Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις, απλά να διαβάσεις...

Τραγωδία; Ναι. Πένθος και λύπη για τον θάνατο ανθρώπινων ψυχών; Ναι.

Όλα αυτά χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας και του πώς μπορεί να αισθάνεται με το άκουσμα μίας τέτοιας είδησης η ανθρωπότητα.

Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται και ξεχωρίζει λόγω των συναισθημάτων του. Οργή, λύπη, χαρά, πόνος, κ.α. είναι όλα αυτά που μας κρατάνε ζωντανούς και καθορίζουν την ζωή μας. Όποιος πει ότι δεν βίωσε συναισθήματα λύπης στο άκουσμα μίας μεγάλης τραγωδίας, είτε πρόκειται για ναυάγιο, σεισμό, κάποιο δυστύχημα, μία οικογενειακή τραγωδία, είτε πρόκειται για χαμό κοντινών του προσώπων είτε αγνώστων, είτε λέει ψέμματα είτε απέχει πολύ από το να αποκαλείται άνθρωπος. Αυτή είναι η ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου.

Υπάρχει όμως και η πολιτική, κοινωνική και γεωπολιτική διάσταση της τραγωδίας. Η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε 3ήμερο εθνικό πένθος. Γιατί; Πρέπει κάποια κυβέρνηση, κάποιος οργανισμός, κάποιος θεσμός να μας πει αν θα πενθήσουμε ή όχι; Είναι αυτονόητο, το εξηγήσαμε παραπάνω. Τα άτυχα θύματα δεν δικαιολογούν τον όρο εθνικό (αφού πρόκειται για αλλοδαπούς σε ότι έχει να κάνει με τον όρο "εθνικό"), ούτε και ο τόπος που έλαβε χώρα η τραγωδία (στα διεθνή ύδατα). Θα είχε διαφορά αν το ναυάγιο γινόταν π.χ. στο λιμάνι του Πειραιά; Σε ότι έχει να κάνει με το πένθος μας, φυσικά και όχι. Σε ότι έχει να κάνει με την διατύπωση του όρου "εθνικό", ναι. Οπότε θεωρούμε μη "ορθή" την διατύπωση "εθνικό πένθος". Όχι ότι θα αλλάξει κάτι και θα γυρίσουν από τον άλλο κόσμο οι άτυχοι αυτοί άνθρωποι, αν το πένθος είναι εθνικό ή τοπικό ή διεθνές. Αλλά θα πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας οποιοδήποτε ενοχικό σύνδρομο μας διακατέχει ή κάποιοι θέλουν να μας φορτώσουν. Ήταν λάθος της υπηρεσιακής ελληνικής κυβέρνησης. Και φυσικά δεν ευθύνεται ούτε η ακτοφυλακή, το λιμενικό, το ναυτικό μας για την τραγωδία. Δεν έβαλε η Ελλάδα αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το σαπιοκάραβο για να πνιγούν.

Ποιοι ευθύνονται για αυτή την τραγωδία, τις προηγούμενες και όποια άλλη προκύψει; Ποιοι έκαναν πολέμους σε αυτές τις χώρες και τις οδήγησαν στην καταστροφή; Εύκολη η απάντηση. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και οι "σύμμαχοι" τους δεν είναι αυτοί που κατέστρεψαν την Λιβύη, το Ιράκ, την Συρία, την Παλαιστίνη και πόσες άλλες χώρες; Όσον αφορά την Λιβύη από την οποία αναχώρησε το σκάφος με τους παράνομους μετανάστες, η FRONTEX και η Ε.Ε. δεν είναι αυτές που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση της λιβυκής ακτής; Γιατί επέτρεψαν σε αυτό το θαλάσσιο "φέρετρο" να αναχωρήσει και να οδηγηθούμε σε αυτή την τραγωδία; Ας μην γελιόμαστε, λοιπόν περί ευθυνών και ηθικών αυτουργών.

Αν λοιπόν όλες αυτές οι "μεγάλες" και "ισχυρές" χώρες και οργανισμοί ήθελαν να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα θα το είχαν λύσει σε χρόνο μηδέν. 

Δεν θα έχωναν την μύτη τους σε αυτές τις χώρες, με πολέμους, πραξικοπήματα, "εξεγέρσεις" και ανατροπή κυβερνήσεων που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και θα βοηθούσαν στην ανοικοδόμηση όλων αυτών των χωρών, με έργα, θέσεις εργασίας, αύξηση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων τους, με επενδύσεις κ.α.

Έτσι δεν θα υπήρχε η ανάγκη για μετανάστευση και οι ίδιοι θα ζούσαν και θα ευημερούσαν στον τόπο τους και οι υπόλοιπες χώρες θα ανακουφιζόταν από το κόστος (οικονομικό-κοινωνικό) περίθαλψης τους ή αποτροπής εισόδου τους σε αυτές. Αντί αυτών, το πρόβλημα μεταφέρεται στις "ανεπτυγμένες" δυτικές χώρες και οι τοπικές κοινωνίες σηκώνουν όλο αυτό το βάρος.

Αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι "μεγάλοι" και οι "ισχυροί" του πλανήτη μας, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το μεταναστευτικό και κάθε τρεις και λίγο θα συζητάμε και θα συζητάμε, χωρίς να βγαίνει κανένα αποτέλεσμα. Άλλοι θα μιλάνε για "εισβολείς", άλλοι θα βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους και θα τους χαρακτηρίζουν ρατσιστές, άλλοι θα εκμεταλλεύονται πολιτικά και οικονομικά όλη αυτή την κατάσταση, άλλοι θα βρίσκουν αφορμή να προκαλέσουν αναταραχές και να πιέζουν τις χώρες που έχουν ή που δεν έχουν μετανάστες και πάει λέγοντας. Άλλοι θα διεκδικούν μέσα από τις τραγωδίες τον τίτλο του "ανθρωπιστή" και του "φιλεύσπλαχνου" για να δείξουν ότι ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και άλλοι θα αναλάβουν τον ρόλο του "προστάτη" των κοινωνιών από το ξένο, το διαφορετικό, ενώ φυσικά πάντα θα υπάρχει κάποια"οργάνωση" που θα διεκδικεί τις δάφνες της φιλανθρωπίας.

Όλοι οι ανιδιοτελείς και άθελα τους εμπλεκόμενοι άνθρωποι στο πρόβλημα του μεταναστευτικού έχουν τα δίκαια τους, τα επιχειρήματα τους. Και αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν τους μετανάστες και αυτοί που δεν τους θέλουν στις χώρες τους. Δεν θα μπούμε στην λογική να δώσουμε δίκαια στον έναν ή τον άλλο. Όλοι έχουν δίκαιο, αλλά κανείς δεν μπορεί μόνος του να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Όπως κάποιοι θα συμφωνήσουν με το κείμενο μας, κάποιοι άλλοι θα διαφωνήσουν. Ούτε εμείς έχουμε την δυνατότητα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι στις δυνατότητες μας, δεν είναι στις δυνατότητες ούτε αυτών που θέλουν ανοιχτά σύνορα, ούτε αυτών που θέλουν κλειστά σύνορα. Το να πάρει κάποιος το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς δεν προσφέρει τίποτα στην λύση του. Απλά γινόμαστε "οπαδοί" της μίας ή της άλλης "ιδέας".

Και όπως είπαμε παραπάνω, οι μόνοι που μπορούν να λύσουν το μεταναστευτικό είναι αυτοί που το δημιούργησαν...