Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης στη Ναμύρ του Βελγίου στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2

Με απόλυτη επιτυχία και θετικές κριτικές ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 “Reset Today or Game Over Tomorrow”.

Το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης οργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην πόλη Ναμύρ.

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 27/03/2022 έως και 01/4/2022, συμμετείχαν δύο καθηγήτριες και πέντε μαθητές του 6ο Γυμνασίου Κατερίνης. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Δανία και το Βέλγιο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν: από την Ελλάδα το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης και το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα, από την Αυστρία το Pazmanitengasse και από το Βέλγιο το Athenee Royal de Jambes.. Η υποδοχή όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος έγινε από το σχολείο: Athenee Royal de Jambes στη Ναμύρ.

Στόχοι της συνάντησης – επίσκεψης:

  • Συνάντηση συντονιστών για την συνολική διαχείριση του προγράμματος, προώθηση του προγράμματος, διάχυση αποτελεσμάτων, αρμοδιότητες κάθε χώρας. Σχεδιασμός των κοινών δραστηριοτήτων μαθητών και καθηγητών του 2ου έτους του προγράμματος.
  • Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες μικτών εθνικοτήτων και παρακολούθησαν μαθήματα, ενώ οι καθηγητές πραγματοποίησαν τις συναντήσεις για τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεών τους.
  • Έγινε ξενάγηση στο σχολείο, παρουσίαση του κάθε σχολείου και της περιοχής του, καθώς και παρουσίαση των εργασιών που είχε αναλάβει κάθε σχολείο στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη 25-28/11/2021.
  • Οι ομάδες συνέβαλαν στον καθαρισμό ενός μονοπατιού μετατρέποντας στη συνέχεια τα «σκουπίδια» που μάζεψαν σε «έργα τέχνης».
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές στην κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Ναμύρ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.


29.03.2022: Περιηγηθήκαμε στα λιθόστρωτα δρομάκια της πόλης και ανακαλύψαμε τη βαθιά καλλιτεχνική της κουλτούρα μέσα από τα δρομάκια της Rue de Fer, θαυμάσαμε πανέμορφες νωπογραφίες (φρέσκο). Επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό της πόλης (St Aubain), που αποτελεί μικρογραφία του ναού του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και με τελεφερίκ την εντυπωσιακή ακρόπολη Citadel, ένα από τα ισχυρότερα φρούρια της Ευρώπης. Θαυμάσαμε το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης και το αρχαίο υπαίθριο θέατρο και φωτογραφηθήκαμε στην «Αναζήτηση της ουτοπίας», μια επίχρυση γιγαντιαία θαλάσσια χελώνα που κουβαλάει στην πλάτη της μια αναπαράσταση του καλλιτέχνη που τη φιλοτέχνησε, σήμα κατατεθέν της πόλης!

30.03.2022:
Εκδρομή στις Βρυξέλλες, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης…

Πρώτη στάση το Ευρωκοινοβούλιο... Με δέος στεκόμαστε και ακούμε για την ιστορία του θεσμού. Επόμενη στάση το Parlamentarium... Το εκθεσιακό κέντρο του Ευρωκοινοβουλίου. Πλούσιο υλικό, διαδραστικοί πίνακες εξηγούν τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατευθυνόμαστε προς το Βελγικό κοινοβούλιο περνώντας από διάφορες πρεσβείες. Η βόλτα μας συνεχίζεται στον όμορφο Βασιλικό Κήπο, στην περιοχή γύρω από το παλάτι και έπειτα στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με τα υπέροχα μεσαιωνικά κτίρια με τις προσόψεις art nouveau. Τριγυρίζοντας στα λιθόστρωτα σοκάκια και στην περίφημη Les Galleries Royales δοκιμάσαμε φρεσκοψημένες βάφλες και τις περίφημες βελγικές σοκολάτες. Θαυμάσαμε το πιο μικροσκοπικό αξιοθέατο των Βρυξελλών, το Manneken pis, για να καταλήξουμε στο Μουσείο Σοκολάτας και να δούμε όλη τη διαδικασία παραγωγής της από τον καρπό του κακαόδεντρου μέχρι και τη δημιουργία της πραλίνας.

31.03.2022: Επίσκεψη στο NID, ακρωνύμιο του «Ευφυές και Αειφόρο Ναμούρ», που είναι ένας χώρος που βάζει τους πολίτες στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ναμούρ και αμφισβητεί τον ρόλο των πόλεων απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν με ενδιαφέρον τα διαδραστικά εργαλεία και παιχνίδια.

Η εμπειρία που αποκόμισαν μαθητές και καθηγητές μοναδική. Το ταξίδι, η συμβίωση, η επαφή με ανθρώπους άλλης κουλτούρας, η εξάσκηση ξένων γλωσσών και οι γνώσεις που απέκτησαν ως προς την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην βελτίωση του προβλήματος αποτέλεσαν για τα παιδιά μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα θυμούνται!!
Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της κινητικότητας: τον Διευθυντή και τον σύλλογο καθηγητών του σχολείου που πάντα στηρίζουν και βοηθούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τους γονείς που μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας, το Γραφείο προγραμμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας για τη συνεχή υποστήριξη και, βέβαια, τους μαθητές μας που ήταν άψογοι κάθε στιγμή.

Η παιδαγωγική ομάδα