Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Είδες οι βουλευτές!

2.800 ευρώ στους βουλευτές μας και 2000 ευρώ στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, δίνει η Βουλή για αγορά υπολογιστών και "τηλεπικοινωνιακού υλικού"!

Και την ίδια ώρα, ο Έλληνας αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα...

➤ Η απόφαση:

Καθορισμός του τηλεπικοινωνιακού υλικού και του εξοπλισμού πληροφορικής για τους Βουλευτές και τους διαπιστευμένους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες κατά την Κ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Έχοντας υπόψη: 

1. Τις διατάξεις: α) Των παρ. 1 και 2 του άρθρου 63 και της παρ. 1 του άρθρου 65 του Συντάγματος, β) του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Α’ - Α’ 106/1987), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 97 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β’ - Α’ 51/1997). 

2. Την κατά την ΜΖ’ συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2019 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (Α’ 184), σε συνδυασμό με την υπ’ αρ. 19619/11292/27.11.2019 (Β’ 4287) απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. 

3. Την από 19.10.2023 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. 

4. Την κατά την Μ’ συνεδρίαση της 26.10.2023 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (Α’ 180). 

5. Το γεγονός ότι προκαλείται δαπάνη στον προϋπολογισμό της Βουλής οικονομικού έτους 2023.

6. Την υπό Α.Λ.Ε. 3120301001 εγγεγραμμένη πίστωση του προϋπολογισμού της Βουλής στον ειδικό φορέα διοικητικής ταξινόμησης 1003-501-0000000, αποφασίζουμε: 

1. Στο τηλεπικοινωνιακό υλικό και τον εξοπλισμό πληροφορικής, που παρέχεται στους Βουλευτές της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τις Βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, με σκοπό την αποτελεσματική εκπλήρωση της εν γένει κοινοβουλευτικής τους δραστηριότητας, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά: 

α) Επιτραπέζιος ηλεκτρονικός υπολογιστής, 
β) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 
γ) επιτραπέζιος ή/και φορητός εκτυπωτής, 
δ) πολυμηχάνημα (σαρωτής, φωτοαντιγραφικό, εκτυπωτής) ή/και σαρωτής, 
ε) tablet, 
στ) κινητό τηλέφωνο, 
ζ) τηλεφωνικό κέντρο, 
η) λοιπός συναφής εξοπλισμός. 

Το ανώτατο ποσό για την κτήση μέρους ή του συνόλου του παραπάνω υλικού και εξοπλισμού καθορίζεται σε 2.800,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. Η ανωτέρω δαπάνη, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση του εξοπλισμού, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής. 

2. Στο υλικό και τον εξοπλισμό που παρέχεται στους διαπιστευμένους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, με στόχο την εκπλήρωση της αποστολής τους, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά: 

α) Επιτραπέζιος ηλεκτρονικός υπολογιστής, 
β) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 
γ) επιτραπέζιος ή/και φορητός εκτυπωτής, 
δ) πολυμηχάνημα (σαρωτής, φωτοαντιγραφικό, εκτυπωτής) ή/και σαρωτής, 
ε) tablet, 
στ) κινητό τηλέφωνο, 
ζ) λοιπός συναφής εξοπλισμός. 

Το ανώτατο ποσό για την κτήση μέρους ή του συνόλου του παραπάνω εξοπλισμού καθορίζεται σε 2.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. Η ανωτέρω δαπάνη, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση του εξοπλισμού, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής. 

3. Το τηλεπικοινωνιακό υλικό και ο εξοπλισμός πληροφορικής που είχαν διατεθεί στους Βουλευτές και τους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου επιστρέφονται στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εφόσον δεν έχει απομειωθεί η λειτουργικότητά τους. Άλλως, περιέρχονται στην κυριότητα των ανωτέρω, χωρίς άλλη διατύπωση. 

4. Η προμήθεια του προαναφερόμενου υλικού και εξοπλισμού γίνεται απευθείας από τους Βουλευτές και τους διαπιστευμένους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής του προμηθευτή. 
Η πληρωμή του υλικού και του εξοπλισμού των δικαιούχων πραγματοποιείται, εντός είκοσι (20) ημερών, από μόνιμο ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου υπάλληλο της Βουλής, υπόλογο Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής, μετά από βεβαίωση αρμόδιας Επιτροπής, είτε απευθείας στους προμηθευτές οι οποίοι προσκομίζουν ανεξόφλητα παραστατικά, συνοδευόμενα με δικαιολογητικά παραλαβής του υλικού και του εξοπλισμού από τους δικαιούχους, είτε απ’ ευθείας στους δικαιούχους, οι οποίοι προσκομίζουν απολογιστικά εξοφλημένα παραστατικά. 
Τα εν λόγω παραστατικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί, σε κάθε περίπτωση, μετά την έναρξη ισχύος της κατά την Μ’ συνεδρίαση της 26.10.2023 ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής (Α’ 180). Επειδή το υλικό και ο εξοπλισμός ανήκουν κατά κυριότητα στη Βουλή, τα τιμολόγια θα εκδίδονται στο όνομα της Βουλής των Ελλήνων, με διακριτή αναγραφή του ονοματεπωνύμου του δικαιούχου, αναλυτική περιγραφή του είδους, των τεμαχίων και της ανά μονάδα αξίας του παρεχόμενου υλικού και εξοπλισμού. 
Για την εξόφληση των νόμιμων παραστατικών από τους αρμοδίους υπολόγους υπαλλήλους, προσκομίζεται έγγραφο πιστωτικού ιδρύματος από το οποίο θα προκύπτει ο ΙΒΑΝ και ο αριθμός λογαριασμού του προμηθευτή ή του δικαιούχου κατά περίπτωση, προκειμένου να κατατεθεί το ποσό αγοράς του εξοπλισμού. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2023 

Ο Πρόεδρος της Βουλής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ