Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης στο πρόγραμμα Εrasmus+

Στο πλαίσιο του Εrasmus+ΚΑ1 με το γενικότερο τίτλο "Η μάθηση είναι παντού……….. ας την ανακαλύψουμε μαζί μαθαίνοντας ΚΑΙ έξω από την τάξη" το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης πραγματοποίησε τη 2η προγραμματισμένη δράση του με συμμετοχή σε δομημένο κύκλο μαθημάτων στο Σοβεράτο Καλαβρίας στις 8/5- 15/5.

Το συγκεκριμένο θέμα "Outdoor education:μαθαίνοντας και έξω από την αίθουσα για τη βελτίωση της συμμετοχής των μαθητών και την καταπολέμηση της εγκατάλειψης του σχολείου" ήταν η αφόρμηση και το κίνητρο για να πραγματοποιηθεί η δράση και να ολοκληρωθεί με επιτυχία φέρνοντας πίσω στο σχολικό χώρο πολλές εμπειρίες, γνώσεις, κίνητρα για μια διαφορετική προσέγγιση των μαθητών.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία! Όλα έγιναν με τη βοήθεια του Διευθυντή μας κ. Κωστόπουλου Νικόλαου, της καθηγήτριας αγγλικών και υπεύθυνης των προγραμμάτων Εrasmus+ κ. Παράσχου Ελευθερίας (Eleftheria Paraschou)και του Γραφείου Κινητικότητας και Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας.

Το ταξίδι ξεκινά!!37 συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Λιθουανία, Γερμανία χωρίστηκαν σε ομάδες . Η μάθηση είναι παντού…….. ας την ανακαλύψουμε …… και την ανακαλύψαμε εκτός τάξης! Παίζοντας παιχνίδια , ρωτώντας στην πόλη , στην παραλία καταλαβαίνοντας ότι το παιχνίδι ενώνει, ότι η μάθηση πραγματοποιείται και σε άλλους χώρους και γίνεται πιο δημιουργική. Άτομα διαφορετικά, άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώθηκαν με κίνητρο τη μάθηση και με έντονο το ενδιαφέρον για τη Μagna Grecia, για τα κοινά που το άγημα του χρόνου κουβαλά και που συναρπάζει κυρίως… τους ντόπιους. Μεγάλη Ελλάδα! Όλοι εκεί νιώθουν πολύ περήφανοι γι αυτό που ‘’κουβαλούν’’. Οι υπεύθυνοι αναφέρθηκαν στη σημασία της μάθησης έξω από την τάξη, στις νέες μεθόδους εκπαίδευσης ώστε μέσα από αυτή την προσέγγιση να αποκτούν οι μαθητές αυτονομία, υπευθυνότητα, πειθαρχία. Νέοι τρόποι , λοιπόν, μάθησης , προσπάθεια για δραστηριότητες, στόχος μας να αναπτύξουμε τη φαντασία των μαθητών μας. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην προσέγγιση τρόπων ώστε να γίνει η διδασκαλία πιο βιωματική, ορίστηκαν στόχοι εφικτοί και συγκεκριμένοι ώστε να αναδείξουμε τις ικανότητες των μαθητών και να τις κάνουμε δεξιότητες.

Μία μέρα πριν τελειώσει το πρόγραμμα όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Badolato , ένα παραδοσιακό πανέμορφο χωριό με μοναδική θέα, ξεναγήθηκαν στο χώρο, πληροφορήθηκαν για τα γραικάνικα χωριά στους Λοκρούς, στη Σύβαρη, στον Κρότωνα , στο Ρήγιο και για πολλές λέξεις που έχουν την ίδια ρίζα με την ελληνική γλώσσα. Έντονα τα συναισθήματα αποχαιρετισμού, συναδέλφωσης, φιλίας. Το μήνυμα; Όλοι οι άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες έχουν ακριβώς τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους προβληματισμούς. Εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να οδηγήσουμε τα παιδιά σε έναν κόσμο ανοιχτό, έναν κόσμο επικοινωνίας, έναν κόσμο γνώσης και έξω από την τάξη με ανοιχτούς ορίζοντες μάθησης για να αναδείξουμε ανθρώπους ποιοτικούς.

Ένα ακόμα ταξίδι γνώσης τελείωσε! Ο στόχος μας; Η απόκτηση και βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων, ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και καλών πρακτικών μάθησης για μελλοντική συνεργασία και στρατηγικές σύμπραξης. Πέτυχε; Νομίζω πως δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να μάθεις και να κουβαλάς μέσα σου ως βασική αποσκευή στο ταξίδι του γυρισμού ό, τι πολύτιμο πήρες από αυτό το ταξίδι – όνειρο στην Καλαβρία.