Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Θα μείνει καθόλου πράσινο στο πάρκο;

Μια νέα παιδική χαρά δημιουργείται αυτές τις ημέρες στο μεγάλο πάρκο της Κατερίνης.

Αυτή τη φορά ευτυχώς γίνεται με σωστές προδιαγραφές (υποθέτουμε ότι γίνεται με χορηγία), σύγχρονη και όχι με αυτή την άμμο και το χαλίκι που μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

➤ Έχουμε γράψει στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" για το πώς πρέπει να γίνονται οι παιδικές χαρές εδώ: «Πώς πρέπει να κατασκευάζεται μία νέα παιδική χαρά».


Δεν είμαστε κατά των παιδικών χαρών. Ίσα ίσα είμαστε θερμοί υποστηρικτές τους. Μακάρι να γεμίσει η πόλη με παιδικές χαρές! Ασφαλείς όμως, με τις κατάλληλες υποδομές και προδιαγραφές και φυσικά να συντηρούνται. Ναι, λοιπόν στις παιδικές χαρές. Αλλά το θέμα μας σήμερα δεν είναι αν θα έχουμε παιδικές χαρές ή όχι.

Πάμε λοιπόν στο σήμερα. Κατασκευάζεται νέα παιδική χαρά. Κοντά στα μεγάλα συντριβάνια του πάρκου, δίπλα από το ΚΑΠΗ και το άγαλμα του Βενιζέλου. Καταλαμβάνει όμως χώρο πρασίνου, ενώ θα μπορούσε να γίνει εκεί που βρίσκονται οι άλλες 2-3 (προς την πλευρά του παλαιού νοσοκομείου), δηλαδή στην θέση των άλλων ώστε να μην χάσουμε και άλλο πράσινο από το πάρκο. 

Βλέπουμε λοιπόν να γίνονται παρεμβάσεις, που τελικά καταλήγουν εις βάρος του πρασίνου. Πρόσφατα ο Δήμος Κατερίνης επιδιόρθωσε μέρος πεζοδρομίου που ήταν για αρκετό διάστημα χαλασμένο. Αντί να βάλει περισσότερο πράσινο σε εκείνο το σημείο, επέλεξε το "αγαπημένο" υλικό των τελευταίων διοικήσεων του Δήμου, τον κυβόλιθο. Στην κεντρική είσοδο του πάρκου, βλέπουμε τις καφετερίες να επεκτείνονται σε σημείο να μην χωράς να περπατήσεις. Στην ΕΚΑΒΗ από πίσω, όλη η αυλή έχει γίνει καφετερία. Στο πίσω μέρος του πάρκου τα αυτοκίνητα κοντεύουν να μπουν μέσα στο πάρκο. Σε όλο το πάρκο έχουμε δρομάκια, μεγάλους δρόμους, πλατείες.

Με αυτό τον ρυθμό σε μερικά χρόνια θα πηγαίνουμε βόλτα στο πάρκο και αντί για πράσινο και λουλούδια θα βλέπουμε τσιμέντο, κυβόλιθους και διάφορες κατασκευές. Στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να ενσωματωθούν δραστηριότητες μέσα στο πάρκο της πόλης, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος...

Να μην γίνονται παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση του δημότη; Να γίνονται, αλλά με μέτρο, ισορροπία και ταυτόχρονες παρεμβάσεις υπέρ του πρασίνου.

Ενδιαφέρον θα είχε μία μελέτη που θα μας παρουσιάσει πόσο ποσοστό πρασίνου υπάρχει αυτή την στιγμή στο πάρκο σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά του, αν αφαιρέσουμε τους δρόμους, τις πλατείες, τα κτίρια, το θεατράκι, το "dog park", τα συντριβάνια, τις καφετερίες, κ.α. Πόσο χώρο καλύπτει το πράσινο και πόσο οι υπόλοιπες κατασκευές και παρεμβάσεις;

➤ Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας τον Δήμαρχο κ. Κώστα Κουκοδήμο, τον Δεκέμβρη του 2019 να μας λέει ότι θα έχουμε βοτανικό κήπο και πανεπιστήμιο γεωπονίας στο πάρκο της Κατερίνης, περιμέναμε άλλα πράγματα..

Περιμέναμε, ένα πάρκο με πολλά λουλούδια και περισσότερο πράσινο! Έχετε δει εσείς λουλούδια στο πάρκο; Εμείς όχι. Τα μόνα λουλούδια που υπάρχουν είναι στην κεντρική είσοδο του πάρκου στο ηρώο.