιχνίδια τόσο στο εσωτερικό του σχολείου όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών χωρίστηκαν σε ομάδες, και ζωγράφισαν ένα μεγάλο παζλ με θέμα τα παιχνίδια στην εκπαίδευση το οποίο ήταν και το ενθύμιο της κινητικότητας.

Όλοι οι εταίροι παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές μας παρουσίασαν το βίντεο που είχαν ετοιμάσει με το παιχνίδι στο μάθημα της ιστορίας. Επίσης σε εξωτερικό χώρο του σχολείου οι μαθητές μας έπαιξαν με τους υπόλοιπους μαθητές ένα παιχνίδι που το παίζουν στην αυλή του σχολείου στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή τους στην Πορτογαλία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη Covilha, να επισκεφτούν την παλιά πόλη, να δουν την αρχιτεκτονική και την ζωγραφική του δρόμου που κυριαρχεί στην περιοχή. Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο της πόλης και το μουσείο κλωστοϋφαντουργίας. Επισκέφτηκαν σημαντικά αξιοθέατα της Λισαβόνας όπως τη Μονή των Ιερωνυμιτών και τον καθεδρικό ναό της Santa Maria, το Εθνικό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών, το Μνημείο Ανακαλύψεων και το πύργο του Belem.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί συνεδρίασαν για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες και να προγραμματίσουν τις δράσεις της επόμενης κινητικότητας. Στο μεταξύ οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια των αποστολών. Γεμάτοι εμπειρίες αποχώρησαν εκπαιδευτικοί́ και μαθητές, συγκινημένοι. Για μια ακόμα φορά φάνηκε πόσο τα ευρωπαϊκά́ προγράμματα βοηθούν στο να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και να αναπτυχθούν νέου είδους δυναμικές και προοπτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Τα σχολεία που συμμετέχουν, εκτός από το 15ο Δημοτικό Κατερίνης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι το I.C. "Vitruvio Pollione" από την Ιταλία, το οποίο είναι και το συντονιστικό σχολείο, το Osnovna skola Vukomerec από την Κροατία, το Szkola Podstawowa im. Agaty Mroz - Olszewskiej w Lgocie Górnej από την Πολωνία, Scoala Gimnaziala Ecaterina Teodoroiu από τη Ρουμανία και το Escola Secundária Quinta das Palmeiras από την Πορτογαλία.

Η επόμενη ευρωπαϊκή διακρατική κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Ο συντονιστής ο διευθυντής
Τσικούρας Κωνσταντίνος Παπανικολάου Κωνσταντίνος