Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Σχετικά με τις πυρκαγιές στο Νομό Μαγνησίας

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Βόλου του ΕΠΑΜ.

Από όλα τα μέχρι σήμερα συγκεκριμένα, πραγματικά, περιστατικά της συμπεριφοράς των αρμοδίων και των υπευθύνων προσώπων της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δημοσιεύθηκαν μέχρι τώρα (πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, Ανακοινώσεις Υπουργών, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων Ν.Μαγνησίας), προκύπτει ότι η μοναδική αιτία για να προκληθούν και για να επεκταθούν οι πυρκαγιές στις 27-28 Ιουλίου 2023 στις περιοχές Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, ΒΙΠΕ Βόλου έως τις περιοχές εντός του Βόλου (Μελισιάτικα Βόλου) καθώς και για να επιφέρουν τις μεγάλες ή και ανεπανόρθωτες βλάβες στα έννομα αγαθά -υλικά και άυλα- της τοπικής κοινωνίας του Ν. Μαγνησίας, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι η έλλειψη, λόγω αμέλειας, των απαιτούμενων ελάχιστων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων από τους φορείς του ελληνικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν και ερευνάται από την Εισαγγελία Βόλου η σκόπιμη και η οργανωμένη εγκληματική δράση εμπρησμού.

Ειδικότερα, η αιτία σχετικά με την αμέλεια των υπευθύνων για τη θέσπιση και την εφαρμογή μέτρων και διαδικασιών πρόληψης, επικεντρώνεται στην έλλειψη της απαιτούμενης από την ελληνική νομοθεσία (συνταγματικοί, αστικοί, διοικητικοί, ποινικοί, στρατιωτικοί κανόνες) και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και από την τοπική κοινωνία, μιας υπεύθυνης και συνετής συμπεριφοράς των αρμοδίων κρατικών φορέων -πολιτικών και στρατιωτικών- και φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλοι οι αρμόδιοι έχουν νόμιμη και ηθική υποχρέωση να έχουν θεσπίσει και να έχουν εφαρμόσει τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα:

(α) σε ανθρώπινους πόρους (αγρονόμοι, δασοφύλακες, δασοπυροσβέστες), σε έργα υποδομής (απαιτούμενες αντιπυρικές ζώνες) ενώ είχαν «πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών» της 111 Πτέρυγας Μάχης, και πλήρη, συστηματικό καθαρισμό όλων των εύφλεκτων περιοχών, ενώ είχαν κάνει «πλημμελή καθαρισμό» στο βόρειο μέρος του στρατοπέδου» κατά την ΕΔΕ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

(β) σε τεχνικά μέσα (πυροσβεστικά μέσα, κρουνοί, πυροσβεστικά μέσα αυτόματης πυρασφάλειας και πυρόσβεσης),

(γ) σε διαδικασίες πυροπροστασίας των περιοχών ιδιαίτερα των περιοχών ΝΑΤURA και ασφάλειας αποθηκών πυρομαχικών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι, μεταξύ άλλων, τα απαιτούμενα ελάχιστα προληπτικά μέτρα για να μη μπορεί να προκληθεί κοινός κίνδυνος είτε από πρόθεση ή από αμέλεια προσώπων για να υπάρξει η πιθανότητα είτε να συντελεσθεί το κοινώς επικίνδυνο έγκλημα του έμπρησμού, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, είτε να προκληθεί πυρκαγιά από το “φυσικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής” κατά τη κυβερνητική και τη καθεστωτική άποψη.

Όσον αφορά την αιτία έλλειψης μέτρων καταστολής των πυρκαγιών, αποδείχθηκε μέχρι σήμερα ότι οι υπεύθυνοι είχαν αποφασίσει την προστασία ανθρώπων, περιουσιών, περιβάλλοντος και αποθηκών – πυρομαχικών, με ανύπαρκτα ή υποτυπώδη ή αναποτελεσματικά μέσα και χωρίς διαδικασίες συντονισμού πυρόσβεσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή ΝATURAκαι ότι παρατηρήθηκε αδυναμία ελέγχου των πυρκαγιών από την πρώτη κρίσιμη, για την επέκταση της φωτιάς, ώρα, σε μία γεωργοκτηνοτροφική περιοχή του Βελεστίνου με χαμηλή βλάστηση,λόγω της έλλειψης μέσων, ανθρώπινων ικανοτήτων και διαδικασιών συντονισμού των υπευθύνων. Έτσι η επέκταση της φωτιάς επετράπη να φθάσει σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. «Το σχέδιο “Iόλαος” της Περιφέρειας απέτυχε πλήρως.

Τα δε υπεύθυνα πρόσωπα της πολιτικής, στρατιωτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας επέλεξαν να διατάξουν την εκκένωση και τη φυγή και την αποστολή μηνυμάτων στους κατοίκους μέχρι και των περιοχών της Ν. Ιωνίας και Φυτόκου του Βόλου, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να είναι έτοιμοι να φύγουν!

Ειδικά στην 111 Πτέρυγα Μάχης αντί να επιδιώξουν, όπως είχαν υποχρέωση και όπως είναι η συνήθης πρακτική, την παραμονή όλου του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού για να επιδιωχθεί η επιτυχής καταστολή της πυρκαγιάς με αποτελεσματικές διαδικασίες και αποτελεσματικά ίδια μέσα συστημάτων αυτόματης πυρόσβεσης ή πυρεκκένωσης (εάν βέβαια τα είχαν προμηθευθεί), επέτρεψαν - για ποιό λόγο; - η φωτιά να φτάσει στην 111η Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου και να παραδοθεί στις φλόγες η αποθήκη των πυρομαχικών!

Οι ισχυρές εκρήξεις, που προκλήθηκαν και ακούστηκαν μέχρι την πόλη του Βόλου, είχαν εγκληματικά αποτελέσματα. Η περιοχή βομβαρδίστηκε από εσωτερικούς εχθρούς – δεν χρειάστηκε να έλθουν οι Τούρκοι. Έσπειραν για ακόμη μία φορά τον φόβο στους Έλληνες πολίτες και “βόμβες γενικής χρήσης” διεσπάρησαν, όπως δημοσιοποιήθηκε, σε έκταση πέντε χιλιομέτρων.

Επιπρόσθετα προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά - διεθνούς έκτασης - στην ικανότητα της ελληνικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας να προστατεύσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις κρίσιμες πληροφορίες για την εθνική άμυνα της χώρας.

Γενικά οι καταστρεπτικές, άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες συνέπειες αυτής της τουλάχιστον ανεύθυνης διοικητικά, πολιτικά και πιθανόν ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς - πράξεων ή παραλείψεων - των αρμοδίων προσώπων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν κυβερνούσαν αυτόν τον τόπο πρόσωπα με τουλάχιστον στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης.

Αυτά τα ανεύθυνα πρόσωπα έχουν προσβάλλει ατομικά και κοινωνικά έννομα αγαθά, έχουν προκαλέσει απώλεια ζωής δύο ανθρώπων και πολλών ζώων, προσβολή της υγείας του πληθυσμού, υλικές ζημιές σε ατομικές περιουσίες - κτιριακές υποδομές, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές εκτάσεις, απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και σε ζωοτροφές και καταστροφή της διαχρονικής φυσικής και πολιτισμικής αξίας του φυσικού τοπίου της περιοχής, που εξασφάλιζε την αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση των πολιτών και των οικογενειών τους. Όλα τα παραπάνω αγαθά του Ν. Μαγνησίας παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως παραχωρήθηκε η άσκηση των αρμοδιοτήτων και της περιουσίας του ελληνικού κράτους, στους μέχρι τώρα λειτουργούντες μνημονιακούς θεσμούς του Υπερταμείου.

Έτσι, στα αποκαϊδια της ζωής, της υγείας, της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, της ατομικής αξιοπρεπούς διαβίωσης και της άμυνας της πατρίδας μας, ακολούθησαν οι δηλώσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης και τα “μέτρα αποκατάστασης των υλικών ζημιών” δια χειλέων και ενεργειών του βουλευτή της ΝΔ και Υφυπουργού, Χ. Τριαντόπουλου!

Όπως δημοσιεύθηκε, “το όλο σχήμα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής υλοποιείται υπό το συντονισμό του αρμόδιου υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, στο γραφείο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για διευκρινίσεις, στο τηλ. 2131331070. Ι.Κ”. Αλλοίμονο, ο μικροκομματισμός σε όλο του το μεγαλείο, που εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ανάγκη …!

Έτσι, ο Χρ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση 780.000 € προς τους Δήμους και τις Περιφέρεια για τις ανάγκες από την πυρκαγιά στη Μαγνησία, ενώ η συνολική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ ανέρχεται σε 4,92 εκατ. ευρώ.

Τώρα δίνουν χρήματα στα αποκαϊδια λαμβανομένου υπόψη ότι έρχονται και εκλογές!

Ερωτούμε σε ποιές ανάγκες, με ποιά κριτήρια, θα χρησιμοποιήσουν αυτό το ποσό οι ΟΤΑ που πρόσκεινται στη κυβέρνηση, λαμβανομένου υπόψη και των αυτοδιοικητικών εκλογών… Η δημόσια ωφέλεια είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια τους…

Οι αρμόδιοι δε Υπουργοί, για να αποκαταστήσουν -προφανώς μερικά- τις υλικές ζημίες των πληγέντων μικροεπιχειρηματιών, γεωργών, κτηνοτρόφων, μικροϊδιοκτητών, ζητάνε υποβολή αιτήσεων στους εμπλεκόμενους δήμους για να κρίνουν λεπτομερώς και να αποφασίσουν εάν, ποιά και πόση αποζημίωση δικαιούται ο καθένας πολίτης! Έτσι οι πολίτες θα περιμένουν να τελειώσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών και κατόπιν οι πολιτικοί να αποφασίσουν να τους δώσουν προφανώς τα ψίχουλα της αποζημίωσης, και μέχρι τότε το ανθρώπινο δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης των πληγέντων πολιτών έχει χαθεί στις πυρκαγιές της 27ης Ιουλίου 2023!

Όμως η αποκατάσταση των ζημιών, τόσο των πληγέντων προσώπων, του περιβάλλοντος και της εθνικής άμυνας, πρέπει να είναι πλήρης και πραγματική.

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να διεκδικήσει, να μην επαναληφθεί τέτοια πρόκληση, επέκταση πυρκαγιών, με την εφαρμογή νέων μέτρων μίας διαφορετικής πολιτικής και με την τιμωρία όλων όσων ευθύνονται, χωρίς καμιά συγκάλυψη και διακριτική μεταχείριση.

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να διεκδικήσει:

- Να αναζητηθούν αστικές και ποινικές ευθύνες των υπευθύνων Υπουργών, Δημάρχων, Περιφερειάρχη, για την υποχρέωση αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας – εθνικής και ευρωπαϊκής, για τη θέσπιση κατάλληλων και αποτελεσματικών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και διαδικασιών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

- Να επιβληθεί η διοικητική τιμωρία όλων των υπευθύνων προσώπων της ιεραρχίας, μετά την περάτωση των σχετικών ΕΔΕ, κατά την Διοικητική και Στρατιωτική νομοθεσία.

- Να καταλογισθεί ευθύνη και να επιβληθεί τιμωρία σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, ιδιώτες και υπεύθυνους της πολιτικής, αυτοδιοικητικής και στρατιωτικής, στους διοικητικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους του ελληνικού κράτους, για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου πυρκαγιών από πρόθεση ή από αμέλεια, για την υποχρέωση προστασίας φυσικών, αγροτικών, αστικών περιοχών, εσωτερικών υδάτων, αμυντικού εξοπλισμού, για την υποχρέωση προμήθειας αποτελεσματικών μέσων πυροπροστασίας, πυρόσβεσης και δημιουργίας κρατικών θεσμών με τους απαραίτητους ανθρώπινους πόρους για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών καθώς και για τον έγκαιρο περιορισμό των καταστρεπτικών συνεπειών των πυρκαγιών.

Ήδη έχει εκδοθεί παραγγελία από την Εισαγγελία Βόλου, για την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπρησμός στη Μαγνησία, διότι αυτές οι φωτιές εκδηλώθηκαν συγχρόνως, είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Στην προκαταρκτική δε θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

- Να σταματήσει η πάγια κυβερνητική πολιτική της εκκένωσης και της φυγής ως τα πλέον ενδεδειγμένα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

- Να μην εφαρμοσθούν οι πολιτικές αποφάσεις αλλαγής χρήσης καμένης γης και οι επεμβάσεις στο περιβάλλον -καμένες περιοχές NATURA-Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000- στο Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου και στο Βόρειο Πήλιο για την τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών σε έκταση 16 στρεμμάτων και φωτοβολταϊκών στην Ν. Αγχίαλο, κατά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ελληνικής οινομικοπολιτικής ολιγαρχίας δεν νομιμοποιούνται σε βάρος της υγείας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων.

- Να σταματήσει η εφαρμογή της απάνθρωπης φιλελεύθερης πολιτικής του κόστους - οφέλους από τους φορείς της κυβέρνησης και τους ΟΤΑ για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τα υλικά και άυλα αγαθά των κατοίκων και για την προστασία της εθνικής άμυνας.

-Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση της δημόσιας Διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα αποτελεσματικά μέσα πρόληψης, καταστολής και περιορισμού των συνεπειών των πυρκαγιών.

-Να γίνει εισαγγελική έρευνα για τη μη διενέργεια από την επομένη ημέρα των πυρκαγιών των απαιτούμενων ελέγχων, κατά τη σχετική ανακοίνωση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων του νομού Μαγνησίας. Έχουν ζητήσει να γίνουν εγκαίρως, πριν να βρέξει, ενώ έχει ήδη βρέξει, έγκαιροι, συστηματικοί έλεγχοι ρύπανσης εδάφους για τυχόν ρύπανση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων, των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, που καλλιεργούνται και προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές για να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Επίσης χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι αέριας ρύπανσης σε όλες τις περιοχές. Ειδικά στη περιοχή Ν. Αγχιάλου απαιτούνται έλεγχοι για το είδος των ρύπων και της τυχόν διασποράς τους από τα υπολείμματα και ταθραύσματα των εκρήξεων στην αποθήκη Καράμπα από πυροτεχνουργούς και από αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου για πιθανούς επιμολυντές ως συνέπεια των εκρήξεων. Χρειάζεται να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα προστασίας από τις συνέπειες των πυρκαγιών κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κύριοι και Κυρίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας - υπερασπιστές της ευρωπαϊκής πολιτικής- ποιο είναιτοσχέδιο της Περιφέρειας για την απομάκρυνση των καμένων υλικών, όπως η ευρωπαϊκή πρακτική εφαρμόζει; Έχουν περάσει αρκετές ημέρες και δεν έχουμε δει ειδικά συνεργεία απομάκρυνσης των καρκινογόνων καμένων υλικών, των οποίων οι βλαβερές ουσίες πιθανόν να έχουν εισέλθει, κατά τις βροχοπτώσεις των προηγουμένων ημερών, και να έχουν επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση τη διατροφική αλυσίδα.

Γιατί θέλετε να καταστρέψετε ή να μην προστατεύετε τη ζωή μας, την υγεία μας, την περιουσία μας, το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον “για να νοσταλγούμε εμείς και οι επόμενες γενεές με ανείπωτη πίκρα τον τόπο μας, που χάσαμε εξαιτίας σας”;

Ας αποφασίσουμε επιτέλους ότι η ζωή μας, η υγεία μας, η περιουσία μας, ο φυσικός και ο πολιτισμικός πλούτος του τόπου μας, η ασφάλεια μας, η άμυνα της πατρίδας μας είναι δική μας υπόθεση και χρειάζεται να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη.

Οι προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές ας αποτελέσουν το πρώτο βήμα λήψης αυτής της απόφασης, για τον καθένα μας ξεχωριστά, για να αποφευχθεί η επανάληψη των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Βόλος 13 Αυγούστου 2023
Η Τοπική Οργάνωση Βόλου του ΕΠΑΜ