Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Tι απέγιναν οι Έλληνες ναυτικοί που κρατούνται όμηροι στο Ιράν;

Πάνω από 3 μήνες βρίσκονται όμηροι των Ιρανικών αρχών, 10 Έλληνες ναυτικοί. Η σύλληψη τους έγινε ως αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από την ελληνική κυβέρνηση.


Σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή το κόμμα της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ":

Θεσσαλονίκη, 19/7/2022
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Περιφρόνηση από τις ελληνικές αρχές των Ελλήνων ναυτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράν μετά από επιδρομή των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε δυο ελληνικά δεξαμενόπλοια»

Κύριε Υπουργέ,

Ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι, εδώ και σχεδόν δύο μήνες οι ναυτικοί μας που συνελήφθησαν εν πλω και κρατήθηκαν στο Ιράν, μετά το ρεσάλτο των

«Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στον Περσικό Κόλπο στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior». Εκτιμούμε ότι, σε άλλες εποχές, η κοινή γνώμη, παρακινούμενη από τα ΜΜΕ, θα είχε ξεσηκωθεί, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 10 Ελλήνων και του ενός Κύπριου ναυτικού, που βρίσκονται κρατούμενοι για μήνες στα κάτεργα του Ιράν, ενώ, αν επρόκειτο για άλλη χώρα, το εκεί Υπουργείο Εξωτερικών θα είχε σίγουρα προκαλέσει διεθνή σάλο, έχοντας προσφύγει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρατηρούμε, όμως, στην χώρα μας να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ύπουλο πολιτικό παιχνίδι σχετικά με το παράνομα (σύμφωνα με την σχετική Απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας) κατασχεθέν ιρανικό πετρέλαιο, όπου εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης, ως πρωταγωνιστές σε κινήσεις χωρίς διαφάνεια και διεθνή νομιμότητα. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις όποιες δηλώσεις προ της κατάσχεσης του ως άνω πλοίου ρωσικών συμφερόντων, το οποίο, σημειωτέο, δεν υπόκειται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, το ότι κάποιοι συμπατριώτες μας υποφέρουν, εδώ και μήνες, κρατούμενοι, μακριά από τις οικογένειές τους. Σε αυτό το βρώμικο και απάνθρωπο σχέδιο απαξίωσης του σχετικού προβλήματος, συμμετέχουν, δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ και της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Θεωρούμε ότι, η υποβάθμιση του ανωτέρω θέματος αποτελεί μια μέγιστη εθνική ντροπή. Κάθε παράταση της σιωπής για την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων αποδεικνύει την ύπαρξη ενός επικίνδυνου καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας μας, για το οποίο η ζωή των Ελλήνων δεν έχει καμία αξία μπροστά στο μικροπολιτικό συμφέρον και στην εξυπηρέτηση των έξωθεν πατρώνων του, είτε αυτοί οι Έλληνες είναι ναυτικοί, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ανήλικα παιδιά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε, άμεσα, όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια των παρεμβάσεών σας σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου οι ως άνω συλληφθέντες από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν Έλληνες ναυτικοί να απελευθερωθούν, απομπλεγμένοι από κάθε χειρισμό του ζητήματος της αποκατάστασης των συμφερόντων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της οποίας το πετρελαϊκό φορτίο παρανόμως (σύμφωνα με την σχετική Απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας) κατάσχεσαν Υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας μας;

Ο ερωτών βουλευτής
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

----------------------------------

Και η απάντηση του Υπ. Εξωτερικών:

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2022

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 6505 από 19.07.2022 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή στο Υπουργείο μας από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κράτηση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους στο Ιράν, οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας κινητοποιήθηκαν πάραυτα, και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, προβαίνουμε συστηματικά σε συνεχή διαβήματα σε υψηλό επίπεδο προς τις ιρανικές Αρχές, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Τεχεράνη. Παράλληλα, άμεση ήταν από την πρώτη στιγμή η ταυτόχρονη κινητοποίηση και στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, με εκεί παραστάσεις του Πρέσβη μας στο Λονδίνο υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης των δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους.

Στο πλαίσιο δε των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών για την προστασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. η’ και το άρθρο 4 παρ. ιβ’ του Ν. 4781/2021 (Οργανισμός ΥΠΕΞ), ήδη από τις 13 Ιουλίου η Πρόξενος της Ελλάδας στην Τεχεράνη έχει μεταβεί και εγκατασταθεί στον λιμένα Μπαντάρ Αμπάς όπου κρατούνται τα πλοία με σκοπό να συνδράμει προξενικά τα πληρώματά τους. Επιπλέον, στις 23 Ιουλίου μετέβη στο Ιράν και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, ο οποίος και συμμετέχει έκτοτε στις προσπάθειες επί του πεδίου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των Ελλήνων πολιτών των πληρωμάτων. Κατά τις επισκέψεις διαπιστώνεται ότι η κατάσταση υγείας των Ελλήνων είναι ικανοποιητική, ενώ μετά από συνεχείς πιέσεις μας προς τις ιρανικές Αρχές, οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί, με την ιρανική πλευρά να έχει πλέον επιτρέψει στο πλήρωμα τη χρήση κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών.

Το Ιράν διασυνδέει άμεσα την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων και πληρωμάτων τους με προηγηθείσα δέσμευση και απόδοση σε αμερικανική πλευρά, φορτίου πετρελαίου μετά από σχετική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου σε συνέχεια αιτήματος των ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή στο πλαίσιο σχετικής διμερούς συμφωνίας. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση στη συνέχεια ανετράπη από το Συμβούλιο Εφετών. Στις 27 Ιουλίου ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκηθεί κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας, το οποίο έχει αποδώσει το αρχικά κατεσχημένο φορτίο πίσω στο Ιρανικό πλοίο PEGAS/LANA. Για τις τελευταίες εξελίξεις έχει ενημερωθεί καταλλήλως και η αμερικανική πλευρά.

Τυχόν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με νομικές εξελίξεις επί του ζητήματος, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αναζητηθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ