Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Οι Πρόσκοποι Κατερίνης θυμούνται … και δεν ξεχνούν!

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των αδικοχαμένων Προσκόπων στο Αϊδίνη της Μικράς Ασίας στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

19 Ιουνίου 1919 – 19 Ιουνίου 2022 103 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.

19 Ιουνίου 1919 οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους ΄Έλληνες στην περιοχή Αϊδινίου. Όταν λίγες μέρες αργότερα, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας! Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 Προσκόπους μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους, τους οποίους και εκτέλεσαν διαδοχικά.

Η θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου τον Ιούνιο του 1919 συγκλόνισε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ο Γενικός Έφορος Κωνσταντίνος Μελάς προσπάθησε να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον Αρχιπρόσκοπο Baden Powell, το νεοσύστατο τότε παγκόσμιο γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών (ο σημερινός δηλαδή Ο.Η.Ε.).