Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Τελικά που ζούμε; Στο Λας Βέγκας ή στην Κατερίνη;

Με δύο "υπερπαραγωγές" των δύο "ισχυρών" διεκδικητών του Δήμου Κατερίνης στην πλατεία Ελευθερίας, που προφανώς κόστισαν κάτι μερικές χιλιάδες ευρώ, ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος.

Τεράστιες εξέδρες, φωτορυθμικά, κόρνες, πυροτεχνήματα, και χιλιάδες συνδημότες μας, συνέθεσαν μία αμερικάνικη φιέστα, που στα μάτια κάποιου ξένου προς την πραγματικότητα της Κατερίνης, θα πίστεψε έστω για λίγο ότι βρίσκεται ή στο Μονακό ή στο Λας Βέγκας!

Και ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των κατοίκων της Κατερίνης, λες και μιλούσε όχι ένας υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά κάποιος σούπερ σταρ του κινηματογράφου σαν αυτούς του παρελθόντος που μόλις τους έβλεπαν οι γυναίκες, έπεφταν κάτω ξερές! 

Για τέτοιο παροξυσμό μιλάμε, και δεν υπερβάλουμε καθόλου. Χόλιγουντ γίναμε!

Αρκετά χιλιάδες ευρώ ή και πολύ περισσότερα πρέπει να κόστισε ο προεκλογικός αγώνας στους δύο συνδυασμούς, που περιλαμβάνει αφίσες, φυλλάδια, διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, συγκεντρώσεις, κ.α.

Την ίδια στιγμή, περπατώντας στους δρόμους της πόλης (κάποιους αρκετά σκοτεινούς τα βράδια), προσέχουμε να μην πέσουμε σε καμία λακκούβα, ποδηλατώντας κάνουμε τον σταυρό μας πριν και μετά και οδηγώντας ψάχνουμε απεγνωσμένα για κάποιο πάρκινγκ.

Αλλά οι δύο διεκδικητές του Δήμου Κατερίνης τα βλέπουν ο καθένας και με τον τρόπο του, όλα ρόδινα! Ο πρώτος θεωρεί ότι τα έχει κάνει όλα καλά, ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει ότι θα τα κάνει καλύτερα.

Και από κάτω, χιλιάδες οι συνδημότες μας που χειροκροτούν και ζητωκραυγάζουν λες και βρίσκονται σε ρωμαϊκή αρένα βλέποντας τους δύο "μονομάχους" να τους προσφέρουν απλόχερα θέαμα!

Καιρό είχαμε να δούμε τόσους πολλούς κατερινιώτες στις πλατείες, στα χωριά και στα καφενεία. Βέβαια δεν τους είδαμε την εποχή των μνημονίων όταν οι κυβερνήσεις έκοβαν μισθούς και συντάξεις, έκαναν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Δεν τους είδαμε ούτε όταν καίγονταν και πνιγόταν η Ελλάδα. Ούτε τους είδαμε να διαμαρτύρονται ποτέ για την ακρίβεια, την ανεργία και την φτώχεια. Για να πάνε σε καμιά απεργία, ούτε λόγος. Αλλά κατέβηκαν κατά χιλιάδες για να υποστηρίξουν τον Δήμαρχο της καρδιάς τους!

Την ίδια στιγμή κάποιες άλλες χιλιάδες συνδημοτών μας δυσκολεύονται να βγάλουν ακόμα και τα πιο βασικά για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη, το νερό, το ρεύμα και όλα αυτά τα κοινωνικά "αγαθά" που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, ενώ για τους ίδιους αποτελούν έναν διαρκή σκληρό αγώνα επιβίωσης.

Για αυτούς τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πάρουν ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια στα παιδιά τους, δεν ακούσαμε τίποτα από τους δύο "ισχυρούς" διεκδικητές του Δήμου Κατερίνης. Δεν ακούσαμε για καμία μείωση στα δημοτικά τέλη ή στα τιμολόγια του νερού. Δεν ακούσαμε τίποτα για ενίσχυση των πολυτέκνων. Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Του στεγαστικού προβλήματος. Για την ανεργία. Δεν ήταν μέσα στην "ατζέντα" τους τέτοια "ρηχά" θέματα.

Η ίδια απουσία πραγματικού πολιτικού και κοινωνικού λόγου που επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές, κυριάρχησε και στις δημοτικές εκλογές. Πολύ χειρότερα στις περιφερειακές εκλογές, που κανείς δεν κατάλαβε καν ότι γίνονται μαζί με αυτές για τον Δήμο. Θα έχουμε νέους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συμβούλους χωρίς να έχουν κάνει καν αγώνα!

Δεν χρειάζεται λοιπόν να ψάξετε πολύ, για τις αιτίες που η Ελλάδα αργοπεθαίνει και συρρικνώνεται καθημερινά...

* Image by 15299 from Pixabay