Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Περί ασφάλτου ο λόγος...

Πολλά λέχθηκαν το τελευταίο διάστημα για την ασφαλτόστρωση που κάνει αυτές τις ημέρες ο Δήμος Κατερίνης σε κεντρικές οδούς της πόλης μας.

Για την ποιότητα της ασφάλτου, το πάχος της, σε ποιους δρόμους θα έπρεπε να πέσει, αν έπρεπε να πέσει μέσα στον καύσωνα, γιατί γίνεται τώρα 2 μήνες πριν τις εκλογές, κ.α. Για την δημοτική αρχή πρόκειται για ένα «μεγάλο» έργο, για όσους δεν συμφωνούν πρόκειται απλά για ένα «πασάλειμμα».

Χωρίς να είμαστε "ειδικοί", αλλά σαν δημότες αυτής της πόλης που ζούμε και πληρώνουμε δημοτικά τέλη, μπορούμε να πούμε και εμείς την άποψη μας, χωρίς τεχνικούς όρους και προδιαγραφές, αλλά με βάση όσα είδαν τα μάτια μας, περπάτησαν τα πόδια μας και οδήγησαν οι ρόδες του αυτοκινήτου μας.

Καταρχήν το «έργο» θα δείξει την αξία του τον χειμώνα και μετά από τις βροχές και τις καταιγίδες που θα τεστάρουν την ποιότητα τόσο της ασφάλτου αλλά και της τοποθέτησης της. Εκεί θα φανεί πραγματικά τι κάναμε ή καλύτερα τι έκανε ο Δήμος Κατερίνης.

Η αλήθεια είναι ότι η άσφαλτος δεν μας "γέμισε" το μάτι. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί περπατώντας και οδηγώντας δεν είχαμε την αίσθηση ότι κινούμαστε πάνω σε ένα παχύ στρώμα ασφάλτου, αλλά πάνω σε μία πολύ απλή στρώση. Η άσφαλτος σου δίνει την εικόνα ότι δεν θα αντέξει. Μπορεί να κάνουμε λάθος, ο χρόνος θα δείξει.

Σε κάποιες οδούς, όπως π.χ. την Σωκράτους ο δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε έχει σε κάποια σημεία του ανομοιομορφίες. Δηλαδή δεν είναι ίσιος, έχει "ανεβοκατεβάσματα". Στον κυκλικό κόμβο του Υδραγωγείου φαίνεται ότι η νέα άσφαλτος θα μας αποχαιρετήσει πολύ πριν τον χειμώνα. Σε κάποιους δρόμους έχει πέσει άσφαλτος μόνο στο κέντρο του δρόμου που κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα και όχι αριστερά και δεξιά που παρκάρεις. Αυτά μόνο με μία βόλτα μας σε λίγους από τους δρόμους που ασφαλτοστρώθηκαν. Όπως επίσης θα πρέπει να πέσει άσφαλτος στους παράδρομους και στα στενά που οδηγούν στο κέντρο. Εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι να κυκλοφορήσεις απλά στο κέντρο, αλλά και το πώς θα φτάσεις εκεί...

Και υπάρχει το θέμα με τα φρεάτια που δεν βρίσκονται στο ίδιο ύψος με τον δρόμο, που αν τα πατήσεις και τρως π.χ. παγωτό εκείνη την ώρα στο αυτοκίνητο θα γίνεις χάλια! Μην πούμε τι θα πάθεις αν πέσεις με το ποδήλατο σε αυτά...

Περιμέναμε μία πιο ποιοτική δουλειά, ιδίως μετά από αυτή την μακροχρόνια ταλαιπωρία που υποστήκαμε όλοι μας από τα έργα των διαφόρων εταιριών και με την πρόχειρη "αποκατάσταση" τους. Αυτή την ποιοτική δουλειά εμείς δεν την είδαμε. Δεν είμαστε υπέρ της λογικής άντε να κάνουμε κάτι τώρα και βλέπουμε αργότερα. Όταν κάνεις ένα έργο πρέπει να βλέπεις με ορίζοντα δεκαετιών. Και για το συγκεκριμένο έργο δεν βλέπουμε ότι θα πάει δεκαετίες. Τώρα για το γεγονός ότι γίνεται προεκλογικά δεν μας λέει τίποτα το ιδιαίτερο. Αυτά πάντα γίνονταν και θα γίνονται. Για αυτό και δυστυχώς υπάρχει η ρήση "μακάρι να είχαμε εκλογές κάθε χρόνο". Σημασία έχει να αξίζει το έργο και όπως είπαμε να είναι ποιοτικό και να αντέξει στον χρόνο και ας γίνει και μία ημέρα πριν τις εκλογές.

Τελειώνουμε με μία "ευχή". Σας παρακαλούμε, τώρα που έχουμε νέα άσφαλτο, μην αρχίσετε και την τρυπάτε και την γεμίζετε με κολονάκια, σαμαράκια και οτιδήποτε άλλο σας έρθει στο μυαλό. Εκτός από αντιαισθητικά δεν είναι ούτε πρακτικά και ταλαιπωρούν τα αυτοκίνητα μας!



* Οι φωτογραφίες (28/7/2023) είναι από την νέα άσφαλτο στο υδραγωγείο Κατερίνης