Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Μία ανακοίνωση που πρέπει να διαβαστεί από όλους και κυρίως από τους τοπικούς «άρχοντες» μας...

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, είναι εκπαίδευση, είναι ζωή. Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Τα έξοδα ενός ερασιτεχνικού σωματείου για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας αγωνιστικής χρονιάς είναι δυσβάσταχτα και απαγορευτικά. Μετακινήσεις, πληρωμή διαιτητών, γραμματείας, γιατρού αγώνα, νερά και φαγητά αθλητών, ιματισμός, αθλητικός εξοπλισμός, κ.α. Δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από τις συνδρομές των ταλαιπωρημένων οικονομικά γονιών, αλλά και όσων ρομαντικών ανθρώπων στηρίζουν ένα ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο. Πόσο μάλιστα όταν ένα σωματείο αγωνίζεται σε μεγάλη εθνική κατηγορία.

Με λύπη πληροφορηθήκαμε πως η ομάδα χάντμπολ του Α.Ο. Κοζάνης που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία χάντμπολ, αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα -προτού καν ξεκινήσει αυτό- για οικονομικούς λόγους. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα οικονομικά έξοδα και κυρίως στα έξοδα μετακινήσεων.

Το κενό που προκύπτει από την αποχώρηση από την ενεργό δράση ενός αθλητικού σωματείου είναι τεράστιο και δεν αγγίζει μόνο το ίδιο το σωματείο, αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό γυρίσει την πλάτη στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία και οι όποιες επιδοτήσεις δίνει είναι ψίχουλα! Δυστυχώς όμως, βοήθεια δεν υπάρχει ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς βουλευτές και τους οικονομικά ισχυρούς κάθε πόλης. 

Ειρωνεία είναι ότι στις ανακοινώσεις γραπτές ή δια στόματος, όλοι οι τοπικοί «άρχοντες» δηλώνουν λάτρεις του αθλητισμού και αναφέρονται στα οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι εκεί όμως... Από τα λόγια στις πράξεις, ένα ταξίδι με τα πόδια ως την Σελήνη!

----------------------------

Διαβάστε την ανακοίνωση του Α.Ο. Κοζάνης με προσοχή. Ελπίζουμε κάποιοι να αφυπνιστούν και αυτή να είναι η τελευταία ανακοίνωση αποχώρησης που διαβάζουμε και να μην ακολουθήσουν άλλες. Μας ενδιαφέρει όλους!

Παραθέτουμε την ανακοίνωση όπως την δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο facebook ο Α.Ο. Κοζάνης:


«Έχετε ακούσει ποτέ τις λέξεις εξωστρέφεια η' Αθλητικός τουρισμός ;Ακούστε λοιπόν σε αυτή την πόλη υπάρχουν κάποιες ομάδες πού αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, οι οποίες κάθε σαββατοκύριακο μετακινούνται και μετακινούν κάποιους ανθρώπους(αθλητές,γονείς ,φιλάθλους)από και προς την πόλη μας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό θα πιούνε καφέ εδώ, θά φάνε εδώ ,θα κοιμηθούν εδώ ,θα βάλουν καύσιμα εδώ ,θα κάνουν φίλους εδώ και θα μεταφέρουν την κουλτούρα της πόλης μας στον τόπο τους. Ο αθλητισμός λοιπόν πέρα από ένα υγείες πρότυπο που είναι για όλα τα παιδιά, πέρα από τα ψυχοσωματικά ωφέλη που προσφέρει είναι και πολιτισμός είναι και πολλά άλλα πράγματα που τα καταλαβαίνουμε μόνο εμείς που ασχολούμαστε με αυτόν.Οι αθλητές δεν είναι παιδιά μόνο των προπονητών η τών ομάδων είναι παιδιά όλης της πόλης της χώρας καί έχουν την ανάγκη τής συμπαράστασης όλων με την αναγνώριση με το χειροκρότημα και με την υλική βοήθεια όσων μπορούν.(ΧΟΡΗΓΊΑ) Εδώ θα αναφερθώ στην ομάδα μας ΑΟΚοζανης που πέρσι αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α2 με ομάδες από Κέρκυρα έως Αλεξανδρούπολη, τερματίζοντας στην 4 θέση στα μπαράζ ανόδου, τρεις θέσεις πίσω από το να αγωνίζεται φέτος στην Πρέμιερ λιγκ,με ομάδες όπως ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ καί άλλες, με ότι αυτό σημαίνει για την πόλη( ΦΕΤΟΣ )λοιπόν είμαστε στην δυσάρεστη θέση να αναστείλουμε την λειτουργία της ομάδας για ένα χρόνο,γιατί όπου και αν απευθύνθηκα με τούς συνεργάτες μου βρήκα πόρτες κλειστές, στους βουλευτές της πόλης, στην τοπική αυτοδιοίκηση,στα επιμελητήρια. Ακόμη και η κεντρική πολιτεία προσπαθεί μέσο της Γ.Γ.Α.να βοηθήσει, αλλά έχει μπλέξει όλα τα σωματεία σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα μεταξύ μητρώο ,δικηγόρων και λογιστών, λες και δεν έχει τους μηχανισμούς να δεί ποια σωματεία είναι ενεργά και ποια όχι. Ενδεικτικά εδώ να αναφέρω επιχορήγηση πέρσι 1800ευρω δηλ .το ταξίδι από την πόλη μας στην Αλεξανδρούπολη. Ενώ όλο το πρωτάθλημα μας στοιχίζει περί τα 15000€χρηματα που τα μαζεύουμε με πόνο ψυχής παρακαλώντας και βάζοντας πολλές φορές και από την τσέπη μας Εδώ τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι κάποιοι μπορεί να μας θεωρούν ρομαντικούς η αλλιώς, δεν μας πειράζει, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαστε για το άθλημα μας, για τα παιδιά της πόλης και τελικά για την πόλη μας .Θα συνεχίσουμε όμως με τα τμήματα υποδομής και ελπίζουμε στο μέλλον εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε το (ΧΆΝΤΜΠΟΛ)και την( ΟΜΆΔΑ). εκεί που της αξίζει .!!!!»



* Φωτογραφία από Myriam από το Pixabay