Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ Χατζηδάκη: Ξανά στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι μέχρι την τελική εξόντωσή τους

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στο δόγμα πρώτα η εξυπηρέτηση των δανειστών και του χρέους και ας καταστραφούν τα πάντα...

ξεκινάει νέα φοροεπιδρομή στους μικροεπαγγελματίες, με πολλαπλούς στόχους.

Πρώτος στόχος να γράψει έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους ώστε να καταγραφούν τα μνημονιακά πλεονάσματα (δυστυχώς, το παραμύθι ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν έδιωξε τα πλεονάσματα) ώστε να φαίνεται ότι εξυπηρετείται το χρέος και να πληρώνονται οι τόκοι.

Δεύτερος στόχος να ωθήσει στο κλείσιμο τις περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού δεν θα αντέξουν την επερχόμενη ληστρική φορολόγηση.

Τρίτος στόχος, να φορτώσουν και πάλι με χρέη τους μικρομεσαίους επαγγελματίες για να τους κατασχέσουν τα πάντα.

Η φοροεπιδρομή συνίσταται στην τεκμαρτή φορολόγηση όλων των ατομικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως επαγγέλματος και πραγματικού κύκλου εργασιών, που, στην καλύτερη περίπτωση, θα τριπλασιάσει την φορολογία κάθε επαγγελματία.

Το φορολογητέο εισόδημα κάθε επαγγελματία θα τεκμαίρεται επίσης και με βάση τον συνολικό κύκλο εργασιών που δηλώνει στην ΑΑΔΕ ο κλάδος του!

Τεκμήριο λογίζεται και η ύπαρξη εργαζομένων στην επιχείρηση, με το φορολογητέο εισόδημα να τεκμαίρεται από το ύψος του μισθού και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί! Είναι δεδομένο λοιπόν ότι, θα παρουσιασθεί νέο κύμα ανέργων, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που απασχολούν το 70% της μισθωτής εργασίας - θα αναγκαστούν σε μειώσεις προσωπικού. Συνέπεια, ο φαύλος κύκλος μείωση κατανάλωσης -συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την φοροεπιδρομή, χρησιμοποιεί ακόμα μια φορά το εργαλείο του κοινωνικού αυτοματισμού. Με δικαιολογία την φοροδιαφυγή - την οποία εντοπίζει πάντα στους μικροεπαγγελματίες – αλλά και την, δήθεν, ισότιμη φορολογική μεταχείριση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, βάζει αντιμέτωπες τις κοινωνικές ομάδες, ισχυριζόμενη ότι για την φοροεπιδρομή που εξαπολύει φταίνε επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, και όχι το δόγμα εξυπηρέτησης του μη εξυπηρετήσιμου χρέους της χώρας.

Η Κυβέρνηση του κοινωνικού αυτοματισμού, αποκρύπτει ότι, για τους επαγγελματίες που στοχοποιεί, δεν υπάρχει αφορολόγητο αλλά φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ότι υπάρχει το τέλος επιτηδεύματος – έκτακτος φόρος/χαράτσι από το 2011 – και ότι τα 3 τελευταία χρόνια λόγω των πολιτικών του κορωνοϊού και των lockdown, τα καταστήματα και οι μικροεπαγγελματίες υπέστησαν βαρύ πλήγμα, αφού επιβίωναν με τις επιδοματικές πολιτικές. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν μετά τα λουκέτα του lockdown, θα δεχθούν την χαριστική βολή του νόμου Χατζηδάκη.

Όλα τα παραπάνω είναι επιχείρηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για να μετατοπίσει το σημείο προσοχής από την αποδεδειγμένη κατάρρευση της Οικονομίας, λόγω του 1 τρις Ευρώ δανεισμού κάθε χρόνο για εξυπηρέτηση, κυρίως, του Χρέους, ενώ προ μνημονίων το κονδύλι αυτό ανήρχετο σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ (βλ.κρατικό προϋπολογισμό 2024). Για το Χρέος, που ολόκληρη η Ελλάδα και ο λαός της τέθηκαν επίσημα υπό καθεστώς δουλοπαροικίας για να διασωθούν οι τραπεζίτες και οι επενδυτές χρήματος. Αυτό είναι το ένοχο μυστικό της επιβολής των μνημονίων, αλλά και της συνεχιζόμενης κατάστασης σήμερα. Και όχι η δήθεν φοροδιαφυγή του εμποράκου.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση που καμώνεται πως ελέγχει τη φοροδιαφυγή – τη δήθεν μεγάλη πληγή της Οικονομίας - με χιλιάδες καλοπληρωμένους κρατικοδίαιτους, με mydata, διασυνδέσεις με την ΑΑΔΕ, έξυπνες ταμειακές, ευφάνταστους φορολογικούς μηχανισμούς, άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ηλεκτρονικές real-time διασταυρώσεις, POS που απέφεραν εκατομμύρια στις τράπεζες και σε ημετέρους προμηθευτές, έως και θεσμοθέτηση του χαφιεδισμού για επ’ αμοιβή καρφώματα κατά φοροφυγάδων.

Την καταγγέλλουμε που θεωρεί τον μέσο Έλληνα απατεώνα, αφού με τις πράξεις της και τις υπουργικές δηλώσεις, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ουδέποτε αποκήρυξε την πρόστυχη πολιτική διασυρμού του ελληνικού λαού που εφάρμοσε ο ΓΑΠ για να δικαιολογήσει την εγκαθίδρυση του μνημονιακού καθεστώτος.

Σήμερα, πιο επιτακτικά παρά ποτέ, η μόνη εναλλακτική που υπάρχει για να επιβιώσει η Χώρα και ο λαός μας, είναι να προχωρήσουμε άμεσα σ’ αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη από το 2010, τότε που δηλώσαμε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους.

Αντί να τεθούμε υπό το καθεστώς των μνημονίων, αντισυνταγματικά δεσμευμένοι στην αέναη αποπληρωμή του Χρέους με τίμημα να τεθούν υπό εκποίηση η Χώρα και ο λαός, θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην οριζόντια διαγραφή του παράνομου και ληστρικού χρέους.

Πρόκειται για κορυφαία πράξη άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Πράξη που επιβάλλεται να εφαρμόσει μία πραγματικά δημοκρατική - πατριωτική κυβέρνηση, για ν' ανακουφίσει άμεσα και ν' αποδεσμεύσει από τα οικονομικά βάρη την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της και ν' ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της δημοσιονομικής και νομισματικής ανεξαρτησίας της χώρας.

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ