Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Τι περιμένει η Κατερίνη από τον νέο Δήμαρχο της

Να ενδιαφερθεί για προβλήματα της πόλης μας που χρονίζουν και οι τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Κατερίνης δεν έδωσαν κάποια ουσιαστική λύση.

Και κυρίως να μην αποδειχθεί ως ένας ακόμα "διαχειριστής" της εξουσίας, αλλά να αφήσει το "αποτύπωμα" του μέσα από έργα που λείπουν πάρα πολύ από την πόλη μας και από παρεμβάσεις που θα κάνουν καλύτερη την ζωή των κατοίκων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Κατερίνη δεν διαθέτει ταυτότητα σαν πόλη. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στις... νέες ταυτότητες. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την Κατερίνη από τις γειτονικές μας πόλεις; Τι την χαρακτηρίζει; Για ποιο λόγο να μας επισκεφτεί κάποιος; Για ποιο λόγο θα βγάλει την φωτογραφική του μηχανή ή το κινητό όταν μας επισκεφτεί; Τι θα φωτογραφήσει; Τι θα είναι αυτό που θα του κεντρίσει την προσοχή και θα το μεταφέρει πίσω στην πόλη του και θα παρακινήσει και άλλους να μας επισκεφτούν; Είναι οι ακτές μας; Και αν ναι, για ποιο λόγο να έρθει εδώ και όχι στην Χαλκιδική ή κάπου αλλού; Είναι π.χ. τα Πιέρια Όρη; Οι δρόμοι μας; Τα σπίτια μας;

Δυστυχώς δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο, όπως π.χ. η Βέροια τα όμορφα και γραφικά της σπίτια, η Καστοριά την Λίμνη της, η Έδεσσα τους καταρράκτες της, κ.α. Είμαστε μία πόλη που αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι μία "χρυσή" μετριότητα. Δεν είναι άσχημη πόλη η Κατερίνη. Ίσα ίσα. Θάλασσα έχουμε, βουνά έχουμε, σε πεδιάδα βρισκόμαστε, αλλά δεν τα εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά. Αρκούμαστε απλώς να λέμε ότι τα έχουμε. Έτσι όμως δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται όραμα και δουλειά. Πρέπει όχι απλά να τα αναδείξουμε από πληρωμένες καταχωρίσεις σε εφημερίδες και ίντερνετ, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις που θα προσφέρουν τόσο στον επισκέπτη αλλά και στον μόνιμο κάτοικο, επιλογές, προοπτικές, επενδύσεις, ώστε εμείς να μην θέλουμε να φύγουμε από εδώ, και οι τουρίστες να "σκοτώνονται" για να μας επισκεφτούν.

Χρειάζεται όμως και αρκετή δουλειά μέσα στην πόλη, στην καθημερινότητά μας και θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναφερθούμε σε αυτά τα προβλήματα. Και εδώ οι ελλείψεις και τα προβλήματα πολλά. Από πού να ξεκινήσει κάποιος; Από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού επιλογές διασκέδασης, άθλησης, κοινωνικής ζωής, κ.α.; Από το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ, τα δημοτικά τέλη; Την απουσία ποδηλατόδρομων; Τις απαρχαιωμένες και λιγοστές αθλητικές εγκαταστάσεις μας; Ότι έχουμε ποτάμι (Πέλεκας) και δεν το αξιοποιούμε; Ακόμα και από τα ακαθάριστα φρεάτια στις γειτονιές της πόλης; Την κατάσταση των δρόμων; Όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι τραγική.

Έχει πολύ δουλειά μπροστά του ο νέος Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του. Οι πολίτες θα τον στηρίξουν, αν τον δουν να δουλεύει και όχι απλά όπως είπαμε παραπάνω, να είναι απλά ένας "διαχειριστής", ένας "παρατηρητής" που περιμένει απλά να περάσουν άλλα 4-5 χρόνια. Και έχει την μεγάλη ευκαιρία, μιας που υπάρχει "γόνιμο έδαφος" στην Κατερίνη για κάποιον να δημιουργήσει και να παράγει έργο, να αφήσει το στίγμα του και να μνημονεύεται ως όχι ένα ακόμα όνομα στην επετηρίδα αυτών που πέρασαν από τον Δήμο Κατερίνης, αλλά ως ένας Δήμαρχος που θα τον θυμόμαστε με θετικές μνήμες.

Όλα αυτά θα κριθούν και είτε θα αποδειχθούν είτε όχι στο πέρασμα του χρόνου. Και ο χρόνος ως γνωστόν, περνάει γρήγορα...