Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Οι σπόροι του... «κακού»

"Φύτεψαν" τσιμέντο, μέταλλο και γυαλί, και ερήμωσαν την πατρίδα μας.

Με το πρόσχημα της ανάπτυξης, της "πράσινης" ενέργειας και του εύκολου κέρδους, η ύπαιθρος, τα δάση και τα βουνά της Ελλάδας, βιώνουν τα οδυνηρά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης.

Μας έταξαν ένα "καθαρό" περιβάλλον και μας έπεισαν ότι αγωνίζονται για την προστασία του κλίματος. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας. Ρύπανση, πυρκαγιές, πλημμύρες και ακόμα τους πιστεύουμε.

Μας έταξαν εύκολα κέρδη. Θα γίνουμε όλοι "μεγιστάνες" από τις "πράσινες" επενδύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να έχει καταστραφεί η αγροτοκτηνοτροφία. Γέμισαν τα χωράφια μας από μέταλλο, πλαστικό και γυαλί και ξεχάσαμε να καλλιεργούμε, να σπέρνουμε, να θερίζουμε.

Ποιο είναι μετά από τόσα χρόνια το αποτέλεσμα αυτών των "έξυπνων" επενδύσεων; Γίναμε πλουσιότεροι; Ίσα ίσα. Τα χρέη μας έχουν πνίξει, ακρίβεια και ανεργία παντού. Γίναμε περισσότερο ευτυχισμένοι; Με τίποτα. Άγχος, νεύρα, μελαγχολία, απόγνωση, έχουν κυριαρχήσει στις ζωές μας.

Φέρτε την εικόνα ενός χωραφιού, ενός αγρού γεμάτη φωτοβολταϊκά και συγκρίνετε την με ένα χωράφι γεμάτο οπωροφόρα δέντρα, με ελιές, με λαχανικά, με πρόβατα και αγελάδες να βόσκουν σε καταπράσινους βοσκότοπους. Ποια εικόνα σας αρέσει;

Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός δάσους, με ποικιλία δέντρων, με πουλιά να πετάνε και να φτιάχνουν τις φωλιές σε αυτά. Και να γεννιούνται νέα πουλιά. Να αγαλλιάζει η φύση από τα τιτιβίσματα των νεογέννητων. Ζώα να τρέχουν γύρω από τους κορμούς τους. Ολόκληρα οικοσυστήματα να στήνονται γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά ενός δέντρου. Και αντί για όλα αυτά, την θέση τους να έχουν πάρει αυτά τα αποκρουστικά τσιμεντένια "τέρατα" με τους μεταλλικούς έλικες τους. Ερημιά και εγκατάλειψη όπου πατάνε τα "πόδια" τους οι ανεμογεννήτριες. Ποια εικόνα σας αρέσει;