Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Οι πολύτεκνοι να σκεφτούν καλά τι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές

«...Ο Πρωθυπουργός δεν απαντά στις εκκλήσεις των πολυτέκνων για συνάντηση από τις εκλογές του 2019 ως σήμερα. ...

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν πιστεύει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες συνεισφέρουν στην ανακοπή του δημογραφικού κατήφορου της χώρας. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας απέδειξε ότι δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στη στήριξη των πολυτέκνων...»

➤ Άρθρο τoυ Βασίλη Θεοτοκάτου (Επιτίμου Δικηγόρου - Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος) στο περιοδικό "Κόσμος των πολυτέκνων".

2023, ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ. ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ

Ας ευχηθούμε η νέα χρονιά να χαρίσει στους πολύτεκνους και σε όλες τις οικογένειες της χώρας και στα παιδιά τους ό,τι στέρησαν οι προηγούμενες. Πρώτα απ΄όλα να χαρίζει ο Θεός υγεία και φώτιση, ειρήνη στις καρδιές μας για να επιτελούμε τα καθήκοντα στα οποία ο καθένας υπηρετεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της κοινωνίας και της οικογένειας στην οποία έχει την τιμή και τη χαρά να ανήκει.

Μετά από μια δεκαετία χρηματοοικονομικής κρίσης, δημογραφικής κατάρρευσης όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., συνεχούς φτωχοποίησης του πληθυσμού και απερίσκεπτης κατάργησης όλων των μέτρων που στήριζαν τις πολύτεκνες οικογένειες, η πανδημία μας στέρησε βαθμούς ελευθερίας, μας αποξένωσε κοινωνικά και έπληξε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών σε σημαντικό βαθμό. Σε όλα αυτά τα περιστατικά, οι πολύτεκνες οικογένειες έδειξαν ηρωική ανθεκτικότητα, με πολύ χαμηλά ποσοστά ψυχολογικών προβλημάτων στα μέλη τους όπως μας πληροφόρησε η αρμόδια Υφυπουργός του Υπουργείου Υγείας κα Ζωή Ράπτη. Παρά τις συνεχείς στερήσεις, οι πολύτεκνοι παραμένουν όρθιοι, στερούμενοι πολλές φορές ορισμένων υλικών αγαθών που θα θεωρούνταν αυτονόητα υπό άλλες συνθήκες, αν και η προσφορά τους στην κοινωνία και στην οικονομία είναι και παραμένει ανεκτίμητη. Για τις πολύτεκνες οικογένειες ισχύει η συγκλονιστική φράση του Αποστόλου Παύλου «εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι...» (Β΄ Κορ. Δ΄ 8) – δηλαδή, με θλίψη που δεν οδηγεί στην απελπισία, με έλλειψη πόρων και μέσων αλλά χωρίς ολική καταστροφή της ζωής και της ελπίδας που ενδυναμώνει τον άνθρωπο στην δύσκολη καθημερινότητά του.

Πέρασε μια ακόμη χρονιά, χωρίς οι κυβερνώντες να σκέπτονται καν την επαναφορά των δημογραφικών μέτρων που έφεραν αύξηση των γεννήσεων από το 1999 ως το 2009. 

Χωρίς να νομοθετήσουν το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, παρότι έχει εκδοθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 η απόφαση 430 της Ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματική την κατάργηση του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος των πολυτέκνων που κατήργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρχές του 2018. Η ΑΣΠΕ με συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, τόσο δια ζώσης όσο και με επιστολές, υπενθύμισε, παρότρυνε, πρόσφερε λύσεις, αλλά ματαίως. Παρήλθαν άπρακτοι δέκα (10) μήνες! Και ακόμη η απάντηση που λαμβάνουμε από τα Υπουργεία είναι η στερεότυπη φράση «το ετοιμάζουμε». Για πότε; Άγνωστο.

Ούτε καν απάντησαν επί της ουσίας στις σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην Βουλή από Βουλευτές.

Το έτος 2022 για τις πολύτεκνες οικογένειες δεν έφερε μέτρα στήριξης, διότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν πιστεύει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες συνεισφέρουν στη ανακοπή του δημογραφικού κατήφορου της χώρας. Όπως μας πληροφορεί και ο ιστότοπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο έχει θεσμοθετηθεί θέση Υφυπουργού για την Δημογραφία και την Οικογένεια: «Η δημογραφική πολιτική προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Οι
ελληνικές οικογένειες κάνουν πλέον λιγότερα παιδιά και ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται και γηράσκει.

Το δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πολιτικές για την ενίσχυση της γονιμότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την αύξηση της γυναικείας εργασίας. Για να σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την απόκτηση παιδιών με περισσότερα κίνητρα και ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι επιδοματικές πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας.»

Βλέπετε κάπου αναφορά στις πολύτεκνες οικογένειες; Όχι. Δεν υπάρχει ποιο εύγλωττη απάντηση λοιπόν στο ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν επαναφέρει τα μέτρα στήριξης των πολυτέκνων που καταργήθηκαν: ελεύθερες μετεγγραφές των παιδιών μας στα ΑΕΙ, προτεραιότητα στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβια ‘σύνταξη’ στην πολύτεκνη μάνα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως έχει αποφανθεί το ΣτΕ.

Προφανώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί πλήρως το πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό επί ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αναφερόταν επί λέξει: «η τάση αύξησης της ατεκνίας (η αύξηση δηλαδή του ποσοστού των γυναικών που δεν θα κάνουν παιδί) στις γενεές που γεννήθηκαν μετά το 1965 συνεχίζεται ενώ η συρρίκνωση των πολύτεκνων οικογενειών που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες δεν έχει ανακοπεί».

Δηλαδή, το πολιτικό προσωπικό και των δύο κομμάτων εξουσίας αναμένει τη νομοτελειακή εξαφάνιση των πολύτεκνων οικογενειών, θεωρώντας άσκοπο να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο στήριξης των πολυτέκνων. Οι ελπίδες για κάτι καλύτερο, για μια ανάσχεση του κατήφορου στον οποίο έριξαν τις πολύτεκνες οικογένειες που παρακολουθούν κάθε χρόνο με τρόμο τη μείωση της ποιότητας ζωής τους από την υπερφορολόγησή τους σβήνουν. Απορίας άξιον γιατί η πλευρά της εξουσίας επιλέγει να μην διαβουλεύεται με την ΑΣΠΕ, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας που εκπροσωπεί πάνω από 200.000 οικογένειες, τα νομοσχέδια πριν ψηφισθούν, παρότι η ΑΣΠΕ πάντα καταθέτει εγκαίρως προτάσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν απαντά στις εκκλήσεις μας για συνάντηση από τις εκλογές του 2019 ως σήμερα. Γιατί; Δεν ενδιαφέρουν οι πολύτεκνες οικογένειες; Τα ζητήματα των πολυτέκνων δεν είναι επαρκώς σημαντικά για να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός;

Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας απέδειξε ότι δεν έχει την πρόθεση να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στη στήριξη των πολυτέκνων.

Το 2023 είναι έτος εκλογών: βουλευτικών, περιφερειακών, δημοτικών. Οι πολύτεκνοι να σκεφθούν καλά ποιον θα επιλέξουν να τους εκπροσωπήσει τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην Βουλή. Αυτά τα 2 λεπτά που είναι ο καθένας μόνος του στο παραβάν πριν την κάλπη είναι κρίσιμα για τη ζωή του τόπου και για το μέλλον των οικογενειών μας.

Οι λύσεις δεν είναι απλές ούτε εύκολες. Όμως αυτή είναι η στιγμή που μιλά ο λαός, είναι η στιγμή που οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν για την τύχη τους. Θέλουμε δημοτικούς, περιφερειακούς και βουλευτικούς αιρετούς οι οποίοι θα θέσουν προτεραιότητα την οικογένεια, τη στήριξη όσων αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά και οπωσδήποτε των πολυτέκνων, που αντικειμενικά προσφέρουν τα μέγιστα στη χώρα.

Ας ελπίσουμε να αναδειχθούν τέτοιοι άνθρωποι και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες για να μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο ο τόπος αυτός, αλλιώς θα συνεχίζει να βαδίζει προς το τέλος της ιστορίας του. Είναι γνωστή η πρόβλεψη της Eurostat για το 2050: λιγότερα από 7 εκατ. κάτοικοι στον πολύπαθο αυτό τόπο που λέγεται Ελλάδα...

* Φωτογραφία από Micha από το Pixabay