Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε "πράσινη" ενέργεια το αέριο και την... πυρηνική ενέργεια!

Απέρριψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για μη ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτάχθηκε τελικά στην πρόταση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής για την ταξινομία. Στην πρόταση προβλέπει την ένταξη ορισμένων δραστηριοτήτων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτονται από την ταξινόμηση της ΕΕ.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας.

Η ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022 δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Συμβούλιο, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

---------------

➤ Για το ίδιο θέμα η Greenpeace αναφέρει τα παρακάτω:

« Πριν λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε μια τρομερά κακή απόφαση.

Με τη συμπερίληψη του αερίου & των πυρηνικών στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας για τις "πράσινες" και βιώσιμες επενδύσεις, η Ευρώπη ουσιαστικά αγνόησε τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών της, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΕ ας αναλογιστούν την ευθύνη τους, καθώς καταδικάζουν εκατομμύρια Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών σε ενεργειακή ανέχεια και τους αφήνουν εκτεθειμένους στις επιπτώσεις μιας κρίσης χωρίς τέλος.

Ο αγώνας μας όμως δεν σταματάει εδώ. Η Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμπερίληψη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ.»

* Φωτογραφία από ELG21 από το Pixabay