Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

30... "ΘΑ," που αν πραγματοποιούνταν θα έκαναν την πόλη μας καλύτερη...

Διαβάσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 ("Εκκίνησης") της σημερινής δημοτικής διοίκησης του Δημάρχου κ. Κώστα Κουκοδήμου:

Εντοπίσαμε 30 (είναι πολύ περισσότερες...) από τις εκλογικές εξαγγελίες του συνδυασμού του σημερινού Δημάρχου και σας τις παρουσιάζουμε. Διαβάζοντας το πρόγραμμα, υπάρχουν όντως και κάποιες εξαγγελίες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά είναι τόσος μεγάλος ο όγκος των εξαγγελιών που δεν έγιναν, που επισκιάζουν συνολικά την εικόνα του Δήμου Κατερίνης.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί θα προτιμούσαμε από οποιοδήποτε συνδυασμό είτε δημοτικό, είτε κοινοβουλευτικό, να τάξει 5 και να κάνει τα 4, παρά να τάξει π.χ. 100 και να κάνει τα 10. Γιατί έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη με τον πολίτη, τον δημότη.

Σε λίγες ημέρες οι υποψήφιοι για τον Δήμο Κατερίνης θα μας παρουσιάσουν το "όραμα" και το πρόγραμμα τους για την πόλη μας. Θα μας τάξουν πάλι "λαγούς με πετραχήλια" με σκοπό να μας πείσουν να τους ψηφίσουμε. Ο καιρός των "ΘΑ", έχει περάσει. Ο πολίτης θέλει καθαρές κουβέντες, ειλικρίνεια και να μην έχει την αίσθηση ότι οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί "σωτήρες" τον δουλεύουν ασύστολα.

* Τώρα για τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2019 της σημερινής διοίκησης του Δήμου Κατερίνης που δεν υλοποιήθηκαν, είμαστε σίγουροι ότι δικαιολογίες και αιτιάσεις για την μη πραγματοποίηση τους θα υπάρχουν και θα ακουστούν πολλές. «Να, δεν μας έδωσε χρήματα η κυβέρνηση, να ο κορονοϊός, να τα μνημόνια», «να δεν είχαμε προσωπικό», και πάει λέγοντας. Έλα όμως που στο πρόγραμμα δεν γράφει πουθενά για υπέρογκες και εξωπραγματικές δεσμεύσεις. Δεν γράφει π.χ ότι θα μας φτιάξουν αεροδρόμιο στην Κατερίνη! Τι κόστος π.χ. είχε η "πράσινη" ταράτσα ή η "πράσινη" γειτονιά; Το "πέταγμα" αερόστατου κ.α.; Και από ότι γνωρίζουμε, δεν ήταν λίγες οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος στους Δήμους την περίοδο του κορονοϊού.

Η αλήθεια είναι πως αν κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις γίνονταν πραγματικότητα όπως η αναβάθμιση του ποταμού Πέλεκα, του Πλατανόδασους, η δημιουργία ποδηλατόδρομων και η αναβάθμιση -ή καλύτερα δημιουργία νέων γηπέδων, αθλητικών κέντρων- των Α' και Β΄ ΔΑΚ, θα μιλούσαμε σήμερα για μία διαφορετική Κατερίνη. Για αυτό όπως είπαμε και παραπάνω και απευθυνόμενοι σε κάθε υποψήφιο για τον Δήμο Κατερίνης: «Τάξτε λίγα, κάντε πολλά!!!»


➤ Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής δημοτικής διοίκησης του κ. Κώστα Κουκοδήμου:


1. Τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, ηλεκτρονικού εξοπλισμού άμεσης έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων που ο νόμος επιτρέπει, 24ωρης λειτουργίας.

2. Θεσπίζουμε την «πράσινη γειτονιά» και προχωρούμε σε μείωση δημοτικών τελών για εκείνες τις γειτονιές που θα επιτύχουν μείωση των οργανικών σκουπιδιών και αύξηση ανακυκλώσιμων όλων των υπόλοιπων υλικών.

3. Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας και κοίτη ποταμού Πέλεκα σημεία αναφοράς για την πόλη της Κατερίνης. Προχωρούμε σε ήπιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Τοποθετούμε υπαίθρια όργανα γυμναστικής προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους άθλησης, αναψυχής και περιπάτου. Προχωρούμε σε δενδροφύτευση στην περιοχή του Πέλεκα. Το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας είναι ο φυσικός μας πλούτος. Του δίνουμε πνοή, το αναβαθμίζουμε, το μετατρέπουμε σε σημείο συνάντησης και αναψυχής για όλους τους δημότες και κυρίως σε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Παραγόμενες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες.

4. Ενημέρωση, προτροπή και κίνητρο σε ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, κυρίως στο κέντρο της πόλης, μέσω επιδοτήσεων, για τη δημιουργία Πράσινης Ταράτσας.

5. Άμεσα προχωρούμε στην τμηματική ανακατασκευή της κεντρικής οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου μετατρέποντάς την σε ασφαλή και λειτουργικό πεζόδρομο που θα αναδείξει και το εξαιρετικό εμπορικό κέντρο της Κατερίνης.

6. Τo δημοτικό πάρκο της Κατερίνης παίρνει ξανά ζωή και μετατρέπεται σε βοτανικό κήπο

7. Πεζοδρόμηση της οδού Νοσοκομείου από τη Μπίνου έως και την 7ης Μεραρχίας και σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

8. Εκπονούμε άμεσα μελέτη για την αναβάθμιση του χώρου όπου φιλοξενούνται η Εμποροπανήγυρη Κατερίνης και η Εμποροβιοτεχνική Έκθεσης Πιερίας.

9. Αναπαλαίωση - αξιοποίηση παλαιών σφαγείων.

10. Η τοπική λαϊκή αγορά προϊόντων αναβαθμίζεται.

11. Δημιουργία ανοιχτών φυλασσόμενων χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης για τη στάθμευση των οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων. Ταυτόχρονη μεταφορά των επιβατών από και προς τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο, με φιλικά προς το περιβάλλον, μέσα μεταφοράς, (πχ. ποδήλατα, μικρά λεωφορεία).

12. Δημιουργία τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης δίπλα στον Ευκαρπίδη για την διευκόλυνση των Δημοτών.

13. Χάραξη ποδηλατικών διαδρομών καθώς και προγραμματισμός για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων σύμφωνα με τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης σε συνεργασία με τους ποδηλατικούς συλλόγους της πόλης.

14. Ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα σε κατεστραμμένους οδικούς άξονες 19ης Μαίου και 25ης Μαρτίου.

15. Αξιοποίηση των πηγών στα Πιέρια Όρη και του νερού που πηγάζει από αυτές με τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού και την εμπορία του.

16. Ανάδειξη του Πλατανοδάσους Ν. Κεραμιδίου στην τοποθεσία «Γύφτισσα». Ανάδειξη του Πλατανοδάσους Σβορώνου και οδική σύνδεση με το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας

17. Προχωρούμε στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων netmetering από το Δήμο για τη μείωση του κόστους της ενέργειας που καταβάλουν οι αγρότες για τη λειτουργία των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων άρδευσης.

18. Ανάπλαση της παραλιακής οδού από Κορινό έως Ολυμπιακή Ακτή με φωτισμό, ποδηλατόδρομο, ζώνες περιπάτου.

19. Τη Δημιουργία Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου με γήπεδο ποδοσφαίρου και υποδομές προκειμένου να φιλοξενούνται ομάδες προετοιμασίας στη χειμερινή περίοδο στο Ελατοχώρι.

20. Ανέγερση νέου ενεργειακού κτιρίου για το 8ο δημοτικό σχολείο στο σταθμό Κατερίνης επί της Πριάμου. Ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου Σβορώνου λόγω στατικού προβλήματος που έχει διαπιστωθεί.

21. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων που να ενώνουν το κέντρο της πόλης με κάθε σχολείο «Σχολικές διαδρομές».

22. Πάρκο για skateboard και inline skates

23. Δημιουργία προγραμμάτων Εκμάθησης «Πρώτων Βοηθειών» σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δήμου.

24.Κατασκευή και πέταγμα αερόστατου από τους μαθητές κατά μήκους του «ΛΕΥΚΟΥ» ποταμού (Πέλεκας) τον μήνα Απρίλιο σε υπόμνηση του γεγονότος της καθοριστικής για τον Ελληνισμό - μάχης της Πύδνας, Ιούνιος το 168 π.Χ.

25. Δημιουργία Πολυχώρου Πολιτιστικών και Αθλητικών Δράσεων με την επωνυμία «ΜΟΥΣΩΝ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ» στο σημερινό Πλατανόδασος.

26. Ανάδειξη και επισκεψιμότητα Παλαιολιθικού Οικισμού Αγίου Δημητρίου. ανάδειξη του καταρράκτη «Κρεμαστού»

27. Προτομή του Συνταγματάρχη Σβορώνου στην κεντρική πλατεία Σβορώνου.

28. Ανακαινίζουμε τα Α’ ΔΑΚ (γήπεδο Πιερικού) και Β’ ΔΑΚ (κολυμβητήριο) Κατερίνης και ταυτόχρονα αξιοποιούμε στο έπακρο τον περιβάλλοντα χώρο τους για την ανάπτυξη νέων αθλητικών δραστηριοτήτων. 

29. Ανάπλαση, αναβάθμιση και αποκατάσταση - συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Γυμναστηρίου που αποτελεί σημαντικό χώρο άθλησης για την πόλη μας. Αποκατάσταση του φωτισμού της περιοχής πέριξ του γυμναστηρίου. Κατασκευή της πισίνας, εξωτερικών γηπέδων, μπάσκετ, χάντμπολ, τένις, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, χώρων άθλησης. Χώροι στάθμευσης για τα λεωφορεία που έρχονται από άλλες πόλεις. Οι χώροι άθλησης σε συνδυασμό με το κολυμβητήριο θα υποδέχονται άτομα κάθε ηλικίας στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού και όχι μόνο, με αθλήματα (τένις, μπάσκετ, κολύμβηση, handball, 5Χ5, όργανα γυμναστικής κλπ) συλλογικά ή ατομικά για κάθε γούστο. Επιπροσθέτως μια πραγματικότητα αποτελεί η δημιουργία ενός δημοτικού αναψυκτηρίου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης των πολιτών, με τους χώρους του να μπορούν να φιλοξενήσουν γονείς, παιδιά αλλά και ηλικιωμένους, αθλητές αλλά και τουριστικούς επισκέπτες στο απώτερο μέλλον εάν υπάρξει κάποια στιγμή "οργανωμένο τουριστικό σχέδιο" για την ευρύτερη περιοχή.

30. Αξιοποιούμε εναλλακτικούς - φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους παραγωγής - κατανάλωσης ενέργειας στους αθλητικούς χώρους (βιοκλιματικά - Φ/Β πάνελ - ηλιακοί συλλέκτες - γεωθερμία κ.α) που συμβάλλουν και στη μείωση του λειτουργικού κόστους.