Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Το Βόρειο Σέλας στην βορειότερη πόλη της Σουηδίας (Φωτογραφίες)

Φίλος και αναγνώστης της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ", μαζί με τις ευχές του για το νέο έτος, μας έστειλε υπέροχες φωτογραφίες με το Βόρειο Σέλας από την σουηδική πόλη Κίρουνα που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Σουηδίας.

Μαζί με τις φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας, μας έστειλε επίσης φωτογραφίες και από το διάσημο ξενοδοχείο στον πάγο (ICE HOTEL) από το JUKKASJÄRVI.

* Η Κίρουνα είναι η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, σε γεωγραφικό πλάτος 67°51΄ Β. Βρίσκεται στην επαρχία της σουηδικής Λαπωνίας και είχε 17.002 κατοίκους στην απογραφή του 2016. Αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή της Κίρουνα κατοικείται από τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια. Η Κίρουνα βρίσκεται σε απόσταση 145 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου. Το κέντρο της είναι κτισμένο πάνω στον λόφο Χάουκαβάαρα (Haukavaara), σε υψόμετρο 530 μέτρα, πάνω από τον ποταμό Τούρνε στα βόρεια και τον ποταμό Κάλιξ στα νότια.

Ευρισκόμενη στην αρκτική ζώνη, η Κίρουνα έχει υποαρκτικό κλίμα (Dfc) με σύντομα και δροσερά καλοκαίρια, και μακρούς και ψυχρούς χειμώνες, αν και η ίδια η πόλη έχει ηπιότερο κλίμα από ό,τι τα γύρω δάση. Η πόλη είναι καλυμμένη από χιόνι από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου κατά μέσο όρο, αλλά χιονόπτωση μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε μήνα του θέρους. Ο ήλιος δεν δύει καθόλου από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουλίου, δηλαδή επί 50 ημέρες (ήλιος του μεσονυχτίου), ενώ δεν φαίνεται καθόλου πάνω από τον ορίζοντα από τις 11 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά (πολική νύχτα), δηλαδή επί 22 ημέρες. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Κίρουνα (στον μετεωρολογικό σταθμό) είναι -43,3 °C και σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1999. Το απόλυτο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας είναι +31,6 °C και σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1945. (Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia.org).

** Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας. Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Με την εξέλιξη όμως των επιστημών και των μέσων έρευνας η δεσπόζουσα θεωρία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. (Πηγή πληροφοριών: el.wikipedia.org)

➤ Το Βόρειο Σέλας:


















➤ Το Ice Hotel: