Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Μπορεί να νικήσουν, αλλά εμείς δεν θα χάσουμε αν...

Να μην τρέφουμε αυταπάτες.

Το ξημέρωμα της 22ας Μαΐου, τα πολιτικά κόμματα που όλα αυτά τα χρόνια καταδυναστεύουν τους Έλληνες θα βρίσκονται πάλι στην εξουσία. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, είτε με αυτοδυναμία, είτε με συνεργασία μεταξύ τους, είτε με δημιουργία κυβέρνησης "ειδικού σκοπού", θα διατηρηθούν στην εξουσία της πατρίδας μας.

Ο εκλογικός νόμος είναι εσκεμμένα δυσανάγνωστος και δαιδαλώδης, ώστε οι πρώτοι να καρπώνονται τον κόπο των άλλων. Είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Όπως και ο τρόπος που διενεργούνται οι εκλογές.

Από την στιγμή που τα λεγόμενα "μικρά" πολιτικά κόμματα δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να τα βρουν μεταξύ τους και να κατεβάσουν μία συμμαχία "μπετόν", το παιχνίδι είναι χαμένο από τα αποδυτήρια. Στην καλύτερη περίπτωση, να κάνει την έκπληξη 1 ή 2 κόμματα και να μπουν στην Βουλή, αλλά με πολύ χαμηλά ποσοστά που δεν θα τους επιτρέψουν να ορθώσουν ένα στιβαρό τοίχο αντίστασης στα σχέδια των "μεγάλων" κομμάτων.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν τον τρόπο να διατηρηθούν στην εξουσία.

Η ψήφος όμως στα "μικρά" κόμματα δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένη ψήφος. Ασχέτως αν τελικά τα ποσοστά τους μέσω του εκλογικού νόμου περάσουν στους "μεγάλους", το μήνυμα θα έχει σταλθεί και είναι στο χέρι μας να είναι ηχηρό και να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο σύστημα. Αν τα ποσοστά των "μικρών" πολιτικών κομμάτων είναι αυξημένα ασχέτως αν πιάσουν το ποσοστό που απαιτείται για να εισέλθουν στην Βουλή, το μήνυμα που θα φτάσει εκεί ψηλά, θα είναι ότι οι Έλληνες αρχίζουν να συνέρχονται από τον χρόνιο λήθαργο που εντέχνως τους έχουν επιβάλλει τα κόμματα εξουσίας. Ότι κάτι αλλάζει, και ότι είναι θέμα χρόνου οι φωνές διαμαρτυρίας να γίνουν χείμαρρος που θα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμα του.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσουμε όλοι μας μικρά κόμματα. Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσουμε. Αν θα ψηφίσουμε π.χ. κόμματα αριστερής ή δεξιάς ιδεολογίας, αν πιστεύει κανείς ακόμα ότι υφίστανται αυτές οι ιδεολογίες. Όλους μας ενώνει η αδικία, η φτώχεια, η ανέχεια. Μας ενώνει ο φασισμός που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Μας ενώνει η τυραννία που έχει εγκατασταθεί στις ζωές μας. Μας ενώνουν οι υποχρεωτικότητες, οι εξαναγκασμοί, η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Ότι και να ψηφίσουμε, στην ουσία θα ψηφίζουμε το ίδιο πράγμα. Την ανάγκη να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της σκλαβιάς, που κάθε χρόνο θα γίνονται όλο και πιο βαριές πάνω στο κορμί μας, πάνω στην ψυχή μας.

Οποιαδήποτε ψήφος σε μικρό κόμμα, είναι ένα μικρό βήμα προς την ελευθερία. Για αυτό ψηφίστε μικρά κόμματα, γιατί είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που όντως αυτά τα κόμματα μπορούν να χαρακτηριστούν με τον τιμητικό τίτλο του πατριωτισμού!

* Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay