Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά του κορονοϊού...

Και παρόλα αυτά, οι ίδιοι άνθρωποι συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα και να μας κάνουν υποδείξεις, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την πασαρέλα των τηλεοράσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των Μάνθου Δελή (Montpellier Business School University of Montpellier, Montpellier Research in Management), Μαρίας Ιωσηφίδη (Montpellier Business School University of Montpellier, Montpellier Research in Management) και Mενέλαου Τάσιου (University of Portsmouth, Portsmouth Business School, Accounting and Financial Management Subject Group) με τίτλο «Efficiency of government policy during the COVID-19 pandemic» (Αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19), που δημοσιεύθηκε στο SSRN (Social Science Research Network), αποδεικνύουν την αποτυχία των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και την αποτυχία των αυστηρών μέτρων σε ότι έχουν να κάνει κυρίως με την πρόληψη των θανάτων από τον κορονοϊό.

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η σύγκριση της αυστηρότητας των μέτρων που λάμβανε κάθε χώρα κατά των πολιτών της κάθε μήνα, με τους θανάτους που είχαμε τον επόμενο μήνα. Οι παράγοντες που υπολογίστηκαν ήταν ενέργειες όπως : κλείσιμο σχολείων, ακύρωση δημόσιων συγκεντρώσεων, περιορισμοί στην εργασία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακύρωση ταξιδιών και μετακινήσεων, οι πολιτικές εμβολιασμού, χρήσης μάσκας και τεστ, η αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών κ.α.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 81 χώρες, 31 από την Ευρώπη, 24 από την Ασία, 10 από την Βόρεια Αμερική, 5 από την Νότια Αμερική, 9 από την Αφρική και 2 από την Ωκεανία.

Στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η αυστηρότητα των μέτρων δεν σημαίνει αυτόματα και μείωση των θανάτων, με τις βόρειες χώρες της Ευρώπης να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Εσθονία, Φινλανδία και Ισλανδία είναι οι τρεις πιο αποτελεσματικές χώρες, ενώ Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιταλία έχουν τις χειρότερες επιδόσεις.

Ακόμα μία... «επιτυχία» για την ελληνική κυβέρνηση!

Οι χώρες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, κράτος δικαίου, πολιτική σταθερότητα, με υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία και ποιο συγκροτημένες και υπάκουες κοινωνίες, είναι αυτές που είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

➤ Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη-έρευνα εδώ: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3821814