Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τα "δύσκολα" της τοπικής αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης

Ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν πλέον οι αρχηγοί των συνδυασμών στην κατάρτιση ενός αξιοπρεπούς Ψηφοδελτίου για τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές.

Απαιτείται τεράστιος αριθμός υποψηφίων. Απαιτείται extra ικανοποίηση της κατά φύλο ποσόστωσης. 

Επιβάλλεται υποχρεωτική τοπική εκπροσώπηση.

Σε τόσο μεγάλους Δήμους (συνενώσεις Καλλικράτη) είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτός ο αριθμός των πολιτών που και ώριμοι θα είναι και έμπειροι και ικανοί και με διάθεση για να προσφέρουν στα κοινά και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα Ψηφοδέλτια ονόματα εντελώς άγνωστα, ονόματα πολιτών που μεταδημότευσαν στον Αύγουστο με σκοπό τη συμμετοχή ως υποψήφιοι σε κάποιο ψηφοδέλτιο για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο οριακό minimum αριθμό.

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια υποψηφίους συμβούλους που δε θα γνωρίζουν τον αρχηγό τους δηλαδή τον υποψήφιο Δήμαρχο (ήρθαν στο συνδυασμό με τη βοήθεια διαμεσολαβητή).

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε συνδυασμούς που όλοι οι υποψήφιοι δεν θα προλάβουν ούτε να γνωριστούν μεταξύ τους πόσο μάλλον να προλάβουν να ανταλλάξουν γνώμη, άποψη, ιδέες (ουσία της συνύπαρξης).

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα από την ίδια οικογένεια (π.χ. γιος και μάνα ή αδερφός και αδερφή).

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα αμούστακων παιδιών (άτομα που ζητούν από τον μπαμπά έτοιμο το χαρτζιλίκι).

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα που ως τώρα δεν φρόντισαν να συμμετέχουν έστω μια φορά ή να παραβρεθούν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο (παντελώς άσχετα με τα τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση).

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα που θα μας αφήσουν με μάτια ορθάνοιχτα και το πρόσωπο σε έκδηλη αμηχανία.

Υπάρχει κίνδυνος να δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα που θυμίζουν αθλητικές μετεγγραφές (εκεί σαφώς χάνεται η μπάλα).

Δεν θέλω να πιστέψω ούτε υιοθετώ ότι πάντοτε "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Η προσωπική φιλοσοφία, οι πολιτικές πεποιθήσεις του ατόμου, η προϊστορία, το δείγμα γραφής και τα πεπραγμένα του καθενός, μας βάζουν σε μια θέση και σε κατηγορία που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά κατά μέσον όρο (ορισμός της προσωπικότητας).

Βέβαια οι διάφορες ζυμώσεις, οι ποικίλες συναναστροφές, οι πολλές εμπειρίες, η κλιμάκωση στη μόρφωση, δημιουργούν πολλές φορές και επιφέρουν αλλαγές και μεταβολές στη πνευματική υπόσταση, δημιουργούν μεταλλάξεις και ίσως αλλάζουν τη στάση ζωής. Αυτό είναι λογικό, αποδεκτό και ανεκτό αρκεί να μην υπήρξαμε στο παρελθόν δεινοί κατήγοροι μιας τέτοιας αλλαγμένης συμπεριφοράς.

Εύκολο είναι να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο μόνο όταν βοηθιέται από έναν κομματικό μηχανισμό. Όταν φροντίσουν όλοι οι βουλευτές να φτιάξουν αυτό τον συνδυασμό, θα το καταφέρουν (τότε όμως δεν έχουμε ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά έχουμε ακόμα μια κομματικά εξαρτώμενη τοπική εξουσία οπότε χάνεται η έννοια της αυτοδιοίκησης).

Θα ήταν άραγε ακατόρθωτο, σε έναν σχετικά μικρό Δήμο, να συνενωθούν προεκλογικά δύο ή τρεις Συνδυασμοί σε ένα ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ; Τότε θα υπάρξει κατά πολύ μεγαλύτερος αριθμός ικανών συμβούλων που θα εκλεγούν και θα δουλέψουν ενωτικά για τη τοπική κοινωνία. Διαφορετικά θα κατακερματιστούν οι σύμβουλοι, θα διασκορπιστούν και τελικά θα χαθούν μένοντας μόνο δυο ή τρεις για να επιτελέσουν το πολυπόθητο έργο (όμως ένας τέτοιος Δήμος έχει ανάγκη στην συμπολίτευση από τουλάχιστον έξι ή επτά ικανούς συμβούλους και άλλους τόσους σε εφεδρεία). Πέρα δε από αυτό που είναι κέρδος ουσιαστικό, ο λαός της τοπικής κοινωνίας θα είναι ενωμένος, χωρίς διαιρέσεις και αντιπαλότητες (μέγα ηθικό κέρδος).

Αιγίνιο 06-08-2023