Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του!

Ολοκληρώθηκε το τριετές ευρωπαϊκό ταξίδι του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 με τίτλο "Reset Today or Game Over Tomorrow", στο οποίο συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία και το Βέλγιο.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τις καθημερινές μας καταναλωτικές πρακτικές που συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει ένα κίνητρο να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές και να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο σχολείο μας Ημερίδα Διάχυσης και Διάδοσης των αποτελεσμάτων και των εμπειριών που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στη δράση αυτή. Παρευρέθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Γεώργιος Μακρής, η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 6ου Γυμνασίου, κ. Βαΐα Αγγέλη, εκπαιδευτικοί και Διευθυντές σχολείων της Πιερίας και φυσικά ο Σύλλογος Διδασκόντων και αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας. Ύστερα από έναν σύντομο χαιρετισμό του κ. Γεωργίου Παπαφωτίου, Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου, η συντονίστρια του προγράμματος, κ. Ελευθερία Παράσχου, παρουσίασε τους στόχους και τα αποτελέσματα που προέκυψαν, ενώ τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας παρουσίασαν τις δράσεις που έγιναν και «ξενάγησαν» τους καλεσμένους στις χώρες και στα σχολεία που επισκέφθηκαν. Μάλιστα έγινε και μια μικρή έκθεση των προϊόντων που παρασκευάσαμε στη διάρκεια των δράσεων αυτών. Ιδιαίτερα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσία μαθητών μας που πήραν μέρος στο πρόγραμμα και μίλησαν για τη συμμετοχή τους, τις εντυπώσεις τους από το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών, την επαφή με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και τη δυνατότητα που τους δόθηκε να εργαστούν ομαδικά για έναν κοινό στόχο.

Η εμπειρία που αποκομίσαμε, μαθητές και καθηγητές, ήταν μοναδική. Το ταξίδι, η συμβίωση, η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, η εξάσκηση ξένων γλωσσών και οι γνώσεις που αποκτήσαμε ως προς την κλιματική αλλαγή και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην βελτίωση του προβλήματος αποτέλεσαν για όλους μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα θυμόμαστε! Το ευρωπαϊκό ταξίδι του 6ου Γυμνασίου έφτασε, βέβαια, στο τέλος του, αφήνει όμως πίσω του όμορφες αναμνήσεις και εικόνες από ανθρώπους και τόπους με την ελπίδα να είναι η αρχή μιας μακρόχρονης συνεργασίας και φιλίας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της κινητικότητας: τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου που πάντα στηρίζουν και βοηθούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τους γονείς που μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας, το Γραφείο Προγραμμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας για τη συνεχή υποστήριξη και βέβαια τους μαθητές μας που ήταν άψογοι κάθε στιγμή.

Η παιδαγωγική ομάδα

Ελευθερία Παράσχου, Ανθή Γρηγοριάδου, Έφη Μπουρονίκου, Σωτηρία Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Ρουκά και Ηλίας Αναγνώστου.